La proposta obrirà portes el proper dissabte, 17 de desembre, per explicar la història del videojoc des d'un prisma nou. A través del repàs històric, l'exposició posa el focus d’atenció en la idea d’interacció entre humans i màquines. "La idea és que la mostra generi preguntes sobre aquest fenomen i la realitat cultural i social que s'amaga darrera dels videojocs", explica Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.
En aquest sentit ha assegurat que s'ha optat per fer una producció pròpia sobre aquesta temàtica perquè els videojocs són un element que va molt més enllà del lleure. Així la mostra apropa la vessant cultural, pedagògica i la seva capacitat d’innovació dins d’aquesta àrea.
"Planteja un fons discursiu que enllaça amb les noves tecnologies que són una de les línies d'actuació de l'Espai Cultura, desenvolupada al llarg de l'any a través de la programació de tallers Mini Innova", comenta Sunyer que considera que d'aquesta forma "es posa la cirereta del pastís" a aquests tallers que tenen molt bona acollida amb llistes d'espera i tot.
"Per aquest motiu també hem previst un ampli ventall d'ativitats paral·leles que anirem difonent", apunta el director de l'entitat. Hi haurà conferències amb experts de la indústria, un cicle de debats oberts, tallers d’experimentació i creació, projeccions cinematogràfiques, trobades i maratons d’aficionats i creadors i visites per a escolars, entre d'altres propostes. Amb tot plegat la Fundació confia en poder-se apropar a un públic més
jove.

Joc del Pong Foto: Espai Cultura
Mostra interactiva
El co-comissari de l'exposició, Òscar Martínez, ha explicat que aquesta és una proposta interactiva que vol transcendir les parets de la sala. "La voluntat és aportar una visió cultural, pedagògica i d'anàlisi posant sobre la taula el pensament crític", indica.
L'itinerari comença amb els primers ordinadors, consoles i jocs i porta el visitant fins les darreres innovacions tecnològiques. Així, s'hi poden trobar exemplars d'antiques màquines, teclats, ratolins i fins hi tot vídeoconsoles. També ofereix informació gràfica sobre els diferents moments de la història dels videojocs.
Per altra banda, inclou diferents propostes interactives com una demostració de realitat virtual i un joc implementat sobre un dispositiu Reactable, un instrument electrònic guardonat i reconegut a nivell internacional, concebut i desenvolupat l’any 2003 per un equip de recerca de la Universitat Pompeu Fabra. A més, els visitants podran jugar a mítics videojocs com per exemple el Tetrix o el Pong.
.jpg)
Un jove provant unes ulleres de realitat virtual. Foto: Norma Vidal
Més informació al blog
D’altra banda, es podran ampliar els coneixements oferts pels plafons explicatius que recorren la sala, amb enllaços web a través de codis QR que ofereixen contingut addicional. La mostra també disposa d’un blog que es mantindrà en evolució constant al llarg dels set mesos de durada de l'exposició. "A més d’oferir materials pedagògics i articles que ampliaran el desenvolupament discursiu de Press Start, vol ser un canal obert al diàleg amb els visitants i els participants de les activitats complementàries a l’exposició", afirma Martínez.