
El secretari general de Fepime Catalunya, Salvador Guillermo, el president de l'ADEPG i membre de la Junta Directiva de Foment, Jordi Solé, i l'autor de l'estudi, David Moreno. Foto: Josep Ramon Torné
El Vallès Occidental és la segona comarca més competitiva de Catalunya. Així ho mostra l'informe que han publicat aquest dijous les patronals Foment del Treball, Fepime Catalunya i l'Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf (ADEPG). L'estudi indica que el Barcelonès manté el seu lideratge històric en aquest rànquing, però que ha perdut sis punts (de 66,5 a 60,5) en relació a l'índex de 2009.
L'autor de l'estudi, David Moreno, ha detallat els factors que analitza l'estudi i que van des dels econòmics, fins els ambientals, de sostenibilitat o de generació d'ocupació. Moreno ha recordat que les variacions d'un any a l'altre són mínimes ja que la majoria de factors que s'estudien són de caràcter estructural. "Es tracta de mesurar la competitivitat de les comarques i valorar la seva capacitat de competir en un entorn global", ha explicat.
"L'empitjorament de la situació del Barcelonès és perquè ha iniciat el canvi de cicle posterior a la crisi econòmica amb menys força que altres comarques, mentre que el Vallès Occidental té un dèficit en la generació d'ocupació", ha matisat Moreno com a punts febles dels líders del rànquing de competitivitat. D'altra banda, l'autor de l'estudi ha assenyalat que els eixos d'infraestructures (com l'AP-7, l'AP-2 o la C-25) connecten comarques i els hi ofereix avantatges competitius que no tenen les comarques més aïllades.
Població, renda i competitivitat
Moreno també ha apuntat a la correlació positiva entre competitivitat d'una comarca i nivell de població i renda. "La població i la riquesa afavoreix l'aparició d'economies d'aglomeració que faciliten la competitivitat d'una comarca", ha apuntat, tot i que ha reconegut que hi ha exemples com la Vall d'Aran, amb una població relativament petita, però que són capaces de generar un valor afegit alt a la seva economia. També ha indicat l'existència de comarques properes a les capitals de demarcació que s'afavoreixen d'un mercat residencial important que dóna servei als treballadors de les grans ciutats.
A més de les comarques ja esmentades, el Gironès, l'Alt Camp, Osona, el Vallès Oriental i el Baix Camp completen la llista dels deu primers territoris amb més avantatges competitius de Catalunya. A poca distància, se situa el Maresme, el Garraf, el Bages i l'Alt Penedès, seguides del Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà, el Solsonès, el Baix Penedès i l'Urgell, que completen el top 20 del rànquing. Per la banda baixa i de menor a major índex, l'Alta Ribagorça, les Garrigues, la Ribera d'Ebre, el Montsià, la Vall d'Aran, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Berguedà completen les deu comarques menys competitives.