Quan ja fa tres mesos que funciona la recollida selectiva porta a porta a Sant Joan de les Abadesses, des del Punt d'Informació Ambiental de l'Ajuntament se'n fa una valoració que podeu llegir en aquest article d'opinió:
Després de més de tres mesos d'haver començat la recollida porta a porta al municipi, és el moment de fer valoracions. L'inici de la recollida el passat 17 d'octubre va marcar un abans i un després pel que fa a la gestió de les deixalles al municipi de Sant Joan de les Abadesses. Certament, això ha estat així, perquè a nivell pràctic ha significat una reorganització del sistema de recollida, mitjançant un fet molt evident i que ha estat la desaparició de tots els contenidors que hi havia al carrer.
Aquest model ha significat una aposta de futur en matèria de gestió de les deixalles molt important per l'ajuntament i que representa per a tots els municipis que ja l'han implantat un gran repte, tal i com també ho ha estat en el nostre cas. De totes maneres aquest repte ha estat molt menor que no pas aquells municipis que van implantar-lo l'any 2000 i que en l'actualitat, ja en som més de 60 a nivell dels Països Catalans.
Els bons resultats a nivell de recollida selectiva i de recuperació que s'han donat a conèixer mensualment a través dels mitjans de comunicació, han confirmat que l'aposta per la implantació d'aquest model ha estat positiva i encertada, com a la resta de municipis amb el mateix sistema. També és cert que, com qualsevol projecte de certa envergadura i que afecta a tots els agents socials i econòmics del municipi, crea un cert rebombori d'opinions per a tots els gustos i més, quan un fet com aquest ens suposa modificar els nostres hàbits diaris que estàvem acostumats a fer.
Partint d'aquest punt i fent un exercici de reflexió i analitzant altres qüestions de la nostra vida quotidiana de tots és sabut que els canvis sempre són difícils d'acceptar i més, quan aquests suposen canviar significativament els nostres hàbits diaris, com ha suposat aquest sistema de recollida. Aquest fet generalment ens suposa un seguit de reaccions que, en molts casos són contràries, pel fet que ens costa acceptar una situació totalment nova i la primera reacció, en termes generals, és negar-nos al canvi d'allò que fins aquell moment estàvem acostumats a fer, però que amb el temps i una mica d'organització en la majoria dels casos, finalment ens hi acabem adaptant amb més o menys facilitat. Això és, ha estat i serà sempre un punt en comú, sigui quin sigui el municipi que s'implanti aquest sistema de recollida, perquè la pràctica i el coneixement de les altres experiències així ho han demostrat, i més amb un fet que afecta al conjunt de la població, perquè ja se sap que mai les coses es fan al gust de tothom i és molt difícil, per no dir impossible, encertar les coses de ple.
El consistori és conscient de l'esforç que ha suposat adaptar-se aquest nou model, però aquest petit esforç, no és un esforç trivial, ni tampoc ha estat un decisió presa a la lleugera, sinó que les raons que han portat a escollir aquest model han estat preses a consciència i han estat de pes, i aquest esforç s'ha vist i es veurà recompensat a mig i, sobretot, a llarg termini, donada la gran necessitat de gestionar correctament i de manera sostenible les deixalles que generem diàriament i tots hi tenim molt a dir i a fer, tant en aquest camp com en molts d'altres de caire ambiental.
Sant Joan de les Abadesses ha estat el primer municipi de la comarca del Ripollès que ha apostat per aquest model, basat amb criteris ambientalment sostenibles com una recollida selectiva de qualitat, a través de la premissa de responsabilitzar a tots els agents socials i econòmics del municipi, pel que fa a la correcta gestió dels residus i, d'aquesta manera, poder recuperar el màxim dels residus municipals generats.
Així doncs, i partint que la quantitat i la diversitat dels residus que es generen al nostre país creixen anualment de manera considerable i que cal gestionar-los correctament, el consistori santjoaní ha decidit posar el seu gra de sorra, apostant per un sistema que aporta una solució palpable i real al problema de la gestió de les nostres deixalles.
A més, Sant Joan de les Abadesses, fa un singular pas dins el mapa de municipis del país que apliquen aquest sistema. Som l'únic poble, fins al moment, que recollim porta a porta totes 5 fraccions de residus. Aquest fet ha suposat que eliminem els contenidors que ara fa uns 17 anys varen colonitzar els nostres carrers. Aquest fet comporta que la gent es vegi obligada a fer la separació en origen, és a dir, a casa de forma ineludible.
De tots és sabut, la problemàtica actual que hi ha als abocadors de Catalunya, amb la progressiva saturació per la gran quantitat de residus que s'hi aporten, la majoria dels quals, no són recollits selectivament. Per això, cal adoptar mesures i actuacions que ajudin a minimitzar aquest problema, com està demostrant la recollida porta a porta fent reduir considerablement l'aportació de deixalles a l'abocador.
En aquest sentit, des de les mateixes institucions com l'administració autonòmica, els diferents organismes supramunicipals, els ens locals i també, la ciutadania i tots els agents socials i econòmics dels municipis han de collaborar i prendre part d'aquesta qüestió. Cal doncs, que amb el grau de responsabilitats que pertoca a cadascú, es prenguin decisions i es portin terme. Per aquests motius, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, conjuntament amb la collaboració del Consell Comarcal ha implantat aquest sistema en què la collaboració i participació activa per part de tota la ciutadania esdevé l'element clau perquè tot això sigui possible i sigui un èxit, tal i com s'està demostrant també aquí al nostre poble.
Els objectius fixats per l'ajuntament han estat clars i senzills: aconseguir un alt percentatge de recollida selectiva i, conseqüentment, un alt percentatge de recuperació; objectius que no difereixen de la resta de municipis de les altres poblacions on s'ha implantat el porta a porta. Els resultats aconseguits són clars i contundents: s'ha recollit selectivament prop del 75% de recollida selectiva dels residus i una recuperació lleugerament superior al 65% del global de les deixalles municipals generades. De totes maneres hi ha punts que cal millorar com són les àrees d'aportació, especialment la de Can Crehuet, àrees que han estat pensades únicament per aportar-hi les deixalles en casos de necessitat puntual, o bé per aquella gent com els de 2a residència, que no es poden acollir al sistema de recollida porta a porta. Així doncs, constitueixen només un element de reforç de la recollida porta a porta, i no pas un punt per aportar-hi diàriament les deixalles. També hi ha altres punts negres on hi apareixen bosses fora d'hora o que no estan correctament seleccionades, punts, però, que des del punt d'informació i a través de la pedagogia i sensibilització ciutadana s'han anat treballant i en alguns casos solucionant.
Tot i així, l'aposta ha estat clara i els resultats han estat exemplificadors, demostrant l'eficàcia i la vàlua dels sistema, després de poques setmanes d'haver-lo posat en marxa, obtenint uns resultats de recollida que han suposat pràcticament invertir la quantitat aportada a l'abocador.
Aquests resultats, només han fet que confirmar encara més aquesta aposta que s'havia fet pensant que aquest model de gestió de residus era correcta i volem animar que es continuï treballant en aquesta línia, que a nivell pràctic aporta solucions a la problemàtica dels residus. A més, també creiem que aquesta iniciativa ha de servir per esperonar i animar a la resta de municipis de la comarca i de la resta d'indrets del territori, perquè endeguin aquest sistema i adoptin polítiques de sostenibilitat i de respecte amb l'entorn.
Per últim només destacar l'impacte que ha causat aquest model a la societat catalana que fins hi tot una sèrie de televisió molt seguida a Catalunya ha dedicat tot un capítol al porta a porta, fet que denota encara més la importància que ha assolit aquest model de gestió de residus, en municipis de característiques semblants a la del nostre i a la de la majoria on ha estat implantat.
Queda molt clar, doncs, que el porta a porta no es tracta d'un sistema experimental o una prova pilot, o ciència ficció, sinó que reflecteix la realitat actual d'un país que es preocupa pel medi ambient i més concretament, per una correcta gestió dels residus que es generen al país i que la petita pantalla s'ha encarregat de plasmar en un cas basat en fets reals i palpables.
Punt d'Informació Ambiental
Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
Article d'opinió sobre la recollida selectiva porta a porta
Ara a portada
Publicat el 08 de març de 2006 a les 17:00
Et pot interessar
-
Societat Sant Joan de les Abadesses denuncia «deficiències greus» de cobertura mòbil
-
Societat Inauguren un nou camí entre Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya
-
Societat Ripoll multa tres manifestants per una protesta contra la prohibició del cartell de festa major
-
Societat Retorna la Fira de les 40 hores de Ripoll