Com funcionen les urgències de l'Hospital Parc Taulí?

El seu director, Gilberto Alonso, detalla el procés un cop s'accedeix al centre hospitalari

Les urgències de l'Hospital Parc Taulí
Les urgències de l'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
17 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:23h
24 hores al dia, set dies a la setmana. Les urgències de l'Hospital Parc Taulí no descansen. El calendari sempre és el mateix i és que l'atenció immediata no entén de dates senyalades. Però, com és el procediment i l'actuació que es duu a terme, un cop s'accedeix a les urgències del centre hospitalari? 

Ja sigui amb l'ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) -el més comú- o amb un vehicle particular, una vegada el pacient sobrepassa les portes d'urgències, hi ha un membre del personal d'infermeria que, d'acord amb un programa estàndard, "fa el triatge" i determina la gravetat i el temps d'espera de cada cas, tal com explica el director del servei, Gilberto Alonso. Una avaluació que està xifrada entre l'1 i el 5.

Així, l'1 i el 2 "són greus" i el primer "no para", mentre que l'altre, pot arribar a fer-ho "uns 15 minuts", en el cas dels 3, es d'una hora. "Aquest és el procediment normal", subratlla Alonso. I detalla altres escenaris que es poden trobar, "també hi ha vies ràpides com codis PPT (politraumatismes) o codis ictus", encara que assegura que aquestes situacions acostumen "a entrar per una trucada prèvia".
 

L'entrada de vehicles a les urgències Foto: Juanma Peláez


Sigui com sigui, una entrada a urgències suposa mobilitzar personal i depenent de cada cas, el nombre pot variar. El que menys ho fa, precisa Alonso, "un codi ictus no cal un gran nombre: un professional d'infermeria, neurologia, medicina d'urgències i radiologia. Amb això es decideix el tractament adient". I "a l'altre extrem, un politraumatisme que cal anestesista, intensivista, cirurgià de guàrdia, traumatòleg, radiòleg, infermer, auxiliars i camillers complementaris".

061 CatSalut Respon 

Les urgències també tenen altres circuits per donar resposta la ciutadania, hi ha l'atenció primària als CAP; els CUAP, que atenen problemes de salut urgents de baixa i mitjana complexitat i també a través del telèfon 061 CatSalut Respon, en què metges i infermers fan una tasca d'assessorament i d'informació.