Magda Oranich: «La llei d'amnistia és absolutament constitucional»

L'advocada, que va ser amnistiada amb la llei posterior al franquisme, nega que la desjudicialització definitiva sigui una humiliació a l'estat de dret i qüestiona la inclusió de casos de "lawfare" en aquest marc

Magda Oranich, convidada de l'últim capítol de l'Snooker
Magda Oranich, convidada de l'últim capítol de l'Snooker | Núria Garrido
Nació
07 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:26h
Magda Oranich, advocada de llarga trajectòria i ja en exercici durant el franquisme, ha estat la convidada en l'edició de l'Snooker, el pòdcast de política hardcore de Nació, sobre la llei d'amnistia. "És absolutament constitucional. En democràcia, el que no està prohibit està permès", reflexiona Oranich, que també és la presidenta de la comissió de garanties de Junts. En aquest sentit, l'advocada assenyala que no tenen sentir afirmacions com ara dir que "la tortura tampoc està prohibida a la Constitució", perquè d'això se n'encarrega el codi penal.



"Jo mateixa vaig ser amnistiada. Els processos per una reunió o una manifestació sabíem que s'acabarien, en democràcia", remarca Oranich, que estava encausada per l'antic Tribunal d'Ordre Públic (TOP). Segons l'advocada, moltes democràcies d'arreu del món han promogut amnisties en la línia de poder "arreglar les coses". "Els jutges s'han posat en tot aquest procés perquè algú els ho ha demanat. Jutgen el que els arriba", remarca Oranich, que recorda que l'amnistia "no porta noms" ni casos concrets. Serà la judicatura qui l'haurà d'aplicar.

És una humiliació a l'estat de dret? "En absolut", respon l'advocada, que indica que els tribunals han fet "la seva feina", en alguns casos ben feta i en d'altres "molt mal feta". "Potser és una manera de dir als tribunals que no van fer del tot bé la seva feina. Es va judicialitzar el que no s'havia de judicialitzar", indica Oranich. Pel que fa al concepte de lawfare, posa en dubte que s'hagi d'incorporar en l'amnistia. L'argument és que podria "devaluar" la norma.

Preguntada pel fet que s'hagi apartat de la investigació interna del cas d'Aurora Madaula, en mans de la comissió de garanties de Junts que ella mateixa presideix, Oranich assenyala que està "fins als nassos" del fet que hi hagi una "llista d'insults preparada" contra ella. Es refereix al fet que, quan va intervenir en el cas de Francesc de Dalmases -per intimidar una periodista del FAQS el juliol de l'any passat-, l'entorn digital de Laura Borràs va intentar lesionar la seva figura. "La investigació estarà ben feta, els ponents són gent molt competent", determina l'advocada, que també defensa que el cas de "discutir" políticament no té per què ser "masclista". "A mi m'han fet tota mena de masclismes", sosté Oranich, en referència a les crítiques que va rebre.
Arxivat a