Tercer cop de porta de Suïssa a García-Castellón: «Tsunami no és terrorisme»

Les autoritats helvètiques veuen "contingut polític" en la causa per les protestes de la sentència i es neguen a col·laborar amb el jutge de l'Audiència Nacional

El jutge Manuel García-Castellón, en una imatge d'arxiu
El jutge Manuel García-Castellón, en una imatge d'arxiu
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:04h

"Tsunami no és terrorisme". Per tercera vegada, Suïssa ha tornat a rebutjar la petició del jutge Manuel García-Castellón de col·laborar en la causa per les protestes de la sentència del procés, tal com ha informat El País. Les autoritats helvètiques han remès un informe a l'instructor de la causa per reiterar-li que no veuen el delicte de terrorisme en els impulsors de les manifestacions, i que no l'ajudaran a investigar-los.

L'informe ja està inclòs en la causa, però encara no s'ha traslladat a les defenses dels investigats. García-Castellón sí que va informar els advocats a principi de setmana que havia rebut una resposta de Suïssa. En tot cas, es tracta d'un nou revés a les pretensions del magistrat d'investigar Carles Puigdemont, Marta Rovira i una desena més d'empresaris, activistes i periodistes per les protestes contra la sentència del procés.

Segons Suïssa, aquelles manifestacions tenien "contingut polític" i ja és habitual que les autoritats helvètiques no col·laborin en causes en què veuen un rerefons polític. No ho han fet fins ara amb Tsunami, però tampoc ho van fer amb la causa de l'1-O. Bona part dels investigats es troben precisament a Suïssa, exiliats, des de fa mesos.

Tot plegat, mentre García-Castellón ja fa moviments per aplicar -o no- la llei d'amnistia. Ha donat deu dies a les parts perquè es posicionin sobre què ha de fer amb la llei. La Fiscalia demanarà que l'apliqui, la resta d'acusacions, probablement, buscaran alguna escletxa per ajornar-ho. En una entrevista aquest matí a Ser Catalunya, Rovira ha dit que no tornarà fins que aquesta causa no s'arxivi.

Malgrat les constants negatives de Suïssa i de la Fiscalia, García-Castellón insisteix en la tesi del terrorisme. De fet, les defenses han identificat aquesta causa com un intent de la cúpula del poder judicial per driblar l'amnistia -els negociadors es van esforçar per fer-hi encaixar el terrorisme-, i tot plegat podria acabar amb una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). 

El jutge va reactivar la causa quan començaven les negociacions per l'amnistia, després de quatre anys paralitzada. No va ser fins fa unes setmanes que va citar a declarar els investigats. Mentrestant ha anat ordenant diligències per mirar d'acreditar el delicte i ha permès l'entrada a la causa d'acusacions que li permetin sostenir aquesta tesi, com Vox o dos agents de la policia ferits a les protestes d'Urquinaona.

Ara com ara, la causa està dividida. El Tribunal Suprem investiga Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg -la instructora Susana Polo ha donat deu dies a les parts perquè es posicionin sobre l'amnistia- i l'Audiència Nacional s'ha quedat Marta Rovira, Marta Molina, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Oleguer Serra, Jesus Rodríguez, Josep Campmajó, Josep Alay, Jaume Cabaní i Nicola Foglia.

Segons ha explicat Wagensberg, la magistrada Polo ha suspès les declaracions d'ell i de Puigdemont que hi havia previstes la setmana que ve (voluntàries i per videoconferència), així com l'ordre d'investigació europea, a l'espera de decidir si aplica o no l'amnistia.