La Moncloa valida el sostre de despesa i avisa el PP que els pressupostos «s'aprovaran»

En un missatge enviat també als seus socis, el govern espanyol assegura que presentarà els comptes "l'abans possible" i que "mantindrà la iniciativa"

La vicepresidenta María Jesús Montero, aquest dimarts.
La vicepresidenta María Jesús Montero, aquest dimarts. | europa press
10 de setembre de 2024, 13:30
Actualitzat: 14:47h

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el sostre de dèficit, iniciant d'aquesta manera el camí cap a uns nous pressupostos de l'estat, malgrat que Pedro Sánchez -de viatge a la Xina- no disposa encara de prou suports per garantir la seva aprovació. La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que aquest sostre dona més capacitat pressupostària a les comunitats autònomes i als ajuntaments. Ha manifestat que la senda fiscal implica que el dèficit públic seria del 2,5% el 2025, el 2,1% el 2026 i l'1,8% el 2027. El sostre de dèficit suposa 2 dècimes més de marge fiscal el 2025 a les comunitats autònomes.

"Cada any, les autonomies tindran 3.000 milions d'euros més de marge de despesa" el 2025 i ha assegurat, advertint al PP, que rebutjar la senda aprovada implicaria que autonomies i ajuntaments hauran de fer un ajust en dos anys d'11.500 milions. que es tregui del cap la idea que el rebuig del sostre aprovat impedirà la tramitació dels pressupostos: "El govern espanyol presentarà els comptes generals de l'estat amb el sostre presentat avui o amb el sostre aprovat amb anterioritat". "L'objectiu del govern és aprovar uns pressupostos per reforçar l'estat del benestar i combatre les desigualtats", ha dit.

La vicepresidenta ha subratllat que s'ha reduït el dèficit en 60.000 milions des de la crisi pandèmica. "Tenim un dèficit inferior a països com França i Itàlia", amb una inflació del 2,2%, "la xifra més baixa del darrer any". Montero ha assenyalat que les dades són "tossudes" i avalen que "l'economia espanyola va molt bé, malgrat el que digui el PP", afirmant que el 2023 Espanya va créixer cinc vegades més que la zona comunitària.    

Complir "íntegrament" amb l'acord amb ERC

Sobre quan presentarà l'executiu els pressupostos de l'estat i si es faria després dels congressos del PSOE i d'ERC, Montero ha reiterat que "presentarem els pressupostos i dialogarem amb tots els grups", aclarint que en aquests moments estan en la fase de negociació entre els grups que conformen la coalició. "Malgrat els entrebancs, mantindrem la iniciativa política", ha dit, refermant que compliran "íntegrament" l'acord amb ERC i s'ajustaran al màxim al calendari.  

Junts va sumar els seus vots a PP i Vox el mes de juliol per rebutjar el sostre de despesa. Al recordar-li això a la vicepresidenta, Montero ha considerat que "és difícil millorar el sostre" perquè l'executiu espanyol assumirà tota la consolidació fiscal. "Què busca qui rebutja això, quedar-se pitjor? El PP treu capacitat de despesa als territoris que governa només perquè el govern espanyol perdi una votació", ha afirmat la vicepresidenta.  

María Jesús Montero ha mostrat la "sorpresa" per la instrucció donada per Génova als governs del PP perquè no negociïn amb l'executiu espanyol sobre el seu finançament. "No entenc com els presidents autonòmics ho accepten. Amb els qui vulguin parlar sobre condonació de deute, estarem encantats de parlar-hi", ha assenyalat. "I després reclamen més diners". 

 

Sánchez ja va anunciar, en l'acte d'inici de curs a l'Institut Cervantes, que l'executiu estava treballant per elaborar uns comptes generals que durien "el segell del govern de coalició progressista" i que serien "socialment ambiciosos i permetrien expandir la inversió pública". 

La ministra portaveu, Pilar Alegría, ha comparegut junt a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. 

L'executiu ha designat Soledad Núñez com a sotsgovernadora del Banc d'Espanya. Ho ha fet a proposta del nou governador, l'exministre José Luis Escrivá, i sense consensuar-ho amb el PP, que va rebutjar de ple el nomenament d'Escrivá. Núñez és economista, vinculada a l'entitat durant més de vint anys i va fer el doctorat a la Universitat de Minnesota.

Més drets per als treballadors de la llar

L'executiu ha aprovat un nou decret per avançar en l'equiparació dels drets laborals dels treballadors de la llar, que inclou el dret a reconeixements mèdics voluntaris i gratuïts a la sanitat pública, la dotació de material de seguretat i una avaluació de riscos per part dels particulars que contractin. El decret inclou un protocol contra l'assetjament i la violència. La vicepresidenta Yolanda Díaz ho ha emmarcat en una política per "reformar Espanya" i ha qualificat la mesura de "feminista".

Sobre Veneçuela: "Estem amb la posició unànime de la UE"

El govern espanyol ha respost amb contundència al PP sobre la política de l'executiu a Veneçuela, després que s'hagi concedit l'asil al líder opositor, Edmundo González. "El PP vol dividir", ha dit a la proposta d'Alberto Núñez Feijóo de reconèixer Edmundo González com a president. Espanya no reconeix la victòria de Nicolás Maduro a les eleccions celebrades el juliol ("és la posició unànime de la UE"), que no han estat avalades per la comunitat internacional. Alegría ha reiterat la posició espanyola: exigir al règim de Caracas que mostri les actes electorals i acollir per raons humanitàries al líder opositor. 

 

Arxivat a