3.000 nous habitatges de lloguer assequible per al 2030: el pla per a frenar l'expulsió de santcugatencs

El tripartit ha presentat un "full de ruta" perquè el 10% dels habitatges del municipi siguin de lloguer assequible al llarg de la pròxima dècada

El tripartit presenta el Pla d'Habitatge Assequible de Lloguer 2030
El tripartit presenta el Pla d'Habitatge Assequible de Lloguer 2030 | Lali Puig/ Aj. de Sant Cugat
16 de desembre de 2021, 15:38
Actualitzat: 16:42h

"Viure a Sant Cugat és un somni i un repte que no està a l'abast de tothom". Amb aquestes paraules, l'alcaldessa Mireia Ingla, acompanyada de la plana major del govern, ha presentat aquest matí el Pla d'Habitatge Assequible de Lloguer 2030. Un full de ruta de l'acció municipal per aconseguir que el 10% dels habitatges de la ciutat (actualment 2,3%) siguin de lloguer assequible durant la pròxima dècada amb la construcció de 3.000 nous pisos "perquè ningú hagi de marxar de Sant Cugat". 

Aquest pla, pal de paller del tripartit, buscarà trobar totes les fórmules possibles per aconseguir l'or santcugatenc: el preuat sòl edificable. I és que Sant Cugat està a punt de quedar-se sense, assolint-se el màxim creixement del municipi i, per això, s'està treballant amb totes les combinacions possibles a l'abast: promoció pública a través de Promusa o altres administracions, amb cooperatives, cessió de sòl públic a entitats del tercer sector a canvi de permutes en HPO i col·laboracions público-privades.

"La demanda d'habitatge sempre superarà l'oferta i la ciutat mai serà capaç d'absorbir-la", ha relatat Ingla exposant la necessitat de tirar endavant aquest pla sota la intervenció pública per superar la lògica especulativa del mercat que ha provocat que a Sant Cugat el preu del m/2 -tant per lloguer (13.5 e/m2) com per compra (3.849 e/m2)- sigui el més alt del país. "Aquesta és la conclusió i inici d'un llarg camí perquè els santcugatencs puguin continuar residint a Sant Cugat", ha assenyalat la republicana. 

Per posar-hi context, cal apuntar que en el període 2000-2020, s'han empadronat al municipi 124.000 persones -un creixement del 80% passant de 52.000 a 93.000 habitants-; però en el mateix període se n'han donat de baixa 88.000. Una expulsió desorbitada de ciutadans que es veuen obligats a marxar per la impossibilitat de fer front a l'elevat preu de l'habitatge de la ciutat. 

Així doncs, en una roda de premsa a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), s'ha presentat aquesta prospecció que conjura i uneix esforços per donar resposta a l'emergència habitacional que pateix el municipi a través de 18 futures promocions ja aparaulades -pots consultar el mapa a sota-. Amb un conveni de col·laboració amb l'ETSAV que donarà suport en la definició de criteris per dissenyar aquest increment del parc d'habitatge públic es preveu que dels 765 habitatges de lloguer que actualment gestiona Promusa s'incrementi a 3.800

Aquest document "viu" -subjecte a canvis, reformulacions i sense dates concretes per no generar "falses expectatives"- duplicaria d'inici la previsió feta per l'anterior equip de govern en el Pla Promusa 2030, que fixava aconseguir un 5% del parc total d'habitatge a lloguer assequible. 

I com s'aconsegueix això?

Doncs el pla preveu aconseguir-ho amb l'ajuda de la nova normativa per a l'increment d'habitatge protegit de Sant Cugat que obliga a establir quotes d'habitatge protegit en les noves promocions privades i amb acords publicoprivats. La inversió global per a construir aquests 3.000 nous habitatges està valorada en uns 480 milions d'euros que aniran a càrrec de l'Ajuntament, altres administracions i aquestes col·laboracions amb el sector privat.

Altres fórmules passen per acordar amb els propietaris modificacions de planejament que permeti obtenir sòl públic a canvi de realitzar habitatge públic de lloguer; destinar terrenys de titularitat municipal qualificats com a equipaments a habitatges dotacionals; i l'ús del tempteig i retracte per l'obtenció d'edificis a rehabilitar o solars per construir.

On estan projectats els habitatges de les 18 promocions?

Doncs la gran majoria, més del 70%, estan previstos en el futur ECObarri de Can n'Ametller, l'última de les grans pastilles urbanitzables de Sant Cugat tal com marca el Pla General Metropolità (PGM). Aquí s'hi preveu la construcció de 2.200 habitatges que es destinarien a aquest lloguer assequible. 

La resta es divideixen en diversos punts de la ciutat, inclosos els districtes com la Floresta i les Planes. En destaquen 116 habitatges a Can Vasconcel (a tocar de Can Bell i de l'Arrabassada); 92 habitatges al pla del Vinyet (al costat dels Cinemes de Sant Cugat i sota d'ESADE); 75 al terreny de sobre de la pròpia ETSAV; i els 72 de Ragull Centre.