L'oci nocturn torna a tocar de la Zona Hermètica de Sabadell: «Feia molta falta»

L'Ajuntament concedeix tres llicències amb un aforament total de 1.100 persones, lluny de la quarantena de locals que atreien milers de persones a la ciutat vallesana

Interior de la discoteca DrinkKing de Sabadell des del privat superior
Interior de la discoteca DrinkKing de Sabadell des del privat superior | ACN / Albert Segura
Redacció
26 de setembre de 2024, 10:38
Actualitzat: 12:26h

L'oci nocturn torna a tocar de la mítica Zona Hermètica de Sabadell. Aquest mes d'octubre tornarà a haver-hi l'oferta, després que l'any 2019 va tancar la darrera discoteca que hi operava, DrinkKing, i donant compliment al Pla especial de regulació d'usos recreatius al barri de Gràcia, vigent des de 2016. És precisament aquesta discoteca la que reobrirà gairebé 5 anys després a la ciutat, ara en un local nou i al Polígon Sud-oest, a tocar de la Zona Hermètica original, que això sí, estarà lluny de la quarantena de locals que cada cap de setmana atreia milers de persones d'arreu del país.

La Zona Hermètica va néixer als anys 90 del segle passat de la mà del llavors alcalde, Antoni Farrés, i per donar resposta a una manca d'oferta que empenyia els joves de la ciutat a marxar a altres municipis de l'entorn. La capacitat d'atracció de l'oferta va arribar a col·lapsar els accessos a la ciutat i els carrers del polígon, tant on es trobaven les discoteques com els de l'entorn, de tipus residencial, i on es van registrar nombrosos actes de vandalisme que van posar en peu de guerra el veïnat.

La pressió va fer que el ple municipal aprovés el 2016 la fi de les llicències per a locals d'oci nocturn a la ciutat, fent caure noms de pes com Bora Bora o Park Paladium de manera progressiva fins al 2018. DrinkKing va aguantar fins el desembre de 2019, després d'un primer canvi de local, i posteriorment va traslladar l'activitat a les carpes de Sant Cugat del Vallès, on es va estar fins a mitjan 2022.

Nou pla d'usos

El tancament va donar pas a una modificació del Pla General impulsat durant el mandat passat per regular la implantació de bars musicals i discoteques arreu de la ciutat. "L'objectiu és fer compatible la necessitat d’una oferta d'oci nocturn per a la gent de la ciutat amb el dret al descans dels veïns de tots els barris", detallen fonts municipals a l'ACN.

Això comporta descentralitzar qualsevol mena d'oferta, trencant el predomini de la Zona Hermètica com a referent de la festa nocturna a la ciutat. Així, el nou pla estableix diferents zones on es delimita la capacitat o aforament màxim de nous locals, a més de la distància de 200 metres que hi ha d'haver entre ells per evitar una concentració d'establiments en un mateix espai que pugui derivar en problemes com els ja viscuts a Gràcia.

De fet, la Zona Hermètica com a tal només acollirà un local, i amb un aforament màxim de 100 persones. Situat a la carretera de Molins de Rei, i amb el nom de Bliss, té previst obrir portes abans de finals d'any. És just a l'entorn més proper de l'Hermètica, però allunyat de la zona residencial, on obriran portes aquesta tardor els dos projectes amb major aforament, mig miler de persones a cada un, i tots dos situats al denominat Polígon Sud-oest, a escassos metres de les antigues discoteques. Cap a finals d'octubre té previst fer-ho el Maloa, un espai on es preveu acollir sessions de música i també concerts, una oferta ara per ara pràcticament inexistent a la ciutat.

DrinkKing, el primer

Abans, però, obrirà portes DrinkKing, el 4 d'octubre, i retornant, així, a la ciutat que va veure néixer el que és el buc insígnia del grup SweetBox. A la Zona Hermètica hi va ser amb altres marques com Lemon, SweetBox mateix, i a dia d'avui també tenen el Teatre de Sant Cugat. "La marca DrinkKing ha estat a Sabadell des del 2007, ara que s'han atorgat dues llicències grans i una de més petita nosaltres n'hem aconseguit una, tornem per donar festa a la gent de la ciutat", explica a l'ACN Dani Pérez, soci de la firma. Ho farà amb un aforament reduït de fins a 500 persones.

Aquesta mateixa setmana s'estan ultimant els detalls del nou espai, que tindrà una sala gran amb cabina de DJ i dos espais reservats amb sofàs, un a tocar de la mateixa cabina i un altre d'elevat amb vista panoràmica de la discoteca. "Feia molt de temps que Sabadell estava sense oci nocturn, no tenia discoteques o en tenia algunes al centre, que no és el mateix", assegura Pérez, que destaca que es tracta d'una ciutat amb més de 200.000 habitants: "Feia molta falta", afegeix, tot destacant que el públic ha de tenir oferta d'aquest tipus a prop.

El Waka, "una altra cosa"

Als locals sabadellencs hi cal sumar Waka Sabadell, discoteca que tot i dur el nom de la capital vallesana està en terme municipal de Sant Quirze del Vallès. "Ells no han entrat en tota aquesta política de tancaments a Sabadell, han continuat oberts els cinc anys en què aquí no hi havia res", destaca Pérez. Amb tot, assegura que no hi tenen cap vincle: "No tenim res a veure amb ells, ni tampoc tenim el mateix públic", diu, donat que Waka s'adreça a una clientela adolescent, mentre que DrinkKing està pensat per a majors de 21 anys.