La Moncloa es regira contra la citació a Sánchez pel cas Begoña Gómez: «Aquesta és una causa política»

L'executiu espanyol escomet contra el PP pel seu rebuig a la reforma de la llei d'estrangeria: "No tenen pietat" i "està segrestat per Vox"

La ministra d'Educació i portaveu de l'executiu, Pilar Alegría.
La ministra d'Educació i portaveu de l'executiu, Pilar Alegría. | europa press
23 de juliol de 2024, 15:05

"Aquest assumpte és exactament el que sembla, una causa política impulsada per la dreta i l'extrema dreta". La ministra portaveu, Pilar Alegría, s'ha referit així al que és el problema més urgent que impacta ara mateix l'executiu espanyol, el cas de presumptes males pràctiques que afecta Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez. Alegría ho ha vinculat a la "frustració" dels resultats electorals del 23-J, que avui compleix el primer aniversari, i ha demanat al PP que "accepti el veredicte de les urnes". "L'únic motiu és erosionar el presdient del govern", ha destacat Alegría. 

Ha recordat que hi ha dos recursos presentats, un per la Fiscalia i un de la defensa: "Seria lògic esperar a veure com es resolen", afegint que el president espanyol encara no ha rebut cap notificació. La ministra europea ha subratllat que la Fiscalia europea ha rebutjat que Vox sigui part en la causa contra Begoña Gómez. 

El jutge té previst desplaçar-se a la Moncloa el 30 de juliol per prendre declaració del dirigent socialista en qualitat de testimoni. Es tracta del tercer president de la democràcia que es veu sotmès a aquest tràmit en exercici del càrrec: Felipe González ho va fer per escrit, i Mariano Rajoy a l'Audiència Nacional per la trama Gürtel. Divendres passat, Gómez es va acollir el dret de no declarar. 

La defensa de Begoña Gómez ha recorregut la citació del president espanyol com a testimoni, com ha fet amb la majoria de les decisions d'aquesta causa, que des del PSOE es considera una "instrucció judicial espectacle" que viola els drets fonamentals. Des de Ferraz, en línia amb Moncloa, també s'ha subratllat des de l'inici de la causa que la instrucció està farcida d'irregularitats, citant a declarar a testimonis, sense advocats i obligats a dir veritat, i després se'ls imputa, generant indefensió. 

Sobre la reunió que celebraran dimecres els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès i si s'hi plantejarà el finançament singular, Alegría ha situat l'encontre en la signatura del conveni per traspassar la gestió de l'ingrés mínim vital. Ha desviat la trobada de les converses de cara a la investidura: "En el que afecta a la nova etapa a Catalunya, s'ha de circumscriure als partits i és en aquest fòrum on s'han de produir". 

A la Moncloa s'ha aprofitat l'aniversari de les eleccions del 23-J per tornar a qüestionar la suposada moderació d'Alberto Núñez Feijóo just aquest dimarts en què el PP ha refermat el seu rebuig a la reforma de la llei d'estrangeria. "Al PP li sobren excuses i covardia, i li manca responsabilitat", ha afirmat la portaveu, que ha criticat unes declaracions de Feijóo de dilluns barrejant immigració i delinqüència. Ha recordat que es van acollir nens ucraïnesos arran de la guerra: "Per què en aquest cas no els vol? Pel color de la pell?". 

Yolanda Díaz, tot recordant que aquest 23 de juliol es compleix el primer aniversari de les darreres eleccions espanyoles, ha al·ludit al PP com un sinònim de "desestabilització", que mostra "el seu rostre més inhumà", en referència al seu rebuig a la llei d'estrangeria, que es debat avui al Congrés. Una actitud la del PP que ha fet que Díaz hagi assegurat: "No tenen pietat". 

Un PP "segrestat per Vox"

"El PP està segrestat per Vox. Això són fets", ha assegurat la vicepresidenta, que ha posat en valor la gestió social feta per l'executiu, preguntant si l'oposició conservadora està fent la tasca que li correspon i proposant alternatives als principals problemes del país. Díaz ha explicat que l'executiu ha aprovat aquest dimarts el repartiment de 783 milions per al sistema d'atenció a la dependència. 

El consell d eministres ha aprovat també 346 milions per finançar diversos programes educatius destinats a l'educació inclusiva. El titular d'Agricultura, Luis Planas, també ha detallat les millores assolides a Brussel·les pel que fa a la política agrària comuna, en què s'han inclòs moltes de les mesures que el govern espanyol va assegurar davant els sindicats agraris després de les mobilitzacions de la pagesia. 

Arxivat a