Orriols es victimitza i converteix la moció de censura a Ripoll en un «cop d'estat»

La líder d'Aliança Catalana es defineix com a "islamòfoba" en la seva primera entrevista als mitjans públics mentre que es nega a explicar les diferències amb Vox: "No m'he de justificar"

Sílvia Orriols, en l'entrevista a Catalunya Ràdio
Sílvia Orriols, en l'entrevista a Catalunya Ràdio | Cedida per Catalunya Ràdio
17 de febrer de 2025, 10:15
Actualitzat: 18 de febrer, 0:30h

Sílvia Orriols havia estat fins ara alçada per certs mitjans d'extrema dreta que l'han ajudat a aconseguir l'alcaldia de Ripoll i dos diputats al Parlament, mentre es queixava d'un suposat silenci als mitjans d'àmbit nacional. Aquest dilluns, per primer cop, la líder d'Aliança Catalana ha estat entrevistada als mitjans públics. Ha estat a El matí de Catalunya Ràdio, en un especial emès des de la capital ripollesa, i en què Orriols s'ha victimitzat denunciant un suposat "cop d'estat" de l'oposició per fer-la fora, malgrat que la moció de censura és un mecanisme perfectament legal en una democràcia i que ella mateixa va motivar a través de la qüestió de confiança.

"Si deixo de ser batllessa no serà per decisió del poble, sinó per la unitat de quatre ressentits", ha sentenciat, tot insistint en el fet que manté la confiança dels ripollesos. Orriols creu que l'oposició té "por" que la ciutadania s'adoni que les seves polítiques estan funcionant i ha tret pit d'haver desplegat el 70% del programa. Ara bé, ha esquivat respondre pel no tancament de la mesquita i per la limitació dels empadronaments a immigrants que havia promès, però que no ha complert perquè no té competències i perquè no ha volgut contradir el govern espanyol. De la mateixa manera, va retirar l'estelada de l'edifici consistorial per evitar la inhabilitació. Així doncs, la desobediència a Espanya, sembla força relativa.

Més enllà de repassar la situació política i social a Ripoll, Orriols també ha definit les línies del seu discurs. La líder d'Aliança Catalana ha tret pit de les seves polítiques antiimmigració i ha negat que calguin polítiques de convivència "perquè qui s'ha d'adaptar és qui arribar a una nova societat". Ha negat ser racista o xenòfoba, però sí que ha admès ser islamòfoba i s'ha mostrat partidària d'expulsar immigrants que delinqueixin i que les presons siguin molt més estrictes. Ha negat voler un pin parental, però ha dit que a les escoles s'adoctrina. Tampoc ha volgut explicar les diferències del seu partit amb Vox: "No m'he de justificar", ha sentenciat.

Sobre la moció de censura, cal recordar que el termini per presentar-la acaba just d'aquí a una setmana, el 24 de febrer a la mitjanit. Si finalment no hi ha acord a l'oposició per desbancar Orriols, els pressupostos de l'Ajuntament de Ripoll quedaran aprovats per primera vegada a la legislatura. Ara bé, les negociacions, que van començar amb bon peu, avancen favorablement i diverses fonts consultades per Nació apunten que l'entesa es podria anunciar en els pròxims dies.

Quins són els comptes per desbancar Orriols? Doncs ara mateix l'opció més probable és un govern a tres bandes que integrin Junts, ERC i, molt probablement, el PSC. Al seu torn, la CUP s'inclina per comprometre's a facilitar la governabilitat des de fora. L'aritmètica és clara. Per fer fora Orriols de l'alcaldia cal sumar majoria absoluta, és a dir, 9 dels 17 regidors. Això obliga que signin la moció els tres representants de Junts i els tres d'ERC, però també els dos del PSC i els dos de la CUP (o el de l'únic regidor del partit independent Som-hi Ripoll).

Ara mateix, l'opció més probable és que el nou govern municipal estigui format per Junts, ERC i el PSC, malgrat que les diverses fonts consultades admeten que la fórmula encara no està tancada. En canvi, està força clar que la CUP -els pròxims dies plegarà el seu cap de llista Dani Vilaseca- es mantindrà a l'oposició. Amb aquest escenari, qui té més números per ser alcaldessa és Maria Soldevila, l'única de les tres regidores de Junts que es mantenen des de l'inici del mandat. Menys probable és que ho sigui la republicana Chantal Pérez -per exemple, compartint el mig mandant restant- mentre que mai ha estat sobre la taula la candidatura del socialista Enric Pérez.

La qüestió de confiança venç el 24 de febrer. Abans, si no es torcen unes negociacions que aquesta vegada s'han aconseguit portar amb discreció sense sortir de l'àmbit local, els partits de l'oposició hauran de presentar la moció de censura. Aleshores, s'obrirà un període de deu dies per convocar un ple extraordinari que permeti fer el relleu a l'alcaldia. Això sí, amb aquest calendari, la sessió ordinària del dimarts 25 de febrer encara es farà amb Orriols al capdavant del consistori.