Illa es compromet a multiplicar per quatre els recursos de la Hisenda catalana

El president insisteix que complirà els acords amb ERC "en el calendari previst" per disposar del nou finançament i reclama a l'oposició que col·labori per aconseguir un model millor

Salvador Illa, aquest dimecres abans de la sessió de control al Parlament
Salvador Illa, aquest dimecres abans de la sessió de control al Parlament | David Oller / Europa Press
Oriol March i Bernat Surroca
16 d'octubre de 2024, 10:03
Actualitzat: 14:27h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, fa temps que referma el seu compromís amb el compliment dels acords d'investidura, concretament el que fa referència al finançament singular. ERC vol concrecions, amb la mirada posada també als pressupostos, i aquest dimecres, al Parlament, Illa ha assegurat que "multiplicarà per quatre" els recursos de l'Agència Tributària de Catalunya, més coneguda com la Hisenda catalana. Ho ha dit a preguntes del president del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové, en la primera sessió de control al Govern.

El cap de l'executiu ha assegurat que la consellera d'Economia, Alícia Romero, ja està treballant per desplegar l'acord, que ha dit que es complirà, també pel que fa al calendari. El debat de política general va situar com a prioritat de la majoria de la investidura dimensionar l'Agència Tributària, responsable de recaptar i gestionar els impostos que es generen a Catalunya. "Els acords posaran un repte de gestió important per a l'Agència Tributària", ha dit. Ara com ara hi ha uns 800 treballadors, molt per sota dels 4.000 que té la delegació d'Hisenda a Catalunya.

La prioritat d'Illa és aprovar els pressupostos amb els vots d'ERC i els comuns, però les dues formacions volen gestos clars del president si vol asseure's a negociar. Per als comuns és clau la carpeta de l'habitatge -el Govern va aprovar ahir desplegar l'anunci dels 50.000 pisos fins al 2030- però ERC vol mesures en clau de "sobirania fiscal". "Cal una majoria política sòlida que permeti a la Generalitat aconseguir la majoria fiscal", ha dit Jové, que ha reclamat "passar del vot als fets".

La hisenda catalana, amb l'increment substancial de recursos necessaris, ha de passar a gestionar el 18% dels ingressos de la Generalitat al 64%. L'acord PSC-ERC diu que l'any 2026 s'ha de recaptar ja l'IRPF de 2025. Davant del risc que el Govern pugui escudar-se en qüestions tècniques, Jové ha advertit Illa que "no val qüestionar la capacitat tècnica de la Generalitat" per no tirar endavant l'acord. "Tècnicament, depèn de vostè", ha afirmat el dirigent republicà. El president ha insistit en el seu compromís i ha fet una crida a l'oposició a col·laborar perquè el nou model pugui tirar endavant.

Els comuns també volen concrecions per votar el pressupost

L'altre soci d'investidura, els comuns, també volen concrecions, en aquest cas en habitatge, si el Govern vol tenir pressupostos. Jéssica Albiach ha demanat detalls sobre el règim sancionador i que es tirin endavant mesures contra l'especulació. "Només votarem un pressupost que tingui l'habitatge com a prioritat", ha dit la presidenta del grup dels comuns.

Illa ha recordat l'anunci al debat de política general -50.000 pisos l'any 2030 i 4.400 milions d'euros en els quatre anys vinents-, ha assegurat que els pisos es faran "on es pugui" i que el règim de sancions contra els propietaris que se saltin la regulació de preus es farà "com més aviat millor" i "amb els recursos que calgui" per fer-lo complir. I sobre l'especulació, ha assegurat que no li ha agradat mai, "ni a l'habitatge ni enlloc".

Illa demana a Junts que triï quina oposició vol fer

Junts ha dit que el Govern d'Illa "no té credibilitat, és sucursalista i dèbil". Albert Batet ha assegurat que els socialistes "són campions en anuncis i en incompliments" i ha lamentat que el president prefereixi fer "anar a Madrid a fer acatament el 12 d'octubre" en comptes de sumar-se als diputats de Junts "en defensa de Catalunya". El dirigent independentista ha recordat també que el PSC va votar conjuntament 41 propostes de resolució amb PP i Vox la setmana passada i ha posat en dubte que, així, pugui tirar endavant els acords d'investidura. 

Illa ha admès que el seu Govern està en minoria, però ha indicat que la credibilitat anirà "per la via dels fets". El president ha insistit a demanar a Junts que triïn quina oposició vol fer. Al debat de política general va reclamar al partit de Carles Puigdemont que sigui hereu de Convergència. Aquest dimecres s'ha limitat a demanar que contribueixin a fer avançar el país, també pel que fa al finançament singular. "Hem d'estar més pendents de millorar el finançament per poder millorar l'educació o la sanitat, i menys de qui ho ha acordat", ha dit. 

El PP acusa Illa de "desmantellar" la comissaria de Via Laietana

Alejandro Fernández, cap de files del PP, ha optat per preguntar sobre la resignificació de la comissaria de Via Laietana, sobre la qual s'hi ha pronunciat radicalment en contra. "Els edificis no torturen. Els policies actuals no poden ser responsables de les bestieses de fa dècades", ha ressaltat Fernández, en referència a les tortures de l'època franquista. No s'ha estat de recordar que hi va haver membres de la policia nacional espanyola que van quedar "tetraplègics" durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. "Desmantellar aquesta comissaria no és servir, és desprotegir la ciutadania", ha indicat. Illa ha garantit que no es desmantellarà res, ha tancat files amb les actuals forces i cossos de seguretat de l'Estat, i també amb la necessitat "resignificar" l'espai.

La CUP retreu a Illa la normalització de la monarquia

Més enllà del debat pressupostari, la CUP, que no es planteja en cap cas entrar en la negociació dels comptes amb el PSC, ha furgat sobre la “normalització” de les relacions d’Illa amb la monarquia, després d’haver assistit a la celebració del 12-O a Madrid, “celebrant el genocidi” en paraules de la diputada Laia Estrada, o d’haver participat amb Felip VI a la festa de la Copa Amèrica, un “macroesdeveniment” amb “dades falsejades”. “Vostè defensa la monarquia?”, ha preguntat la cupaire, que ha recordat que el 75% de la població catalana hi està en contra. “Jo respecto les institucions”, ha contestat el president de la Generalitat. Ha assegurat que es comportarà amb “lleialtat institucional” i “educació”. A més, ha aprofitat per defensar la Copa Amèrica: “Li ha anat bé a Barcelona i Catalunya. Ara té més projecció internacional”.