L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà i el president del Consell Rector del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Francesc Tarrats, inauguraran avui dimarts 25 d'abril a les 11 del matí, la restauració de la Farga Palau de Ripoll, que situada en el seu lloc originari esdevé un centre d'interpretació de la farga catalana. A la inauguració hi assistiran membres del TICCIH (Comissió Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial), d'ICOMOS (Comitè Internacional dels Monuments i Indrets) i representants de les regions que formen part de la Ruta del ferro dels Pirineus.
L'ÚNICA FARGA DE CATALUNYA
La Farga Palau de Ripoll fou fundada com a farga de ferro al segle XVII i va tancar l'any 1978. La farga ocupa la planta baixa d'un edifici de pisos que conserva les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l'obrador trobem la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua dóna nom al mètode preindustrial de la farga catalana.
A més de ser l'única farga de Catalunya que va elaborar peces d'aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets installats, amb coixinets metàllics, mànec d'om i malls d'acer. Un o dos cops al mes s'encenia el forn i es fonia el metall que era ferralla de coure. De cada colada o fornada es forjaven al roig les peces foses que posteriorment es reescalfaven a la fornal per ser dúctils i amb els malls es colpejaven les peces per tal que tinguessin la forma desitjada.
VISITES CONCERTADES A LA FARGA
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) adquireix a Pere Palau, l'any 1997, la planta baixa que ocupa la farga i es converteix en la 18a institució que forma part del Sistema Territorial del mNACTEC. Actualment s'ha restaurat, netejant el recinte d'una forma acurada integrant-se amb l'entorn; s'han consolidat les parts més sensibles, s'han documentat els elements mobles i s'ha senyalitzat i museografiat l'interior. A partir de la inauguració es podran fer visites concertades per conèixer millor les seves installacions i el seu funcionament.
PLACA DE L'AMERICAN SOCIETY OF METALS I MENCIÓ ESPECIAL DEL CONSELL D'EUROPA
Com a reconeixement de les fites materials de la història del ferro, a la Farga Palau de Ripoll li van concedir a començament dels noranta, una placa de l'American Society of Metals i va rebre una menció especial del Consell d'Europa per formar part de "La ruta del ferro dels Pirineus" en la que hi participen: Catalunya, Andorra, l'Ariège, l'Aquitània i el País Basc.
EN EL FUTUR
El mNACTEC ha elaborat un estudi museístic que preveu una important ampliació de l'edifici actual de la Farga. Durant el 2007 s'obriran al públic els dos últims museus del Sistema del mNACTEC: el Museu de la Torneria de Torelló i la Fassina de l'Espluga del Francolí. Properament també formaran part del Sistema Territorial: el Museu de la Rajoleta d'Esplugues de Llobregat, el Museu de Sal de Gerri de la Sal i el Museu de l'Electricitat de Capdella.
FARGA PALAU DE RIPOLL
Passeig de la Farga Catalana, 14-16
17500 Ripoll (Ripollès) Girona
turismeripoll@ajripoll.com
HORARI
Visites concertades als telèfons:
Ajuntament de Ripoll: 972 71 41 42 (ext. 2).
Oficina de Turisme: 972 70 23 51.
Inauguració de la Farga Palau de Ripoll

Ara a portada
Publicat el 25 d’abril de 2006 a les 09:41
Et pot interessar
-
Societat Sant Joan de les Abadesses denuncia «deficiències greus» de cobertura mòbil
-
Societat Inauguren un nou camí entre Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya
-
Societat Ripoll multa tres manifestants per una protesta contra la prohibició del cartell de festa major
-
Societat Retorna la Fira de les 40 hores de Ripoll