Sabadell augmentarà un 15% l'IBI i la taxa de residus pel 2024

El Consistori ha de fer front a una pujada de preus dels subministraments i serveis bàsics en l'últim any

Publicat el 03 d’octubre de 2023 a les 13:50
Actualitzat el 03 d’octubre de 2023 a les 17:38
El govern municipal de Sabadell ha presentat aquest dimarts una reforma de les ordenances fiscals que preveu una pujdada dels impostos municipals: l'Impost de Béns Immobles (IBI) i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i també de la taxa de residus, entre d'altres. L'Ajuntament assegura que ja no pot fer front a les despeses diàries per culpa dels preus disparats de la llum o el gas, entre s'altres.

Així, davant la necessitat d'incrementar els ingressos, el Consistori pujarà un 15% l'IBI. El rebut mitjà passarà de 390,18 euros a 448,70 euros anuals, uns 58,52 euros més per cada llar. Pel que fa a la taxa de residus, l'increment serà el mateix, un 15%, i passarà dels 72,36 euros als 83,22. En aquest cas, la novetat principal és que tothom pagarà per disposar del servei, fins i tot les famílies amb menys recursos econòmics que fins ara n'estaven exemptes, que pagaran un import mínim de 15 euros anuals. I finalment, s'apujarà de manera similar l'IAE, que paguen les empreses que facturen més d'un milió d'euros.

Aquest increment es produirà després d'anys d'estabilitat fiscal, en què el Consistori ha mantingut els impostos congelats, tenint en compte els efectes de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna: l'IBI havia augmentat un 5,7% des de 2019, molt per sota de la inflació (+12,9%). "Hem evitat pujar impostos tot el que hem pogut", ha explicat Pol Gibert, que ha argumentat que la pujada de les taxes i els impostos ja és "inevitable" davant la inflació que ha fet encarir els serveis públics essencials: mantenir la llum costarà 8,9 milions d'euros (+2,1 respecte al 2022), la factura del gas es triplicarà fins a superar els 3 milions, i la neteja viària i recollida de residus comportarà una despesa de 34,7 milions d'euros (+6,3% respecte el 2022). Gibert també ha explicat que s'han pres mesures d'estalvi com el canvi d'enllumenat públic a LED, i els preus de la llum i el gas s'han negociat amb les subministradores.

Amb tot, el portaveu del Govern ha remarcat que la ciutat no es troba en una situació de dèficit, com Sant Cugat o Tarragona. "Sabadell no està així", ha dit, i ha assegurat que la ciutat no haurà de fer retallades ni prescindir de les grans obres de l'Ajuntament per aquest mandat.

La Crida per Sabadell demana mantenir el model de la taxa: "Els que més tenen, han de pagar més"

La presentació del projecte d'ordenances fiscals confirma el que advertia ahir mateix la Crida per Sabadell, que ha criticat que a partir de l'any vinent els veïns "pagaran més del doble" per la taxa de residus, en aplicació de la nova llei estatal. La portaveu de la Crida, Anna Lara, ha explicat que dels 21 milions d'euros que li costa el servei a la ciutat, nou es paguen a través de la taxa.

Segons els càlculs dels anticapitalistes, una família mitjana amb un sou de dues vegades el Salari Mínim Interprofessional (30.240 euros bruts anuals) i que viu en un habitatge amb un valor cadastral de 100.000 euros, passarà de pagar menys de 90 euros a 211.

Tot i l'augment, la formació demana que es mantingui el model de la taxa de residus, que grava segons els membres de la família i el seu nivell de renda, i que va instaurar el govern de la Crida i ERC el 2018. Amb aquest sistema, moltes famílies amb ingressos per sota l'SMI quedaven exemptes de pagar la taxa, però la Crida creu que el govern municipal farà servir la nova norma per fer canvis i eliminar els ajuts a les persones vulnerables. En aquest sentit, doncs, Anna Lara ha considerat que "aquells que més tenen, han de pagar més", i proposa establir "mecanismes de compensació" i aplicar la rebaixa del 90% de la taxa per a totes les persones que reciclen i fan compostatge a casa.

Respecte a la resta de les taxes i impostos, la Crida ha lamentat novament les "formes de fer" del govern socialista, ja que asseguren que "no tenim informació, i amb tan poc marge no hi pot haver negociació ni fer cap canvi".