Els propietaris de la Torre de Sant Joan no accepten la darrera resolució del POUM

Mantenen que el tema no està tancat ja que encara manca resoldre el seu recurs d'alçada

  • Continua la polèmica per la urbanització dels plans de la Torre | Adrià Costa -
Publicat el 09 de febrer de 2011 a les 17:12
Continua la polèmica per la urbanització dels plans de la Torre Foto: Adrià Costa

Els propietaris dels plans de la Torre de Sant Joan no comparteixen la "satisfacció" de l'Ajuntament amb la resolució d'Urbanisme que permet construir fins a 164 habitatges a la zona. En un article -que reproduïm íntegre a continuació- afirmen que no accepten la "solució pactada unilateralment entre l'alcalde i Urbanisme" i que la carpeta del POUM no està tancada.

En aquest sentit recorden que encara no s'ha resolt el recurs d'alçada que la propietat -formada entre altres per l'empresa Inmasde SL- va presentar contra el POUM i que va recollir unes 300 signatures de suport en només tres dies. A més, adverteixen que si es desestima exhauriran tots els recursos possibles -en una clara referència al fet d'interposar un contenciós administratiu-.

Pels propietaris la solució pactada -56 habitatges unifamilars i 58 plurifamiliars- en cap cas recupera el sentit inicial plantejat al POUM i esdevé "una barreja incoherent d'habitatges de tota tipologia, malmetent un dels accessos al poble amb major valor paisatgístic". Cal recordar que malgrat que l'aprovació provisional proposava 117 llars, el text refòs -a instàncies d'Urbanisme- va ampliar la xifra fins a 250. Finalment, es va estimar parcialment el requeriment de l'Ajuntament santjoaní i es va deixar en 164.

La impugnació del POUM de Sant Joan de les Abadesses continua endavant malgrat l'acord assolit entre l'alcalde i la direcció d'Urbanisme

Article a càrrec de Inmasde S. L. i diversos propietaris que representen el 80% del sòl de les planes de la Torre)

Els propietaris del sòl urbanitzable delimitat i els veïns que varen impugnar el POUM no acceptem la solució pactada unilateralment entre l'alcalde i la direcció d'Urbanisme que, a més de donar lloc a un model incoherent de creixement, ha estat dissenyada i negociada sense informació ni participació ciutadana.

Malgrat l'alcalde havia manifestat la seva defensa del model sotmès a informació pública i havia fet públic el seu compromís de fer un front comú amb els propietaris per aconseguir aquesta fita, el cert és que finalment ha negociat i ha acceptat, amb notòria satisfacció, un model que respon a uns criteris molt allunyats dels que s'havia compromès a defensar, donant així per acabada la seva tasca en la tramitació del nou planejament que ha regir el desenvolupament urbanístic del poble en els propers anys.

És per això que, malgrat les darreres informacions publicades, l'aprovació del Pla d'ordenació urbanística municipal no pot donar-se per tancada doncs resta pendent de resolució pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques el recurs d'alçada presentat per un nombrós grup de veïns encapçalats pels propietaris del pla de la Torre. Tot i haver perdut el suport de l'Ajuntament els propietaris exhauriran tots els recursos per aconseguir tornar al model de creixement sostenible i contingut que defensen.

Tampoc és cert, com s'ha donat a entendre, que l'Ajuntament en les seves negociacions  amb la direcció d'Urbanisme hagi aconseguit tornar al model de poble que el POUM projectava inicialment, tota vegada que s'ha produït un notable increment en el nombre d´ habitatges i una significativa variació en la  seva tipologia, renunciant, en definitiva, al model de creixement i  d'ordenació edificatòria proposats i explicats als ciutadans en el tràmit d'informació pública.

Recordem breument el procés seguit en la tramitació del POUM. A l'aprovació inicial es proposava un model de creixement raonable i de cura del paisatge com a actiu del poble a preservar. Atenent als criteris de sostenibilitat, preservació paisatgística, previsions demogràfiques i potencial demanda socioeconòmica, inicialment per al sòl de nova transformació (les planes del Coll i el pla de la Torre), es preveia un total de 45.000 m2 de nou sostre residencial amb  227 habitatges (112 unifamiliars al pla de la Torre i 115 a les planes del Coll). La Comissió d´Urbanisme en el tràmit d'aprovació definitiva, va rebutjar aquest model reclamant la densificació del nou sòl urbanitzable i va imposar un sostre per a nous usos residencials de 63.000 m2 amb un total de 504 nous habitatges (250 al Pla de la Torre i 254 a les Planes del Coll).

Aquestes imposicions de la Comissió d'Urbanisme varen ser assumides a corre cuita   per l'Ajuntament, sense cap publicitat ni participació ciutadana,  dduint la suposada necessitat d'obtenir  amb urgència l'aprovació definitiva del POUM.

Davant la comprensible oposició i pressió  ciutadana, l'Ajuntament  es va comprometre a impugnar l'acord d'aprovació definitiva i a reivindicar l'autonomia municipal en matèria d´ordenació local del territori davant la intromissió de la Comissió d'Urbanisme. Malauradament, aquestes promeses no s'han complert i l´Ajuntament ha negociat, també amb urgència sense maduració,  una solució a mig camí que desdibuixa i buida de sentit el plantejament inicial. Les planes del Coll resten amb el sostre i nombre d'habitatges imposats per la Comissió d´Urbanisme (254 habitatges) i per al pla de la Torre s'estableix un sostre de 29.000 metres quadrats i 164 habitatges, dels que 56 hauran de ser arrenglerats i 58 hauran de ser construïts en blocs plurifamiliars. En resum: el nombre total d´habitatges és segons la solució negociada  per l'Ajuntament de 414, el doble dels previstos inicialment, i el pla de la Torre ja no és una ciutat jardí esponjada, sinó una barreja incoherent d'habitatges de tota tipologia, malmetent un dels accessos al poble amb major valor paisatgístic.

Tampoc s´han tingut en compte les edificacions preexistents que esdevindran incompatibles amb l'ordenació acceptada per l´Ajuntament, amb les dificultats de caire personal i econòmic que això comportarà  per als veïns que hi viuen.

Finalment es manté, amb el recolzament de l'Ajuntament, la passarel·la sobre el riu Ter la conveniència, necessitat i utilitat de la qual, a més del seu impacte paisatgístic, han estat fortament qüestionats, amb la novetat de que ara son els propietaris qui hauran de fer-se càrrec del cost total d´aquesta infraestructura, encarint capritxosament el preu dels nous habitatges.

Amb aquest article donem resposta a les notes de premsa de l’alcaldia, sempre ambigües i res a veure amb el que havia promès als propietaris. Hem donat confiança al bon fer de l’Ajuntament i ara ens sentim enganyats...! Val la pena que els santjoanins ens preguntem si realment el poble de Sant Joan necessita una altra Coromina del Bac.