Eudald Domènech assenyala la fibra òptica com a clau per a l'equilibri territorial

Publicat el 22 de novembre de 2008 a les 17:38
 
Eudald Domènech es va iniciar el món del que avui es coneix com a internet l'any 1993. Com a responsable d'una agència de publicitat va regalar mòdems als seus clients de Barcelona 'per estalviar-se viatges a la ciutat'. A partir d'aquí, aquest ripollès que es defineix com a emprenedor, innovador i empresari (per aquest ordre) va desenvolupar la primera empresa d'internet de l'Estat espanyol, Servicom. Actualment és conseller delegat de TechFoundries i considera que 'no tracta de veure el futur, sinó de crear-lo'.

Domènech ha exposat 'l'internet que ens cal' per tal d'esdevenir una vila 2.0. En aquest sentit ha assenyalat que no és concebible que els habitants de la comarca tinguin menys oportunitats no només respecte a Barcelona sinó respecte altres societats com la sud-coreana. Allà recentment el fet que tothom disposi d'una connexió de 100 megues de banda ha suposat eliminar els DVD. Per l'emprenedor d'origen ripollès la fibra òptica permet gaudir del 'dret' de disposar d'una connexió que permeti tant la informació, com l'entreteniment o serveis de teleassistència.

Josuè Sallent ha explicat els projectes de present i futur del govern català per impulsar la Societat de la Informació en el camp de la formació, l’empresa i les infraestructures i ha destacat que l’orografia del Ripollès dificulta el desplegament de 'la banda ampla que també es dóna perquè per als operador no els és rendible'. Així mateix ha assenyalat la importància de la xarxa de punts TIC
com el de la Fundació Televall que permeten l'impuls de les noves tecnologies al territori.

Experiències al Ripollès
La jornada organitzada pel Grup Nació Digital també ha permès presentar diverses experiències relacionades amb les TIC a la comarca. Un dels casos és el del portal de recaptació dels consells comarcals del Ripollès i la Garrotxa, que tal com ha explicat el conseller de Noves Tecnologies, Roger Peñarroya, ha estat recentment guardonat. Per altra banda Albert Pujol, director de la Fundació Televall, ha mostrat les dues línies de treball paral·leles de l'entitat: dotar d'infraestructures de la comunicació la comarca i oferir formació per a la capacitació digital.

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha anunciat un nou web municipal 'clar, dinàmic i funcional' pels propers mesos i basat en tres grans apartats: el consistori, la vila i els serveis turístics. Jordà també ha recordat que aviat es complirà el primer aniversari de l'arribada de la xarxa guifi.net al municipi. Des de la Unió de Botiguers, la seva dinamitzadora, Roser Rigola, i el creatiu de Quimera Solucions Visuals, Albert Soler, han mostrat el portal web de l'associació, com una nova manera de donar a conèixer un sector que 'necessita innovar constantment'. Finalment, Arnau Urgell, redactor d'ElRipollès.info ha desgranat alguns de les fortaleses i les debilitats dels mitjans digitals comarcals.