
CiU ha obtingut una àmplia victòria al Ripolles i s’ha imposat a tots els municipis. D'aquesta manera, els convergents rubriquen un cicle victoriós, ja que s'han imposat a les quatre darreres eleccions: europees, Parlament, municipals i espanyoles.
Segons el recompte realitzat pel diari El Punt Avui, CiU ha obtingut un total de 5.996 vots a la comarca, gairebé la meitat dels votants (44,39%), i recupera el primer lloc en detriment d'un PSC en hores baixes, que només ha aconseguit 2.532 vots i un 18,74%. Els socialistes han patit una davallada important i han baixat gairebé 20 punts en relació a les eleccions del 2008, que van guanyar amb 5.674 vots (37,56%). ERC-RCAT-CatSí manté la tercera posició, amb 2.090 vots (15,47%). Continua el PP, amb 1.430 vots (10,58%)
A Ripoll, gran victòria de CiU, amb 2.194 vots i el 41,2% del total, i gran patacada del PSC. Els socialistes, amb 1.045 vots, baixen uns 20 punts en relació a les eleccions del 2008 (del 38,76% al 19,62%). En tercer lloc apareix ERC-RCat-CatSí, amb el 17,74% dels vots.
Al Ripollès hi ha hagut una participació del 64,96%, Han votat un total de 13.493 ripollesos, dels 20.426 que estaven cridats a les urnes.
A Catalunya, també guanya CiU, amb 16 diputats i el PSC baixa a la segona posició, amb 14 diputats.
Pel que fa la demarcació de Girona, CiU ha guanyat les eleccions a Girona amb un 39,33% dels vots i 3 escons. CiU ha recuperat l'escó que havia perdut el 2000 i torna a ser la primera força a les comarques gironines. El PSC ha perdut dos escons i s'ha situat com a segona força amb 64.851 vots, un 21,42% del total. Aquests són els pitjors resultats del partit a la demarcació gironina. El PP ha recuperat l'escó que va tenir el 2000 amb un total d'48.800 vots (16,12%) i ha deixat de ser així l'única circumscripció de l'Estat on els populars no tenien representació. ERC-RCat-CAtSí ha mantingut l'escó que tenia amb 32.582 vots (10,76%), que ocuparà la ripollesa Teresa Jordà. Tot i això, aquest escó continua ballant, a l'espera del recompte del vot per correu.
Amb aquests resultats, la resta de candidats del Ripollès queden fora del Congrés: Enric Pérez, el 3 del PSC; i Jordi Munell el 4 de CiU.

----------------
Publicat diumenge a les 18:00 hores
En la segona valoració de participació feta a les 18:00 h, la participació baixa entre 3 i 6 punts al Ripollès en relació a la mateixa hora en els anteriors comicis. A Ripoll, baixa del 55,63% al 51,28%. A Sant Joan de les Abadesses, del 62,14% al 56,14%, i a Ribes de Freser, del 60,56% al 55,28%. Aquí podeu consultar els índexs de participàció per municipis .
----------------
Publicat diumenge, a les 10:00 hores
Cartes tirades, hora dels electors
Els 2.696 col•legis electorals d'arreu de Catalunya, amb 8.114 meses, han obert a les 9 en punt. Es tancaran a les 8 del vespre. Un total de 5.396.313 electors catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge d'eleccions espanyoles.
La gran majoria, 5.242.453, són residents mentre que 143.860 viuen a l'estranger. 47.923 dels electors catalans han sol•licitat el vot per correu. S'elegiran 47 escons al Congrés, dels quals 31 seran de les comarques de Barcelona, 6 de Girona, 4 de Lleida i 6 de Tarragona, i 16 al Senat, quatre per circumscripció electoral. A Catalunya s'han presentat 65 candidatures al Congrés i 54 al Senat.
A primera hora, no hi havia massa votants als col•legis electorals del Ripollès. La pluja fina que esta caient tampoc acompanya massa.
Teresa Jordà ha votat a primer hora del matí a la biblioteca comarcal Lambert Mata de Ripoll. La candidata d'ERC-RCAT-Catalunya Sí ha fet una crida a la participació: "Lluitem contra el sofà i la pluja". Jordà ha explicat que en un dia com avui "ens hi juguem molt".
------------------
Publicat dissabte, 08:00 hores
Una campanya llarga i insulsa
Aquest divendres s’ha acabat la campanya electoral al Ripollès. Sense massa alegries i amb clares mostres d’esgotament, els partits i els electors es donen una petita treva, una jornada de reflexió abans d’anar a votar aquest diumenge. O quedar-se a casa.
La campanya al Ripollès ha estat de baixa intensitat. Més si les comparem amb les dues últimes eleccions, autonòmiques i municipals. Els partits que més han apostat per la comarca han estat CiU, el PSC, que aspira a repetir victòria, i ERC-Rcat-CatSí. Tots tres han animat la campanya amb la presència dels tres ripollesos que ocupen llocs de privilegi a la llista dels seus partits a la demarcació de Girona: Teresa Jordà, la número 1 d'ERC; Enric Pérez, el 3 del PSC; i Jordi Munell el 4 de CiU. Els altres partits han passat de puntetes per la comarca.
Pel que fa als pronòstics, a nivell estatal res fa pensar que Mariano Rajoy no esdevingui el nou president però les incògnites són molt majors al conjunt del Principat i a la demarcació de Girona. A Catalunya, el PSC veu amenaçada la seva hegemonia –ha guanyat tots els comicis des del 1977- i s'apunta a un possible triple empat amb CiU i PP.
A Girona el PSC i CiU lluitaran per la primera posició mentre ERC i PP viuran una segona batalla per tal d'aconseguir representació. Els comicis també tindran un important component ripollès, amb la presència gens simbòlica de Pérez, Jordà i Munell. Ara fa quatre anys el tsunami socialista va aconseguir girar la truita i va obtenir la victòria a la comarca .
PSC i CiU volen guanyar a Girona
A la demarcació de Girona el PSC ha guanyat els dos darrers comicis i, a més, el 2008 va aconseguir un resultat històric assolint tres dels sis diputats (131.994 vots, 39,53% dels sufragis). CiU va repetir-ne dos (90.836 vots i el 27,21%) mentre ERC va salvar un dels dos escons aconseguits el 2004 amb 44.030 vots (13,19% dels sufragis). El PP va quedar-se sense representació amb 40.722 vots esdevenint l'única demarcació de l'Estat espanyol on no va obtenir diputat. La cinquena força, molt lluny de la resta, va ser ICV que va tenir 10.727 vots, el 3,21%.
El repte dels socialistes és tornar a ser el partit més votat i intentar retenir els tres diputats. La candidata dels dos darrers comicis, Montse Palma, ha deixat la política i això va obrir un debat intern sobre la successió. Finalment es va apostar per la continuïtat que representa Àlex Sàez –va ser el número 2 el 2008- enfront de l'exalcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que finalment va ser la segona. El tercer, també en lloc de sortida però amb poques opcions a priori de ser diputat, hi ha l'expresident del Consell Comarcal i actual portaveu del PSC a l'Ajuntament de Ripoll, Enric Pérez.
Des dels comicis del 2000, CiU no guanya les eleccions espanyoles a Girona i aquest 20-N té l'oportunitat de consolidar l'embranzida assolida als comicis al Parlament i a les municipals. La llista la tornen a encapçalar els actuals diputats, Jordi Xuclà i Montserrat Surroca, i l'objectiu és intentar assolir el tercer diputat o, si més no, fer el sorpasso als socialistes. Jordi Munell és el número 4, sense cap opció real a ser escollit.
La batalla entre ERC i PP
ERC afronta les eleccions amb la voluntat de superar la crisi de resultats. Ho fa de la mà de Reagrupament i apostant per Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll, com a cap de llista. L'objectiu únic és mantenir l'únic representant que van salvar el 2008 després de perdre, al conjunt del Principat, cinc dels vuit diputats que havien assolit quatre anys abans en un resultat absolutament històric.
Un objectiu republicà que coincideix amb el del PP. Els popular catalans tenen marcada Girona en la seva llista de “prioritats absolutes” ja que porten dues legislatures sense obtenir diputat. De fet, és l'única demarcació de l'Estat espanyol on els populars són extraparlamentaris. Ara fa quatre anys va ser l'actual presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, la cap de llista. Ara aposten per un altre pes pesant, el portaveu parlamentari del partit a la cambra catalana, Enric Millo.
Per part d'ICV-EUiA, cinquena força en les eleccions del 2008, l'exdirector dels serveis territorials d'Interior a Girona, Marc Vidal, és el candidat. Els ecosocialistes no han aconseguit mai suficients vots a la demarcació per obtenir un representant gironí al Congrés dels Diputats. Vidal intentarà aprovar l'assignatura impossible que el seu predecessor com a cap de llista en les eleccions del 2008, Biel Jover, no va aconseguir.
CiU intentarà tancar el cicle electoral victoriós al Ripollès
CiU ha guanyat els tres darrers comicis al Ripollès: europees, Parlament i municipals. El 20-N intentarà tancar el cicle victoriós i recuperar el primer lloc perdut el 2008 davant d'un autèntic tsunami socialista .
Ara fa tres anys el PSC va obtenir 5.675 vots mentre que CiU es va quedar amb 5.173. La tercera posició va ser per ERC (1.998 i el 13,1% dels vots) seguit a sis punts pel PP amb 1.161 vots (7.6%). ICV només va aconseguir 379 vots i el 2,5% dels sufragis. La victòria dels socialistes es va basar en els municipis grans: Ripoll, Sant Joan, Campdevànol, Camprodon així com a Sant Pau.