La CUP salva els primers pressupostos d'Ada Colau

Les formació de l'esquerra independentista acorden abstenir-se als comptes després del principi d'acord que van assolir dilluns | Afirma que el govern ha assumit el 40% de les seves propostes | Retreu al govern pressions i que "en cap moment" ha parlat de dissoldre els antiavalots

Publicat el 05 de maig de 2016 a les 09:05
La CUP salvarà finalment els primers pressupostos d'Ada Colau. Les assemblees de la formació de l'esquerra independentista han decidit abstenir-se i, d'aquesta manera, l'equip de govern de BComú podrà tirar endavant l'ampliació pressupostària de 275 milions d'euros. El ple extraordinari per aprovar-los se celebrarà aquesta mateixa tarda a partir de les 15.30h. Colau ja havia acordat la modificació pressupostària amb ERC i tindrà el previsible suport del PSC.

Les bases "cupaires" han decidit donar per bo el principi d'acord del govern amb la CUP que va avançar aquest dilluns NacióDigital, tot i que el govern només ha assumit el 40% de les seves 10 propostes, segons ha dit en roda de premsa la regidora de la CUP María José Lecha. Segons ella, molta militància optava pel "no", però la majoria va decidir l'abstenció. El "sí" no es contemplava perquè estava "molt lluny" del que demanaven, ha afegit Lecha.

Lecha ha destacat que han decidit no bloquejar els comptes "tot i les pressions rebudes, que han anat des del xantatge emocional, passant per l'insult i el menyspreu" cap al moviment assembleari "cupaire". Ho ha exemplificat amb el fet que després que inicialment es neguessin a donar suport a la modificació pressupostària, BComú va fer córrer infografies a molts barris on s'explicava què es podria fer si tiraven endavant els comptes.

La regidora de la CUP María José Lecha, abans de la roda de premsa. Foto: Adrià Costa


Ha defensat que només han negociat "les molles" però de cara al pressupost del 2017 volen "el pa sencer", per la qual cosa ha demanat a BComú recordar que es deu als veïns que van votar canvi. Ha afirmat que "es poden fer girs cap a l'esquerra sense partides extraordinàries", i ha subratllat el fet que les mesures que ha demanat la formació anticapitalista són sobretot polítiques.

Lecha retreu el "nou 'maragallisme" de BComú

El ple d'aquesta tarda aprovarà la modificació pressupostària amb el suport de 20 regidors (BComú, ERC i el PSC), el "no" de 18 (CiU, C's i PP) i l'abstenció dels tres de la CUP. Davant la possibilitat que a partir d'ara el PSC entri al govern, amb el seu líder, Jaume Collboni, de tinent d'alcalde de Cultura, Lecha s'ha preguntat com ho justificarà "el govern del canvi", i suposarà que "el nou 'maragallisme' que BComú haurà consolidat en 10 mesos de govern".

El pacte inclou l'eliminació de les funcions d'antiavalots de la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana, aspecte que per la CUP no significa dissoldre els antiavalots; noves remunicipalitzacions que s'avancen a aquest mateix any, un increment del pressupost d'ajuts urgents al lloguer, l'atorgament a partir d'octubre d'ajudes per dones vulnerables i la implantació a partir de l'any que ve d'un Carnet de Ciutat per les persones sense papers.

Garganté afirma que la dissolució dels antiavalots no està sobre el paper

Pel que fa a la Guàrdia Urbana, el regidor de la CUP Josep Garganté ha insistit en el fet que el govern diu que la USP redistribuirà les seves unitats pels districtes, tot i que en mantindrà alguna a l'Ajuntament, i que redistribuirà algunes de les funcions, per la qual cosa dissoldre els antiavalots "en cap cas està sobre el paper". Ha negat que la USP ja no funcioni, el que ha exemplificat amb el fet que van acudir fa poc més d'un mes quan els socorristes reclamaven drets laborals al consistori.
 

El regidor de la CUP Josep Garganté. Foto: Adrià Costa

 
"En cap moment ha parlat de la dissolució d'aquesta unitat", ha defensat Lecha. Ha reconegut que aquest punt ha allunyat a la CUP del "sí" i ha retret al govern que el portaven al seu programa electoral. Segons un document de la CUP que inclou tots els compromisos que ha arrancat del govern, les funcions d'antiavalots s'eliminaran de la USP, i les altres funcions de la unitat, com l'atenció a les emergències i la inspecció, les assumiran altres unitats existents o de nova creació.

La CUP tampoc està satisfeta amb la resposta sobre BTV

Entre les altres mesures que demanava la CUP, Lecha ha criticat que tampoc han assumit la de remunicipalitzar BTV perquè, segons ella, el govern defensa que "no poden entrar dins els serveis essencials", malgrat el compromís d'internalitzar fins a 180 persones. Sí que es municipalitzarà aquest any el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) a víctimes de violència masclista i els Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD).

En el cas del SARA, assolirà una plantilla de 36 persones, set més, i s'estima que aquesta municipalització costarà 2,1 milions d'euros. En relació als PIAD, passaran de tenir 21 a 35 persones en plantilla, i el procés suposarà una despesa estimada d'1,7 milions. Sobre habitatge, el govern destinarà 8 milions aquest any a ajuts urgents al lloguer, dos més que l'any passat. Tot i això, la convocatòria ascendirà a un total de 10 milions perquè també inclourà romanents del 2015.

En el capítol de la renda per les dones de la ciutat, l'Ajuntament proporcionarà a partir de l'1 d'octubre ajudes a les famílies monomarentals i monoparentals, i a les dones grans i a les dones menors de 64 anys amb pensió d'invalidesa no contributiva que visquin soles. S'atorgaran a famílies amb un nivell d'ingressos inferior als 6.000 euros anuals, i oscil·laran entre els 100 i els 250 euros mensuals. La intenció és garantir el 2017 una renda mínima per a totes les persones, i en especial per les dones.

La CUP també ha obtingut del govern el compromís de començar a implementar durant el primer trimestre del 2017 un Carnet de Ciutat, amb el qual la formació independentista vol que les persones sense papers tinguin el mateix dret d'accés a serveis sanitaris, socials, laborals, culturals i de mobilitat. La novetat és que s'ha calendaritzat el procés per posar-lo en marxa, i el govern també s'ha compromès a celebrar una sessió a finals de maig amb entitats i oposició per revisar el protocol d'empadronament.
 

Els regidors de la CUP de Barcelona, aquest dijous Foto: Adrià Costa