02
de desembre
de
2021, 18:14
Actualitzat:
03
de desembre,
10:09h
Aquesta tarda el govern de Valldoreix ha aconseguit la llum verda per a l'aprovació inicial del pressupost de 9,8 milions d'euros de l'any 2022; però ho ha fet sobre la corda. Junts per Valldoreix ja no compta amb la majoria absoluta de la qual gaudia en anteriors legislatures i per això necessita, com a mínim, l'abstenció d'un dels vocals de l'oposició de la Junta de Veïns per activar el vot de qualitat del president en cas d'empat. Una abstenció de mínims que, a hores d'ara, no està garantida de cara a l'aprovació definitiva dels comptes de la Vila.
Aquesta vegada però, qui ha salvat els mobles al govern ha estat el vocal de Cs, José Miguel García. El taronja ha lamentat que al pressupost presentat li falta "ambició" amb uns números desfasats que requeririen d'una actualització de les ordenances fiscals.
A més, exigeix que es presenti un pla estratègic a curt i mitjà termini on es concretin els principals projectes de l'administració local. No obstant això, García ha argumentat que "no vol posar pals a les rodes" i la seva abstenció permetrà obrir el període de negociació i la presentació d'esmenes que, espera, siguin recollides en el text final.
Per la seva banda, el bloc d'esquerres continua amb el "no" rotund. Des de Guanyem Valldoreix (ERC-MES i CUP-PC), el vocal Lluc Cahís ha denunciat que aquests pressupostos "buiden de contingut polític el ple". En aquest sentit, exposa que, malgrat ser un exercici comptable ben fet, li manca informació del destí de les partides. "Percebem desgana i poc interès", ha esbitzat el republicà que també lamenta que no s'estigui aprofitant el romanent per la suspensió de la regla de despesa.
A l'altra banda de la sala de plens, la vocal del PSC Susanna Casta, també ha remarcat el seu rebuig als pressupostos per la manca d'un llistat de projectes preferents i per la "pèrdua de confiança" amb l'equip de govern després de l'incompliment de promeses, la falta de transparència i l'actitud dels darrers mesos. La socialista reclama que es treballi amb l'oposició, no tan sols els últims dies de l'any, sinó sempre. "No teniu majoria suficient, necessiteu el nostre vot", ha recordat Casta.
Des del govern, la vocal d'Economia, Elena Degollada, ha revelat que l'oposició es va negar a reunir-se amb el govern quan els va convocar fa uns dies per parlar sobre els comptes. Tanmateix, Degollada ha reconegut que són uns números "poc ambiciosos", però esgrimeix que no hi ha diners i que d'"on no n'hi ha, no en raja".
Un pressupost tocat
Els comptes d'enguany venen marcats per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba la fórmula de càlcul de l'impost de les plusvàlues i que ha obligat al govern de Valldoreix a rebaixar el pressupost. Així, l'any vinent l'EMD comptarà amb 9,8 milions d'euros, 800.000 menys que l'any 2021.
D'acord amb l'estat actual, es preveu una despesa de 53.000 euros d'inversions. No obstant això, la vocal d'Economia, Elena Degollada, ha explicat que encara queda pendent el càlcul total del romanent de tresoreria que serviria per tirar endavant diversos projectes. Actualment l'EMD disposa de 3,5 milions d'euros, una xifra que podria incrementar-se fins als quatre milions d'aquí a finals d'any.
Una altra novetat dels comptes és l'increment de la despesa en el capítol 1, el de personal, fins als 2,8 milions d'euros. Això es deu al fet que l'Entitat Municipal Descentralitzada incorporarà quatre places: un arquitecte a mitja jornada i un tècnic de gestió i dos agents cívics a jornada completa.