Campdevànol proposa Josep Coll i Bardolet fill predilecte del municipi

Publicat el 30 de març de 2007 a les 10:05
 
 
Des d'aquest moment s'ha iniciat els treballs per poder traslladar a la persona de Coll i Bardolet de la forma més solemne possible aquest nomenament.
 
 
 
 
 
 
JOSEP COLL i BARDOLET  
      
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1912   
 7 de novembre. Josep Coll Bardolet neix a Campdevànol (el Ripollès). «Els pares de Coll Bardolet eren gent arrelada al Ripollès, acostumats a l'alta muntanya. El pare era fill del molí de Corones, a la vora del Freser. L'avi havia après la cançó de l'aigua, el soroll continu de la mola i l'olor de la farina. La mare era de més amunt, de Planoles. Es deia Concepció, i el pare li deia Ció. La gent la coneixia per la Molinera». (Maria Dolors Oliu)  
    
 1922  
 Per raons de treball, la família es trasllada a Vila-seca. A la colònia fabril de Sant Vicens de Torelló van viure cinc anys. Allà, J. Coll Bardolet anava a les classes de Mossèn Esteve, rector del poble, i feia d'escolà.  
    
   1927  
   La família fixa la seva residència a Vic. Coll Bardolet es matricula a l'Escola Municipal de Dibuix. És alumne dels mestres Brunet, Costa, Puntí i Torrents.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1931  
 Passa a formar part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Comença l'aprenentatge de decorador. Aprèn el maneig del pinzell i la brotxa, la barreja de les pintures i la seva aplicació en parets i fusta, etc. Ingressa a l'Orfeó Vigatà. Treballa amb els equips que col·loquen les primeres pintures de Sert a la Catedral de Vic. Presenta -a la Sala Bigas, de Vic- la seva primera exposició, conjuntament amb dos companys més pintors, Jacint Conill i Miquel Costa.  
    
 1932  
 Exposa al Casal de la Plana de Vic, Barcelona.  
    
 1933-34  
 Treballa en el seu ofici de pintor-decorador. Sovint surt a pintar el paisatge de la Plana i la muntanya. Estudis del natural i notes sobre cartró o fusta: una casa amb un paller, una posta de sol, la masia sobre el turó, pollets que pasturen, jocs de núvols.  
      
   1935  
   Treballa pel seu compte a Cantoni, Can Rifà i a les Planes. Pinta xalets, cartells, etc. Continua practicant la pintura artística. Ingressa a l'Escola Superior del Paisatge, a Olot, sense abandonar l'ofici.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1936  
 El 21 de desembre l'esclat de la revolució i l'inici de la guerra el sorprenen a Cantonigròs. Es trasllada a Olot, per a més seguretat personal i per continuar les classes a l'Escola del Paisatge. Es preveu la mobilització de la seva lleva. Pacifista de soca-rel, opta per l'exili voluntari. Amb un grup de companys passa a França, travessant els Pirineus, la vigília de Nadal.  
    
 1937-38  
 Aconsegueix instal·lar-se a Tours, en un edifici en runes, propietat del municipi a la «rue du Gasomètre». Treballa de manera eventual com a pintor de parets. Mentrestant és admès a l'École de Beaux Arts de Tours. Pinta paisatges del Loira. Perfecciona l'idioma francès a l'Institut de Touraine. A la galeria del mateix institut presenta la seva primera exposició individual, amb un èxit rotund. Pels volts de Nadal de 1937 es trasllada a Brussel·les. Treballa al port d'Anvers, fent gestió de duanes i de control de càrrega i descàrrega de productes agrícoles. De totes maneres, es matricula a «l'Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles». Recorre Luxemburg, Gant i Bruixes. Aconsegueix captar el paisatge urbà tan característic: campanars, els parcs, els jardins...  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1938-39  
 L'u d'abril s'acaba la Guerra Civil Espanyola. L'u de setembre esclata la Segona Guerra Mundial. A Bèlgica es tem que Hitler envaeixi el país. Li proposen anar a Mèxic però Coll Bardolet decideix tornar a Espanya. S'insta-la a Barcelona, on obra un estudi. Pinta paisatges i intenta exposar en alguna sala de les que havien tornat a obrir.  
    
 1940  
 Viatja a Mallorca, amb la intenció de pintar durant quinze dies. Lloga una habitació en un hotel del centre de Palma. Poc després es trasllada a l'Hotel Marisol, a prop de la platja. Pinta paisatges de l'illa. Fa el servei militar.  
    
 1941  
 Mallorca l'ha captivat. Decideix quedar-s'hi. Exposa per primer cop a Mallorca (sala Costa). Resideix durant uns mesos a Madrid. Estudia a fons els mestres del Prado: El Greco, Velazquez, Rembrandt i Goya. Aprèn la tècnica del gravat a l'Acadèmia de San Fernando.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1942  
 Torna a Mallorca. Viu en una casa on havia viscut Manuel de Falla, a la barriada de Gènova. Exposa per primera vegada a Barcelona, a la sala d'art La Pinacoteca. Pinta paisatges de Sóller, Deià i Valldemossa.  
    
 1943  
 Torna a exposar a les Galeries Costa de Palma.  
    
 1944  
 S'insta-la definitivament a Valldemossa. Primer a l'Hotel de l'Artista i després ocupa una cel·la de la Cartoixa.  
    
 1945   
 Torna a exposar a les Galeries Costa.  
    
   1946  
   Exposa a la Galeria Argos de Barcelona.  
      
   1947  
   Il·lustra, amb dibuixos amb color, llibres d'estudi de danses antigues de l'illa de Mallorca. Exposa altre cop a Barcelona, a la Pinacoteca, i altre cop a Mallorca.  
      
   1948   
   Exposa a Brussel·les (La Petite Galerie) i a les Galeries Costa de Palma.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1949  
 Viatja i pinta per Europa. Torna a exposar a les Galeries Costa de Palma.  
    
 1951  
 Torna a exposar a Brussel·les a «La Petite Galerie».  
      
   1952  
   Pinta al port d'Anvers. Exposa a Mallorca, a les Galeries Costa.  
      
   1953  
   Nova exposició a «La Petite Galerie» de Brussel·les.  
      
   1954  
   Convidat pel Ministeri d'Afers Estrangers de Noruega, exposa a Oslo. Recorre aquell país durant un mes. Pinta els fiords, la muntanya i els pobles de la costa. Artur Llopis, periodista català, publica a la revista barcelonina Destino un treball molt documentat sobre el viatge de Coll Bardolet anomenat «De Campdevànol a los países escandinavos».  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1959  
 Exposa a Ginebra i a Zürich.  
    
 1960  
 Exposició Nacional de Belles Arts, Barcelona.  
    
 1961  
 Presenta una exposició a «I Atelje Lilla», Ludvika, Suècia.  
    
 1962  
   Exposa a Bóston, Estats Units (Gallery Doll and Richards).  
      
   1964  
   Organitza el primer «Concert d'Estiu al Torrent de Pareis», a Mallorca. Aquesta bella experiència es repetirà sense interrupció durant vint anys, sempre sota la seva direcció i patrocini.  
      
   1968  
   Torna a exposar a Zürich, a la «Galerie Kirchyasse». Medalla al Mèrit Turístic.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1969  
 El 29 d'abril, Campdevànol, el seu poble de naixença, l'hi dedica un carrer.  
    
 1971  
 És nomenat membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma.  
    
 1972  
 Exposa a Girona, a la casa de Cultura de la Diputació, com a homenatge a Campdevànol. Manifesta a l'alcalde del seu poble la intenció de fer donació d'una mostra important de pintures pròpies, perquè siguin exposades a Campdevànol, previ estudi de mitjans i condicions. El govern francès el nomena «Chevalier de l'Ordre des Arts et des Letres». Pau Casals, des de l'exili, s'adhereix al Festival Musical del Torrent de Pareis.  
    
 1974  
   La «Gran Enciclopèdia Vasca» dedica a Coll Bardolet el volum 14 de les seves «Monografías de Maestros actuales de la pintura y escultura catalanas».  
      
   1975  
   Participa en tres exposicions col·lectives: Sala Parés i Sala Nàrtex, a Barcelona, i Galeria Anquins a Reus.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1976  
 Exposició antològica a Vic, al Temple Romà.  
    
 1977  
 Apareix el llibre titulat Coll Bardolet, de la col·lecció «Galería de Artistas». N'és autor el periodista i crític d'art Rafael Manzano.  
    
   1978  
   La Coral Polifònica de Bunyola celebra el seu desè Aniversari, i Coll Bardolet en presenta el festival commemoratiu.  
      
   1980  
   L'Editorial Àmbit publica, a la seva col·lecció «Testimonios de Arte», el volum titulat Coll Bardolet, que és presentat amb extraordinària concurrència a la Sala Parés de Barcelona. L'autor és Cesáreo Rodríguez Aguilera. A la Llotja de la Ciutat de Mallorca, Coll Bardolet presenta una exposició antològica. Entre els milers de visitants hi ha els alumnes de l'escola de Sant Feliu de Guíxols, en viatge d'estudis per l'illa. Els mestres proposen als estudiants escriure les impressions d'aquella visita. Aquests treballs van ser recollits després en un llibre: «L'aventura de l'illa», i publicats amb il·lustracions de Francisca Sellés.  
      
   1982  
   Exposa al Saló de Maig, El Carme, Vic.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1983  
 Es compleix el vintè aniversari del primer concert del Torrent de Pareis. En commemoració, Coll Bardolet edita un llibre: «Vint any de música coral al Torrent de Pareis».  
    
 1984  
 Amb ocasió del l'Any de Lluc, patrocina l'edició numerada de «La Minyonia d'un infant orat», il·lustrat pels millors pintors de les illes, i ajuda als «Antics Blavets» perquè La Caixa publiqui 50.000 exemplars d'aquest llibre per repartir a les escoles.  
    
 1985  
 A la col·lecció «Galería de Artistas» es publica el llibre Coll Bardolet, de Rafael Manzano. L'Editorial Àmbit, a la col·lecció «Nou Perfil», publica un llibre fotogràfic, amb textos de Gabriel Janer Manila i fotografies de Joan Iriarte.  
    
 1986  
   «Coll Bardolet, L'home i la seva obra». Amb aquest títol apareix el treball biogràfic de Maria Dolors Oliu, editat per Àmbit.  
      
   1987  
   Coll Bardolet és proclamat de manera oficial Fill Adoptiu de la Vila de Valldemossa. L'acte se celebra als claustres de la Cartoixa.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1988  
 S'inaugura a Campdevànol la Pinacoteca Coll Bardolet de la Caixa de Girona. Assisteix a l'acte el Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Jordi Pujol. La coral Universitària de les Illes Balears el declara «Cantaire d'Honor». Ausona, setmanari de Vic, el distingeix amb el títol «d'Osonenc de l'any».  
    
 1989  
 Inauguració de la Sala Coll Bardolet al Museu de Lluc (Mallorca) amb la presència del President del Govern Balear i el Sr. Bisbe de Mallorca. Durant l'ofici és nomenat «Blau d'Or». Es publica l'opuscle Josep Coll Bardolet al Museu de Lluc.  
      
   1990  
   A la sessió del 23 de gener, el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya acorda concedir la Creu de Sant Jordi a Josep Coll Bardolet. «La seva obra -es llegeix a l'acta corresponent- ha sabut reconèixer a la perfecció tota la bellesa del paisatge i les danses mallorquines». Així mateix, se li té en consideració la tasca com a promotor cultural, com a fundador de l'Obra Cultural Balear. El Club Rotary de Mallorca li concedeix el «Premi d'Arts Plàstiques». A Son Ferriol (Palma), durant la celebració de la LX Festa Folklòrica, se li fa un homenatge per la seva aportació a la cultura. Apareix un llibre titulat «Guaixos, dibuixos, aquarel·les» amb textos del professor Gabriel Janer Manila i Dimitri Weiss, catedràtic de la Universitat de París (Pantheon-Sorbonne).  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1991  
 El Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears concedeix a Coll Bardolet la medalla d'Or «com a reconeixement als seus mèrits en el camp de la Pintura i de la Música». La hi lliura el Molt Honorable President de la Comunitat, Sr. Gabriel Canyelles i Fons. La Caixa de Girona edita el llibre «La pinacoteca Coll Bardolet. Converses d'Antoni M. Rigau i Rigau amb el pintor».  
    
 1992  
 Exposició a la Fontana d'Or de la Caixa de Girona. Exposició a la Sala Plana de l'Olm de la Fundació Caixa de Manresa, a Manresa. L'Obra Cultural de Valldemossa fa un homenatge a Coll Bardolet en el seu 80è aniversari amb un concurs de dibuixos, fotografies i poesies realitzat pels valldemossins, titulat «Una flor per a un pintor», i després una festa popular. Reedició actualitzada, en alemany, del llibre «Die seele der Landschaft» (L'anima del Paisatge). Amb motiu del seu 80è aniversari se celebra una missa d'acció de gràcies a l'església de Santa Eulàlia (Palma) oficiada pel Sr. Bisbe, i un concert d'orgue. L'Escolania de Lluc baixa a cantar i festejar els anys del pintor.  
      
   1993  
   La Casa Reial Belga el nomena «Chevalier de l'Ordre de la Couronne». El 23 de desembre es presenta a Lluc la «Petita història dels Blavets de Lluc», de la qual és promotor juntament amb l'Associació d'Antics Blavets.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1994  
 «Publicacions del Santuari de Lluc» edita el conte «Jocoba, un estel del dofí», sobre la vida de J. Coll Bardolet. L'autora és Maria Dolors Oliu, amb pròleg d'Alexandre Ballester.  
    
 1995  
 El dia 10 de setembre, la «Diada», s'inaugura una nova sala al Museu de Lluc, amb més d'un centenar de quadres, formant la Col·lecció Coll Bardoler al Museu de Lluc; hi destaquen la secció de retrats, dibuixos, guaixos i aquarel·les, i l'edició del catàleg Al Museu de Lluc, Nova Donació.  
    
   1996  
   La Casa Catalana de Mallorca li atorga el premi «Ars Magna» 1996 en un acte solemne celebrat al Palau de Congressos del Poble Espanyol.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 1997  
 Exposició a la Galerie Romanet de París. Exposició a Masters Art Galerie.  
    
 1998  
 El diari «Las buenas noticias» de Palma de Mallorca atorga el seu premi a J.Coll Bardolet.  
    
 2000  
 Es publiquen dos llibres: «Coll Bardolet. L'Art, una realitat viscuda» de Daniel Giralt-Miracle, de la col·lecció del Museu de Lluc (editat pel Monestir de Lluc) i el llibre «Coll Bardolet. La nova dimensió» sobre la pintura abstracta de l'artista amb text de Rafael Kyoga-Berliner. Vint anys a la Galeria «El Cau de la Carreta» de Sitges.  
      
   2001  
   Presentació, a Palma de Mallorca i Sitges del llibre «Coll Bardolet. Experiències pictòriques, de la figuració a l'abstracció» de Joan Iriarte i Gabriel Janer Manila.  
      
 Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet.Tornar al Menú    
 
Exposicions
 
 
 
La Pinacoteca Coll Bardolet     
             
 Ressenyes :     La Pinacoteca Coll Bardolet inaugurada l'any 1989, és una donació pictòrica que l'autor fa al seu poble natal de Campdevànol, sota el mestratge de l'Obra Social de la Caixa de Girona. Es tracte d'una col·lecció de dues centes obres, on queda reflectida tota la trajactòria artística del pintor.

Alguna de les obres més dastacades que s'hi exposen són:
Masia de la Plana (1935), El port i la catedral (1940), Biniaraix (1950), Brussel·les (1954), Flors de camp (1968), Claustres de la Cartoixa (1979), Deià des de l'Hotel Es Molí (1981).
   Haga clic aquí con el botón secundario del mouse para descargar imágenes. Para ayudarle a proteger su confidencialidad, Outlook ha impedido la descarga automática de esta imagen desde Internet. 
        
 Com Arribar-hi: Per Carretera: Agafeu la C-17 (antiga N-152) fins a la localitat de Ripoll, continuar uns 5 Km. i a l'esquerra, hi ha una desviació que porta a Campdevànol.

Amb Tren: Arribar a l'estació de Campdevànol prenent la línea Barcelona-Puigcerdà de RENFE. Des de l'estació a la Pinacoteca Coll Bardolet hi han uns 5 minuts a peu.

Amb Autobús: Una linea d'autobusos arriba a Campdevànol des de Ripoll.
 
Imatges