El Govern i ERC s'alineen per incorporar Junts a la «nova normalitat»

Salvador Illa i els republicans pressionen els de Carles Puigdemont perquè donin suport a la reforma del finançament al Congrés i no la bloquegin només perquè no n'han estat protagonistes

Salvador Illa durant la resposta a Albert Batet aquest dimecres al Parlament
Salvador Illa durant la resposta a Albert Batet aquest dimecres al Parlament | EFE/Quique García
16 d'octubre de 2024, 18:18
Actualitzat: 18:45h

El PSC i ERC han exhibit sintonia sobre el finançament singular en els primers compassos de la legislatura. El president, Salvador Illa, té el compromís de desplegar l'acord d'investidura en el calendari previst. Aquest dimecres ha anat una mica més enllà, amb l'aposta per "multiplicar per quatre" els recursos de la Hisenda catalana, per adaptar-la a la nova realitat que haurà de gestionar, començant per l'IRPF el 2026. A la sessió de control, socialistes i republicans s'han aliat per demanar a Junts que se sumi a l'acord pel finançament, paradigma de la nova normalitat desplegada per Illa, amb la vista posada a la negociació que s'haurà d'obrir a Madrid. No serà fàcil que els juntaires, que aspiren a ser "alternativa" a l'actual Govern, s'hi impliquin.

El darrer argument que ha utilitzat el partit de Carles Puigdemont és que el nou model de finançament "no és un concert econòmic". És una de les conclusions que van extreure del darrer debat de política general, en què no va prosperar la proposta de resolució de Junts que demanava explícitament un "concert econòmic" que situés el finançament català fora del règim comú. Els socialistes, incòmodes amb aquest terme, s'hi van oposar mentre ERC, que insisteix que el debat nominal és irrellevant, hi va votar a favor. Tant Illa com el dirigent d'ERC Josep Maria Jové han coincidit a dir que "el nom no fa la cosa" sempre que es compleixi la literalitat dels acords.

Mentre Junts insisteix a posar en quarantena el pacte d'investidura, rebaixant els postulats que apareixen al document signat, ERC ha apujat el to perquè els juntaires col·laborin per aconseguir la "sobirania fiscal". Els republicans creuen que el problema de fons per a Junts és que no han estat "protagonistes" de l'acord sobre la reforma del finançament, una qüestió que el partit de Puigdemont també portava al programa electoral i que s'ha discutit a la taula de diàleg que tenen amb el PSOE a Suïssa. "Amenaçar de bloquejar tenir la clau de la caixa té molt poc sentit patriòtic", ha dit Jové.

El president també s'ha sumat a la pressió a Junts perquè donin suport a l'acord quan calgui votar-lo al Congrés, on el grup que capitaneja Míriam Nogueras serà imprescindible. Illa, en resposta als republicans, s'ha referit a la posició de Junts i ha demanat treballar pel finançament, que permetrà millorar en qüestions com la sanitat, la salut o el català, i deixar de banda "qui ha acordat" la reforma del model. "Espero que tots els grups amb capacitat d'ajudar perquè això tiri endavant al Congrés s'hi sumin", ha apuntat el president, que fa temps que demana a Junts que prengui el relleu de Convergència i aposti per "fer avançar el país" des de l'oposició. 

Pressió de Paneque i Romero: "Hi seran?"

Més enllà del president, altres conselleres també s'han sumat a les peticions a Junts perquè participi del debat. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha insistit a allargar la mà als juntaires per incorporar-los no només a l'acord pel finançament -"hi seran?", ha preguntat al diputat Salvador Vergés- sinó també a un altre acord clau de la legislatura, el traspàs de Rodalies. Més rellevants, perquè és qui haurà de liderar la reforma del model, van ser les paraules de la consellera Alícia Romero, quan va convidar Junts a votar a favor del nou finançament, quan toqui, al Congrés. "M'agradaria molt tenir Junts al costat", va dir Romero el 16 de setembre passat.

A les files juntaires, la posició és clara: o concert o res. No temem, per ara, el desgast de quedar fora d'una hipotètica fotografia dels impulsors d'un nou model més just per a Catalunya. Alhora, el seu marc de negociació volen que sigui directament amb el PSOE, saltant la pantalla d'un PSC a qui titllen de "sucursalista", en l'espai de negociació actiu a Suïssa. Illa va ser clar en aquesta qüestió al debat de política general. Des del respecte a les línies de negociació obertes per Junts amb el PSOE, va advertir Batet perquè "no es confongui d'interlocutors".

Una entesa a Madrid, llunyana

Una entesa independentista per defensar conjuntament el nou model de finançament és, ara com ara, llunyana. El resultat del debat de política general, en què Junts va guanyar munició per rebaixar l'acord d'ERC amb el PSC, i l'enganxada entre republicans i juntaires al Congrés fa unes setmanes, en són bons exemples. La distància entre els grans partits, tots dos a les portes dels respectius congressos aquesta tardor, és profunda. La prioritat, ara, del govern espanyol és lligar el suport de Junts al sostre de dèficit, pas previ per intentar aprovar els pressupostos de 2025. Sense moviments de Sánchez, el suport dels de Puigdemont no està garantit.

En una negociació rellevant, les distorsions no són bones. Per això Jordi Turull, home clau en les converses amb el PSOE, va desmentir ahir les paraules de Laura Borràs, que no va descartar sumar els vots de Junts a una eventual moció de censura contra Pedro Sánchez de la mà del PP i Vox. "És una fantasia", va sentenciar Turull. La patinada de Borràs, encara presidenta del partit, l'ha aprofitada Illa en el duel dialèctic amb Batet al Parlament. El dirigent independentista li retreia els vots amb l'espanyolisme al debat de la setmana passada. "És temerari que vostè digui això després del que va dir algun representant del seu partit sobre les possibilitats a Madrid", ha respost el president. Una agror que no impedeix que el Govern i ERC vulguin incorporar Junts a la nova normalitat, lligada necessàriament a la negociació del finançament.