Els dos casos són semblants i durant la vista oral s'han vist arguments força similars. Les defenses de Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet han argumentat que les ordres del TC no eren concretes i permetien un marge ampli d'interpretació, que les resolucions que es van tramitar no tenien relació amb d'altres prèvies que el TC havia anul·lat i que els membres de la mesa no tenien voluntat de desobeir i, en tot cas, que creien que estaven actuant emparats en la inviolabilitat parlamentària. Tot això, sostenen les defenses, hauria de permetre dictar una sentència absolutòria al nou tribunal que ara jutja el cas, després que el Tribunal Suprem anul·lés la condemna de l'any 2020 per manca d'imparcialitat dels jutges.
Ara bé, no és tan senzill, perquè hi ha diferències importants respecte del cas de Torrent. El cas de la mesa de Forcadell té precedents que no li són favorables i que ja són ferms, com ara la sentència del Suprem sobre l'1-O i la que va inhabilitar Joan Josep Nuet. En tots dos casos, l'alt tribunal marca el camí al TSJC per dictar una condemna per desobediència. Per això l'advocada Judit Gené, en la darrera sessió, després d'admetre certa "resignació", va demanar al tribunal "abstraure's" de totes aquestes resolucions i decidir en funció únicament del que s'ha vist en el judici, on ha quedat més clar que la darrera vegada que la decisió d'admetre a tràmit les resolucions impugnades era un acte parlamentari que, per tant, estava protegit per la inviolabilitat parlamentària.
Serà difícil un canvi de criteri i, en cas que el TSJC difereixi, qui haurà de resoldre els recursos és el mateix Suprem, que ja ha dit que els fets són desobediència. En el cas de la sentència de l'1-O, la sala segona fixa els límits de la inviolabilitat. "L'acte parlamentari que s'aparta de la seva genuïna funcionalitat i es converteix en vehicle per desobeir el TC no és un acte que pugui emparar-se en la inviolabilitat parlamentària, que no protegeix davant d'actes de conscient desatenció al que resol l'alt tribunal", diu el Suprem. En altres paraules, la inviolabilitat parlamentària no protegeix aquells "actes intencionats de rebuig" a les decisions del TC. Les possibilitats d'èxit d'aquest argument, que tampoc es va acceptar en el cas de Torrent, són escasses.
Entre el debat genèric i la voluntat real
Sense la protecció de la inviolabilitat, hi ha altres elements que expliquen per què en un cas hi ha absolució i en l'altre tot apunta que hi haurà condemna. En la sentència de la mesa de Torrent, el TSJC va dir que no hi havia voluntat de real d'exercir el dret d'autodeterminació de Catalunya ni es recusava el rei, sinó que es tractava d'un debat genèric sobre el dret d'autodeterminació i es criticava la monarquia com a institució, no pas la figura concreta de Felip VI. Això, va concloure el tribunal, ho podia fer el Parlament i no xocava amb les sentències prèvies del TC. Per contra, en el cas de la mesa de l'1-O, el tribunal haurà de determinar si les resolucions que es van tramitar anaven en la línia d'executar -com diu la Fiscalia- el dret d'autodeterminació o eren merament simbòliques.En el cas de Torrent, el TSJC va decidir absoldre perquè no va considerar que hi hagués voluntat de desobeir, perquè les ordres del TC no eren prou clares i perquè no hi havia connexió les sentències de la legislatura de l'1-O -que prohibien fer res per impulsar el procés- amb les resolucions impugnades en la legislatura posterior. La sala es va encarregar de dir que aquell cas no tenia res a veure amb "altres casos", en referència al de la mesa de l'1-O. Aquests arguments també s'han aportat al judici d'aquesta setmana i el tribunal haurà de determinar si són creïbles. El Suprem ja ha dit en els casos de Forcadell i de Nuet que sí que hi havia connexió i que hi va haver desobediència, i per això va optar per condemnes. El marge del TSJC, doncs, és estret.
[noticia]253989[/noticia]