Homs afirma que l'Estat «no tindrà més remei» que «pactar la independència»

El futur cap de llista al Congrés assegura que l'Estat s'acabarà "asseient a la taula" si el sobiranisme té la suficient "força democràtica" | Explica que el 2008 ja havia volgut ser el candidat de CDC

Publicat el 05 de novembre de 2015 a les 20:09
Francesc Homs ha assegurat aquest dijous que els dirigents polítics de l'estat espanyol "no tindran més remei" que "pactar la independència de Catalunya". Aquest és l'objectiu amb què el futur cap de llista de CDC al Congrés acudirà a la cambra baixa del parlament espanyol, la de negociar els termes de la ruptura. Ho ha explicat en l'acte en què l'assemblea comarcal de Convergència a Osona ha escollit els seus candidats per conformar la candidatura amb què es vol concórrer al 20-D.

Durant l'acte territorial, que s'ha fet a l'Orfeó Vigatà, al rovell de l'ou de la capital osonenca, Francesc Homs ha posat l'accent en la part més personal. No és estrany, jugant a casa i sabent que, d'ara endavant, ha d'explotar un perfil que, a banda de la seva etapa de portaveu del Govern, no ha posat en pràctica, ja que és un quadre de solidesa interna, a la sala de màquines. En aquest sentit, Homs ha assenyalat tot just començar la intervenció, que afronta el repte amb la "màxima dignitat i convicció possible". 

La premsa ha tingut accés únicament a l'exposició d'Homs –que al mateix moment activava el seu compte de Twitter-, la que tenia preparada per dirigir-se als mitjans. Tant abans com després, l'acte ha estat a porta tancada. Tant els debats interns, més profunds, com la votació, han estat tapats per una cortina, amb l'escenari recollit de l'antiga església dels Trinitaris. L'assemblea d'Osona ha proposat, aquest vespre, Francesc Homs i Carme Sayós, que ja ha comptat amb un fogueig al Congrés dels Diputats. Homs ha obtingut 84 vots, el 89,4% dels emesos. Sayós, 58. 

La importància de ser a Madrid

El més que probable candidat de Convergència al Congrés és conscient que aquestes no són unes eleccions espanyoles convencionals, sinó que s'afronten després d'uns comicis en clau de plebiscit i amb una part important de la ciutadania que ja es comença a sentir desconnectada de l'Estat. Aquesta situació ha obert des de fa temps el debat de com s'ha d'encarar el 20-D. I Francesc Homs ha aprofitat l'ocasió per transmetre la importància que, des del seu punt de vista, té ser presents a la capital espanyola. 

"Ja no és posar-nos a les seves mans perquè compleixin els pactes, sinó entendre'ns per exercir el mandat democràtic", ha explicat l'encara conseller en funcions en referència al que va emanar de les urnes el passat 27 de setembre. I és que, tot i els missatges que emeten els principals partits estatals, Homs està convençut que es veuran obligats a "asseure's a la taula". Si ara no s'admet, des del seu punt de vista, és perquè "estan en campanya". 
 

Francesc Homs, aquest dijous a l'assemblea comarcal de CDC a Osona. Foto: Adrià Costa


Francesc Homs s'ha mostrat convençut que el procés és irreversible però, a més de justificar la presència catalana a Madrid, ha reivindicat el paper de Convergència Democràtica, ara que ja és sabut que hi acudirà sense una fórmula conjunta amb ERC com va ser Junts pel Sí. El futur candidat, que serà confirmat el proper 14 de novembre juntament amb la resta de membres de la llista, ha sentenciat que el sobiranisme ha de tenir, també al parlament espanyol, la "força democràtica" necessària per forçar la negociació. 

Negociació en clau positiva

Tot i la contundència dels arguments, Homs també ha fet un esforç per presentar el que considera una negociació inevitable amb l'estat espanyol en clau positiva. Segons ell, quan passi la campanya electoral i els grans partits i poders estatals puguin analitzar la situació al marge de la competència interna, s'adonaran que a ells mateixos també els "convé" negociar. 

Amb tot, per aconseguir aquests grans objectius, indica Homs, també amb la mirada posada en el propi Principat, cal "explicar arreu" que la transició es farà "de manera endreçada" i d'una forma "absolutament democràtica". Cal mostrar, en definitiva, "que tot això es farà bé". 

Aquest fil argumental, el d'aprofitar l'oportunitat que es pot obrir durant els propers mesos, és el que ha intentat dibuixar Francesc Homs des del principi de la seva intervenció amb la presència a la sala dels mitjans de comunicació. "O fas política o te la fan", ha assenyalat Homs adaptant la famosa cita de Joan Fuster. Cosa que, des del seu punt de vista, Catalunya no es pot permetre perquè aquest "moment de crisi" és, alhora, una "gran oportunitat" que s'ha d'afrontar amb "il·lusió i esperança". 

Un desig que s'ha fet esperar

Durant els darrers dies, Homs ha explicat que té "ganes" d'encapçalar la llista. Aquests termes són els que, a la pràctica, han confirmat dues setmanes abans de la proclamació oficial que serà el candidat de CDC. Però el que ha explicat aquest dijous és que aquesta "predisposició" ja la tenia fa temps. L'any 2008, ja volia ser el candidat. "No hi vaig poder anar perquè Convergència va decidir que jo no hi havia d'anar", ha confessat. 

Les ganes d'encapçalar la llista dues legislatures enrere provenien del protagonisme que va tenir en la negociació de l'Estatut. Homs va ser ponent i va liderar, al costat d'Artur Mas, la negociació amb el PSOE per part de Convergència. I era precisament el desplegament d'aquest marc estatutari el que el motivava a ser present al parlament espanyol. Ara, finalment, haurà aconseguit el seu propòsit, però en lloc de negociar un encaix de Catalunya a l'Estat, aquest quadre de Taradell pretén forçar els interlocutors d'aquells mateixos espais polítics a canviar l'encaix per la separació.