El claustre de la UAB trenca les relacions amb Israel

Una trentena d'estudiants acampen a la plaça Cívica des de dimarts i consideren que la declaració és un primer pas

Estudiants de la UAB en contra del genocidi d'Israel a Palestina
Estudiants de la UAB en contra del genocidi d'Israel a Palestina | ACN
Redacció
30 de maig del 2024
Actualitzat el 31 de maig a les 12:54h

El Claustre de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aprovat aquest dijous per amplia majoria (116 vots a favor i sis en contra) una declaració condemnant el “genocidi” de l’exèrcit israelià a Gaza i reclamant una solució pacífica del conflicte. La declaració, que conté cinc punts, insta l’Equip de Govern a la suspensió dels acords de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca israelians i a seguir acollint persones universitàries refugiades per les conseqüències del conflicte. També preveu la creació d’una comissió per fer seguiment dels compromisos adquirits. Pels estudiants, la declaració, “tot i que es queda curta”, és “un primer pas important però ni molt menys una victòria”.

Una trentena dels estudiants que des de dimarts acampen a la plaça Cívica s’han concentrat a les portes de l’edifici fins que han conegut el resultat de la votació. Finalitzada la votació, la vicerectora de Comunicació i de Cultura, Virginia Lorenzo, ha explicat als mitjans de comunicació que la declaració aprovada, que té cinc punts, condemna el genocidi que l’exercit israelià està fent a Gaza i reclama una solució pacífica al conflicte. “Com a universitat pensem que tots els conflictes s’han de resoldre des de la cultura de la pau”, ha afegit.

Tot i que l’Equip de Govern de la universitat ja havia suspès els convenis existents amb dues universitats d’Israel, la declaració del Claustre reclama que se sigui “més executiu” en el trencament d’aquests convenis i que es garanteixi que l’activitat de recerca i de transferència tecnològica “no entri en cap cas en contradicció amb el ferm compromís amb la cultura de la pau”.

Com ja s’està fent, la declaració també proposa a l’Equip de Govern i la Gerència a seguir treballant per acollir persones universitàries refugiades per les conseqüències de les operacions militars a Palestina i proposa mecanismes de col·laboració amb alguna universitat palestina amb l’objecte d’afavorir l’intercanvi d’estudiants, la formació acadèmica, el foment de la recerca o d’altres vincles culturals, socials i econòmics.

Tot i valorar la seva aprovació com un primer pas positiu, els estudiants que des de dimarts acampen a la plaça Cívica creuen que la declaració es queda curta perquè no aborda el trencament de relacions amb empreses vinculades a Israel, com ara el Banc Santander, apunten. En aquest sentit, recorden que amb Rússia el trencament de relacions va ser immediat i molt més fàcil que en aquesta ocasió, el que els fa pensar “que no hi ha voluntat política”. "Amb Rússia no els van tremolar les cames, amb Israel sí", lamenten.