Una jutgessa de Barcelona desafia el Suprem i amnistia Francesc Homs

L'exconseller estava a un pas del judici per un delicte de malversació per l'adjudicació de subvencions per a la promoció exterior del procés

Francesc Homs, cap de files del PDECat a Madrid.
Francesc Homs, cap de files del PDECat a Madrid. | Adrià Costa
Redacció
19 de juliol del 2024

La jutgessa de Barcelona Carmen García ha amnistiat Francesc Homs en una causa relacionada amb l'acció exterior del procés. Amb aquest moviment, desafia el Tribunal Suprem, perquè Homs estava processat per un delicte de malversació per la concessió de subvencions i contractes a dit per promocionar la independència. Si el Suprem deia fa uns dies que la malversació del procés afectava els interessos financers de la Unió Europea, la jutgessa García diu que això no passa.

Concretament, assegura que no hi ha "ni la més mínima acreditació durant la instrucció o al Tribunal de Comptes" que les despeses atribuïdes a Homs afectessin o tinguessin relació amb els fons europeus. En canvi, el Suprem va negar-se a aplicar l'amnistia a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras perquè considera la malversació -més enllà de suposar un benefici personal- havia suposat un risc potencial per als recursos comunitaris. 

La causa d'Homs va ser arxivada el 2023, però l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir-la al juny, a petició de la Fiscalia i va ordenar enviar l'exconseller a judici. El cas fa referència als anys 2011 i 2021, durant el govern d'Artur Mas. Després de la decisió de la instructora, la Fiscalia no presentarà recurs, d'acord amb el criteri fixat per la Fiscalia General de l'Estat.