L’arqueòleg Eudald Carbonell, de Ribes de Freser, serà la personalitat homenatjada enguany amb el premi La Mirada Oberta, que se celebra per quarta vegada consecutiva. Aquest guardó, que organitza l'Ajuntament de Vallfogona del Ripollès, és un reconeixement dins l’àmbit català a algú que per trajectòria hagi destacat, en literatura, ciència, art, esport, pensament...
Està inspirat en el relliquer (una edificació religiosa oberta als quatre vents) davant la qual es farà l’acte, a l’aire lliure, el proper dissabte 18 d'agost, a dos quarts de 12 del migdia.
La benvinguda la donarà l’alcaldessa de Vallfogona. Llavors, es presentarà la persona homenatjada i la persona encarregada de fer-ne una glossa, en aquest cas, el també ribetà Josep Rosell. Tot seguit –i a càrrec de membres del grup local La Fogona–, hi ha una breu lectura poètica. Després es lliurarà el premi.
La primera edició es va fer el 2015, dins del Memorial Josep M. Jubells (rector que fou de Vallfogona, mort en accident de trànsit) i es va concedir al dibuixant Jordi Baijet i Achón. L’any següent el premi el va rebre el poeta Màrius Sampere i Passarell i el passat 2017 va ser per a la dibuixant vigatana Pilarín Bayés i de Luna.
Eudald Carbonell i Roura (Ribes de Freser, 1953), arqueòleg
Va cursar estudis superiors a Girona, Barcelona i París. Doctor en geologia del quaternari per la Universitat Pierre et Marie Curie (1986) i en història per la Universitat de Barcelona (1988). Des de l’any 1999, ocupa la càtedra de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és investigador principal del Grup d’Autoecologia Humana del Quaternari d’aquesta universitat i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), centre del qual fou impulsor i primer director entre 2004 i 2015.
Ha efectuat viatges d’investigació i treball de camp a França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Geòrgia, Tadjikistan, Algèria, Marroc, Tanzània, Kenya, Etiòpia, Estats Units, Mèxic, Xile, Cuba, Xina i Austràlia, entre altres països.
De molt jove va començar a investigar les primeres poblacions de les valls dels rius Ter i Freser. El resultat d’aquelles descobertes inicials s’exposa al Museu Etnogràfic de Ripoll. Fou membre de l’Associació Arqueològica de Girona, des d’on, conjuntament amb Josep Canal i Roquet, van contribuir decisivament al reconeixement del Paleolític Inferior del nord-est de la península ibèrica, el qual fins aleshores havia estat negat sistemàticament per les autoritats acadèmiques. El 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura, juntament amb la Fundació Vila Casas. El 2010 va participar en el programa de TV3 Sota terra.
L'arqueòleg Eudald Carbonell rebrà el premi La Mirada Oberta
L'acte tindrà lloc aquest dissabte a Vallfogona del Ripollès
Ara a portada
Publicat el 16 d’agost de 2018 a les 12:46
Et pot interessar
-
Cultura Camprodon acollirà la xerrada «Les mines històriques a l’alta muntanya»
-
Cultura Camprodon acull un càsting de figurants per a una pel·lícula sobre la tragèdia del Balandrau
-
Cultura Un edifici del segle XIX de Ribes de Freser es converteix en residència artística i espai de creació
-
Cultura Torna la Fira Catalana de l'Ovella i la Fira de Santa Teresa a Ripoll