El Suprem confirma que CDC va cobrar una comissió del 3% per la construcció del PAV3 de Sant Cugat

En sentència ferma condemna Fèlix Millet i Jordi Montull pel cas Palau

PAV3, a Sant Cugat.
PAV3, a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
NacióSantCugat
01 de maig de 2020, 17:38
Actualitzat: 18:44h
La Sala II del Tribunal Suprem ha confirmat que la cúpula de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va cobrar una comissió irregular del 3% per la construcció del pavelló esportiu (PAV3) de Sant Cugat del Vallès. En sentència ferma, l'alt tribuanal condemna amb nou anys i vuit mesos de presó, i multa de 4,1 milions d'euros, a qui va ser màxim responsable del Palau de la Música Catalana Fèlix Millet, i la de 7 anys i 6 mesos de presó i multa de 2,9 milions d'euros al també exresponsable de la mateixa entitat Jordi Montull. El Suprem ratifica a més que tots dos hauran de tornar 23 milions d'euros a les estructures de Palau (Consorci, Fundació i Associació) els fons van desviar en profit propi. 

El Suprem confirma doncs que va haver-hi finançament irregular de CDC pel cas Palau, en refermar el comís de 6,6 milions d'euros a la formació política, pels guanys obtinguts mitjançant tràfic d'influències. I també les comissions irregulars que es van cobrar per la construcció del pavelló situat a la Rambla del Celler del municipi vallesà. 

En concret, a la sentència s'explica que l'any 2002 Ferrovial va ser l'empresa adjudicataria que va guanyar el procediment obert de l'Ajuntament, aleshores governat, amb majoria absoluta, pel convergent i exconseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. La comissió irregular d'aquesta operació es va calcular segons les regles establertes pels responsables del partit convergent: d'una comissió del 4% (167.040,6 euros), el 2,5% (104.400,47 euros) s'ho va quedar CDC i l'1,5% (62.640,28 euros) per Félix Millet i Jordi Montull que s'ho van repartir, com era habitual, 80% i 20% respectivament, detalla la sentència.

A més a més, com passa en altres obres, en l'adjudicació del PAV3, el tribunal estableix una clara vinculació entre els integrants de la comissió tècnica, la mesa de contractació i l'òrgan de contractació amb CDC. Entre les proves recollides en el text de l'alt tribunal, s'especifica que a l'ordinador de la secretaria d'un directiu de Ferrovial es va trobar el document "Construcció pavelló" amb la ruta d'accés: "Palau-cartes-palau-ferrovial" on s'estableixen les quantitats a percebre de la comissió irregular. 

Canvis en les penes de Gemma Montull i Daniel Osàcar 

La sentència de cassació del Suprem manté la dictada per l'Audiència Provincial de Barcelona el 29 de desembre de 2017, amb molt lleugeres variacions. Un dels canvis es produeix en la condemna a l'exresponsable financera del Palau Gemma Montull, que passa de 4 anys i 6 mesos de presó a 4 anys, mantenint-se la multa de 2,6 milions d'euros associada al delicte de blanqueig de capitals que , entre d'altres, va cometre.


També es modifica la pena a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, que passa de 4 anys i 5 mesos de presó a 3 anys i 6 mesos, en ser absolt de delicte de tràfic d'influències i en suprimir la pena de 11 mesos de presó que se li va imposar per aquests fets. Es confirmen els 3 anys i 6 mesos de presó per a Osàcar, a més de multa de 3,7 milions d'euros, com a autor d'un delicte de blanqueig de capitals, en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable, amb l'atenuant de dilació extraordinària i indeguda en la tramitació de procediment (atenuant aplicada a totes les condemnes de el cas).

El motiu de l'absolució del delicte de tràfic d'influències a Osàcar és que, segons la Sala, "no consta acreditat que per obra adjudicada sent el recurrent tresorer de CDC, Ferrovial abonés comissió; encara que sí que consta que, en aquesta condició, va fer arribar a Convergència, amb maniobres de diversa índole, entre les quals es trobaven la mendacitat documental, que a més ocultaven el seu origen, les comissions que abonava de manera ajornat Ferrovial, per obres adjudicades amb anterioritat a ser nomenat tresorer".

El Suprem, en sentència de 440 pàgines de la qual ha estat ponent el magistrat Andrés Palomo del Arco, manté la resta de condemnes de presó als acusats que van recórrer en cassació: 2 anys a l'advocat Raimon Bergós, 1 any i 9 mesos a l'advocat Santiago Llopart i 8 mesos a l'assessor fiscal Edmundo Quintana. Els altres cinc condemnats per l'Audiència de Barcelona (amb penes d'entre 8 mesos de presó i 1 any i 9 mesos), que eren empresaris, no van recórrer les seves condemnes al Suprem.
 

Sentència del Suprem del Ca... by naciodigital on Scribd