
Un contenidor d'oli instal·lat a Barberà. Foto: CRVOCC
El Vallès Occidental comptarà amb 33 nous contenidors de reciclatge d'oli usat, arribant a un volum de 119 contenidors taronges repartits per tota la comarca. Es tracta d'una iniciativa conjunta del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i els seus municipis. En total es dóna servei a més de 650.000 persones.
D’aquesta manera es facilita el reciclatge de l’oli de cuina per tal de poder-lo usar de nou, transformant-lo en biodièsel i en altres productes com sabó. Fins ara la comarca comptava amb 86 contenidors, però amb la incorporació de les 33 noves unitats es millorarà la qualitat del servei de recollida. Els primers contenidors ja s'han col·locat a Sant Quirze del Vallès i Barberà, així com Terrassa i Viladecavalls
El president del Consorci i alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba, ha encoratjat els ajuntaments “a poder tenir més contenidors arreu de la comarca per evitar que l’oli de cuina usat es llenci per la claveguera, es podrà reciclar i es podrà reutilitzar"
Al Vallès Occidental, la recollida dels contenidors, el manteniment i la logística del serveicomarcal la porten a terme dues empreses d’inserció sociolaboral. A la zona est de la comarca, CIPO, i a la zona oest, Fupar. Amb aquest servei el Consorci de Residus aposta per oferir sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral.
L’oli de cuina usat és una fracció dels residus que requereix un tractament especial, com moltes altres petites fraccions que no suposen un gran volum de residus però si que suposen un greu problema ambiental. L’oli de cuina usat no es pot llençar per l’aigüera, un litre d’aquest oli pot contaminar al voltant d’un milió de litres d’aigua. A més provoca problemes en el manteniment de les depuradores que tracten les aigües residuals, fa malbé les canonades i perjudica el manteniment de la xarxa de clavegueram.