La cúpula de Junts pel Sí ha imposat un criteri d'hermetisme total en les negociacions amb la CUP, de les quals l'únic que se sap és que ja s'han obert i que tenen lloc amb la màxima discreció. Hi ha la consciència que el país s'hi juga molt, en l'embat, i que cal extremar la prudència... i, si cal, dilatar els terminis.
L'obsessió aquests dies és evitar tota fuita informativa. Fins al punt que en la reunió del grup parlamentari no s'ha donat cap nom dels negociadors que són els interlocutors amb la CUP, tret del de Raül Romeva –que avui assistirà a la conferència de la formació anticapitalista-, que s'ha decidit que dirigirà les converses. Ell i d'altres, entre els quals alguns diputats. Cosa que fa pensar en quadres al marge de les files parlamentàries per negociar els diversos serrells.
Tot plegat és el que s'extreu de la segona reunió parlamentària que han tingut els diputats de Junts pel Sí. Després d'una part més política, en la qual s'ha demanat a tots els assistents que restringeixin al màxim les fuites informatives, els diputats que ja exercien durant la legislatura que deixem enrere, han abandonat la sessió.
En termes estrictament parlamentaris, la notícia més destacada és la designació de Jordi Turull (CDC) i Marta Rovira (ERC) en qualitat de codirectors del grup parlamentari. Es tracta d'una fase prèvia, ja que encara no estan designades definitivament les persones que presidiran el grup i en seran els portaveus.
La resta de la trobada dels diputats de Junts pel Sí ha tingut un perfil més tècnic, ja que hi ha diverses persones que trepitgen per primera vegada el Parlament formant-ne part i fins i tot n'hi ha que no tenien experiència política en aquest nivell de responsabilitat. És per això que se'ls ha fet una sessió explicativa del funcionament de la cambra, de la declaració de béns i de com els afecta la nova llei d'incompatibilitats.
"Avui és el dia de la CUP"
El fet que encara no s'hagin escollit portaveus definitius és un senyal que, a banda d'hermetisme, hi ha també dilació, i que el període de constitució del nou Parlament, la formació de la Mesa i les aliances polítiques es pot allargar. Un dels presents aquest dijous a la cambra ha explicat als periodistes que "avui és el dia de la CUP", en referència a l'acte d'aquest vespre a la Universitat Pompeu Fabra en què Antonio Baños i altres diputats de la exposaran el seu full de ruta per aquestes setmanes decisives.
La CUP arriba a l'esperada conferència política amb el seu objectiu complert. És a dir, amb la intenció de tancar el micròfon i evitar que les declaracions tensin la fase negociadora en què es va entrar pràcticament des del moment en què es va veure que Junts pel Sí necessitaria vots a favor de la Candidatura d'Unitat Popular per tal d'investir el nou president de la Generalitat.
Les converses que s'han dut a terme durant aquests dies, no només al voltant de la figura que ha d'ocupar la presidència de la Generalitat sinó també de com s'ha conformar el nou Govern i de com ha de ser el procés constituent que es pretén dur a terme, han estat protagonitzades, entre d'altres, pels tres exdiputats de la CUP: David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet. Segons Crític, són aquestes tres persones, juntament amb altres quadres de la candidatura, els que intentaran trobar una sortida a l'atzucac en què, ara com ara, està immers el procés.
Hermetisme i dilació en la negociació de Junts pel Sí i la CUP
Romeva dirigeix l'equip de la seva candidatura però es guarda amb recel la resta de noms | Encara no s'han escollit els portaveus definitius del grup parlamentari, un indicador de l'allargament que pot tenir el període de constitució de la cambra | La Candidatura d'Unitat Popular també ha tancat files fins aquest dijous al vespre i ha complert l'objectiu de tallar la guerra de declaracions
Ara a portada
Publicat el 08 d’octubre de 2015 a les 11:30
Et pot interessar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»