Recoder i el bisbe d'Urgell beneeixen l'hotel de Núria

La restauració de l'edifici de Sant Josep ha suposat una inversió de 6,7 milions d'euros

Publicat el 17 de juliol de 2011 a les 09:46
Recoder destapant una placa commerativa de la renovació de l'edifici de Sant Josep. Foto: FGC
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder i l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, van ser els encarregats aquest dissabte d'inaugurar oficialment la reforma de l'edifici de Sant Josep convertit en hotel de tres estrelles. Una doble benedicció civil i religiosa per un establiment turístic que funciona des del 15 d'abril i que ha rebut un reconeixement europeu per la seva aposta per l'eficiència i l'estalvi energètic. Les obres, que van començar el 2007, ha suposat una inversió de 6,7 milions d'euros.

La comitiva, en la qual també hi havia l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol; el president d’FGC, Enric Ticó; l’alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, i l’ alcaldessa de Queralbs, Immaculada Constants, va visitar un edifici que consta de deu apartaments dúplex i deu habitacions d’hotel. Totes les estances de l’edifici estan equipades tenint en compte criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. L’edifici s’abasteix de calefacció i aigua calenta mitjançant la implantació de geotèrmia, un sistema d’aprofitament de la calor del subsòl, amb 36 perforacions realitzades a 90 metres de profunditat.



Un altre dels principals objectius del nou edifici és preservar el patrimoni i la fisonomia històrica de la Vall de Núria. La casa de Sant Josep es va obrir l’any 1930 i és obra de l’arquitecte olotí Josep Danés. El recinte també disposa d’espais que acolliran en un futur un auditori, una àrea d’interpretació i exposicions, un bar-autoservei i una zona de pícnic.


Una reforma innovadora



La reforma de l’edifici Sant Josep presentava grans dificultats a causa de la impossibilitat de traslladar l’estructura metàl·lica de l’edifici no es podia transportar per carretera. Per aquest motiu, totes les peces es van transportar en tren cremallera. Un cop dalt, l’estructura es va muntar com si es tractés d’un “mecano”, mitjançant unions amb cargols d’alta resistència. A més, la construcció de l’esquelet de l’edifici es va començar per la coberta en comptes de per la part inferior com sol ser habitual. Per això s'anomena “reforma casa per la teulada”, perquè es va fer de dalt a baix.



Aquest procés constructiu és molt poc habitual i va resultar imprescindible per la renovació de l’edifici. A més, va significar el reconeixement de la reforma amb l’obtenció del premi European Steel Design Awards, conjuntament amb d’altres grans construccions internacionals com és el cas l’estadi de rugby i de futbol AVIVA de Dublín i la nova terminal de l’aeroport d’Istanbul; així com el circuit de Fórmula 1 d’Abu Dhabi als Emirats Àrabs Units.



L’edifici Sant Josep, sinònim d'eficiència energètica



El complex de Sant Josep destaca per la implantació de la geotèrmia, que li ha valgut el premi Greenbuilding de la Unió Europea, pel compromís d'estalvi d'energia en la construcció de l'edifici. Aquest sistema d’energia renovable aprofita la calor del subsòl de l’immoble per produir aigua calenta sanitària i calefacció. A més, un sistema de control informatitzat permetrà gestionar més eficientment la temperatura. El nou edifici compta també amb un sistema d’enllumenat format per detectors de presència i làmpades de baix consum (LED).



L’energia geotèrmica és renovable ja que aprofita la calor de la radiació solar que s’emmagatzema a l’interior del subsòl (uns 7,7ºC mantinguts tot l’any). Això s’aconsegueix a través d’un sistema de perforacions al subsòl de Sant Josep (36 perforacions realitzades a 90 metres de profunditat) i amb la instal·lació de bombes geotèrmiques.



Aquest tipus d’energia funciona de nit i de dia, de forma constant i independent a les condicions meteorològiques de Vall de Núria i implica una menor emissió de CO2 respecte les altres energies i un important estalvi de fins al 60-70% respecte l’ús del gasoil.



Les característiques del terreny del santuari són molt favorables per l’extracció d’aquesta energia. Dóna un rendiment mig anual molt elevat (380%, per 1kW elèctric que es gasta se’n generen 3,8 kW tèrmics), amb una amortització de la inversió estimada en 4-5 anys. També cal considerar la seva seguretat tècnica i baix cost en manteniment, ja que només s’ha de fer el preventiu i de control.

Recoder i el bisbe d'Urgell encapçalant el seguici d'autoritats. Foto: FGC

Interior de l'hotel de Núria. Foto: FGC

L'edifici de Sant Josep, totalment renovat. Foto: FGC