Mor l'exministre socialista Javier Gómez Navarro, encarregat de la preparació dels Jocs de Barcelona 92

Durant la seva presidència del CSD, va liderar la transformació dels clubs de futbol i bàsquet en societats anònimes esportives

Javier Gómez Navarro, en una imatge d'arxiu
Javier Gómez Navarro, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
29 d'agost de 2024, 15:42
Actualitzat: 15:45h

Javier Gómez Navarro, exministre en el darrer govern espanyol de Felipe González i una de les figures clau dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, ha mort aquest dijous a Madrid als 78 anys a causa d'un càncer, segons han confirmat fonts properes. Enginyer de professió, Gómez Navarro va ser secretari d'Estat per a l'Esport des del gener del 1987 fins al juliol del 1993 i, durant la seva presidència del Consell Superior d'Esports (CSD, per les sigles en castellà), va ser l'encarregat de gestionar la preparació dels Jocs de Barcelona.

Durant la seva etapa al CSD, es va aprovar la llei de l'esport de 1990, que va convertir en societats anònimes els clubs de futbol i bàsquet, una mesura impulsada per acabar amb el deute generat per aquestes entitats. A més, va encapçalar la posterior reforma de la norma. Per tot això, el 1998 va rebre la Gran Creu de la Reial Orde del Mèrit Esportiu.

Així mateix, com a secretari d'Estat per a l'Esport, Gómez Navarro va ser impulsor del programa ADO, pel qual empreses patrocinadores privades es van associar amb esportistes i federacions olímpiques per finançar la seva participació en els Jocs Olímpics. Posteriorment a la seva tasca liderant el CSD, va ocupar el càrrec de ministre de Comerç i Turisme entre 1993 i 1996, quan es va aprovar la llei de comerç de 1996, enfocada a establir el règim jurídic general del comerç minorista.

Un cop finalitzat el pas per la política, Gómez Navarro va presidir des del 1998 l'empresa MBD, dedicada a la consultoria empresarial. Ja el 2005, va ser nomenat president de l'empresa Aldeasa i va ser president del Consell Superior de Cambres de Comerç entre el 2005 i el 2014, quan va ser substituït per l'actual president, José Luis Bonet.