Tot a punt per la 41a Festa Nacional de la llana i Casament de Pagès

Publicat el 07 de maig de 2007 a les 10:14
És part de la tradició etnogràfica de la nostra comarca a través del Casament a Pagès on es recupera una tradició catalana: la unió entre l'hereu i la pubilla de famílies benestants del poble. Els nuvis d'enguany, la Maria Domènech i en Cèsar Caldera, celebraran el seu matrimoni real, fent possible que la ficció es faci realitat amb el seu enllaç.
 
Sobrepassats ja els 40 anys de la festa, per la seva tradició i presentació i pel seu aroma amb caràcter i originalitat, tota aquesta celebració s'ha vist guardonada amb la concessió de "Festa declarada d'interès turístic nacional".
 
 
Per tots aquests motius, aquesta Festa es consolida com una fita obligada de gairebé totes les tradicions que fan viva Catalunya.
 
ACTES DE LA FESTA.
 
Des del Centre d'Iniciatives i Turisme es pretén implicar a un major nombre de persones que participen directament en els actes festius. Des dels nuvis amb la comitiva passant pel pastor, els actors, els balladors, els genets i tota la gent que desinteressadament han estat col·laborant al llarg dels anys.
 
Gràcies a tots ells, els actes que se celebraran a la Festa seran els següents:
 
1-     Recorregut a peu d'un ramat de 150 ovelles.
2-     Segon concurs d'esquilar ovelles.
3-     Exhibició de filadores, matalassers i altres oficis del ram de la llana.
4-     Espectacle teatral al voltant dels casaments al món rural.
5-     Exposició d'oficis antics.
6-     Segona Fira Agro-alimentaria del Ripollès.
 
 
EL RIPOLLÈS. UNA ZONA ÒPTIMA PER AL PASTOREIG DES DE FA ANYS.
 
 
Des de fa anys, l'abundància de pastures i el de prats d'altura al Ripollès han permès que el bestiar de peu rodó, sobretot el de llana, assolís una rellevància considerable. La importància de la ramaderia ovina no solament es posava de manifest en l'existència d'una nombrosa cabanya, sinó també en la presència d'una espècie autòctona pròpia, l'ovella ripollesa.
 
Aquesta raça té una bona actitud per a la producció de xais lleugers, és la més ben adaptada a la comarca i es pot trobar en altres zones de Catalunya com Osona i el Vallès Oriental, tot i que actualment on hi ha el major nombre de caps d'ovella ripollesa és a l'Alt Empordà. Durant segles, el pastoreig i les activitats relacionades amb aquesta font, esdevingueren una activitat econòmica usual. Filar, tricotar i teixir eren tasques casolanes, que en l'imaginari local han esdevingut un tret d'identitat.