
“Darrera les façanes s'amaguen moltes històries”. Són paraules del filòleg Jordi Mascarella que, breu però concís, va glosar la importància de la família Solanell en la història del Ripollès i de Catalunya. Un cognom que hores d'ara és desconegut per la gran majoria de ripollesos -la família pràcticament es va "extingir" al segle XIX- però que ha donat a la comarca els seus dos únics presidents de la Generalitat.
Un tercer president -en aquest cas del Parlament-, el reusenc Ernest Benach, va ser l'encarregat, juntament amb l'alcaldessa Teresa Jordà, de destapar una placa que recorda aquesta família de la petita noblesa. Un record que es renova -anteriorment ja n'hi havia hagut una altra- justament l'any que es compleix el tercer segle del nomenament de Francesc Antoni de Solanell i de Montellà com a president -ho va ser en plena Guerra de Successió, 1710-1713-. Abans, ho havia estat Climent de Solanell i de Foix (1698-1701).
Posteriorment, el president Ernest Benach es va desplaçar a la sala Abat Senjust per inaugurar oficialment la 39a Mostra Filatèlica i Numismàtica de Ripoll dedicada enguany al 150è aniversari de les Vedrunes. En aquest sentit es van presentar dos segells, un per commemorar l'arribada de cinc monges Carmelites a la capital del Ripollès fa quinze dècades i un altres pels tres segles del nomenament d'Antoni de Solanell com a president de la Generalitat.
