Els joves, el bus i la neteja de la Vila generen debat al ple de Valldoreix

La Junta de Veïns de l'EMD ha donat el tret de sortida al nou curs polític 2021-22

Sessió plenària de setembre a la Junta de Veïns de Valldoreix
Sessió plenària de setembre a la Junta de Veïns de Valldoreix | Sergi Baixas
30 de setembre de 2021, 22:35
Actualitzat: 22:35h

La Junta de Veïns de Valldoreix ha donat aquesta tarda el tret de sortida al nou curs 2021-22 amb la celebració del ple ordinari de setembre. Un nou Pla de Joventut, la lupa sobre el transport públic de la Vila, el suport al comerç local o la guerra contra l'amiant, han estat alguns dels temes que s'han tractat durant la sessió.

No a un nou Pla de Joventut, sí a actualitzar-lo

Cau la proposta d'ERC-CUP per dissenyar i implementar un nou Pla de Joventut a Valldoreix de forma participativa abans que acabés el mandat. El vocal d'ERC, Lluc Cahís, ha apuntat que el jovent és un col·lectiu que "històricament des de l'EMD s'ha reivindicat poc" i demana protegir-lo i donar-li respostes, especialment després de la pandèmia. El republicà s'ha dirigit directament al govern demanant-los que "la crítica política no impedeixi a ningú ser sensible ni oposar-se a fer el nou pla", tenint en compte que l'anterior va caducar l'any 2016 a partir de bases informatives del 2012. Un desfasament que, afegeix Margineda (CUP), fa anar l'ens "a cegues".

Malgrat l'intent, el govern local ha tancat la porta de cop. El vocal de Joventut, Bernat Gisbert, (Junts) no accepta que el col·lectiu a la Vila s'hagi prioritat poc tal com afirma la moció. En aquest sentit, com a govern han mostrat el seu compromís per actualitzar el pla i augmentar la partida destinada a Joventut. Cs, ha dirimit el resultat de la moció amb una abstenció.

La concessió del bus de Valldoreix, sota la lupa

L'EMD demanarà un informe tècnic i jurídic per avaluar la viabilitat del contracte amb la concessionària dels busos urbans de Valldoreix i estudiar una futura ampliació de les línies. Un text, presentat per ERC-CUP, que neix en el context de lluita contra l'emergència climàtica i per fomentar una mobilitat més sostenible.

En aquest sentit, l'objectiu és veure si es podria traspassar la competència del servei a Sant Cugat perquè la ciutadania es beneficiï d'un transport públic més eficient, gestionat i sostingut des de l'AMB. A més, també es reclama que el consistori vallesà posi en marxa un servei des de Sant Cugat i que doti de pressupost la projecció d'un carril bici pel carrer d'Àvila que enllaci amb el de Ramon Escaiola. La regidora Susanna Casta (PSC) ha posat el focus sobre que el contracte li queda més de 30 anys per extingir-se. Això, assegura, suposa una "doble penalització" perquè és una despesa de prop de mig milió d'euros anuals que a més provoca que l'EMD no pugui beneficiar-se de les subvencions de l'AMB. "És primordial que no torni a passar com el Complex", ha sentenciat. 

Per la seva banda, la vocal del Susana Herrada (Junts) ha matisat que la majoria de serveis públics que ofereixen les administracions públiques acostumen a ser "deficitàries". Tot i això, s'ha mostrat a favor de la moció perquè "tots volem el millor servei de bus per a Valldoreix". Tots els partits han votat a favor, menys Cs que s'ha abstingut.

Suport al comerç local

Unanimitat a la Junta de Veïns perquè a la revista INFO de Valldoreix s'incloguin articles dels diversos comerços de la Vila perquè la publicació serveixi com a eina per promocionar el comerç de la zona i "protegir la seva història". Aquesta moció va en línia a la promoció local que s'està fent des de la pantalla informativa ubicada a Can Cadena i al nou portal digital que ha presentat aquesta setmana el govern local valldoreixcomerç.cat.

La Vila protegeix el català

L'independentisme valldoreixenc (Junts-ERC-CUP) s'ha donat la mà perquè l'EMD esdevingui una entitat col·laboradora amb la Plataforma per la Llengua degut a la pèrdua d'ús i la situació precària de la llengua catalana que "amenaça amb desaparèixer". Aquesta col·laboració inclou que l'ens local doni suport econòmic a les campanyes per la protecció del català per un valor mínim a 1.000 euros de forma anual revisable. El portaveu republicà, Lluc Cahís, ha carregat contra el bilingüisme que l'exposa com a "transitori i fugaç" fins que una llengua acabi dominant a l'altra. El vocal de Cs, José Miguel García, ha demanat que s'elabori un informe jurídic per conèixer el destí de l'aportació econòmica; que no s'ha acabat acceptant. La vocal socialista ha donat suport mentre que el vocal taronja ho ha fet en contra.

Valldoreix declara la guerra a l'amiant

El ple de Valldoreix també ha aprovat una moció institucional per a la creació d'un cens d'edificis i espais -tant públics com privats- que continguin amiant a la Vila. També s'instarà al govern català a dur a terme un "mapa de l'amiant" on es recullin les dades que ajudin a la realització d'una diagnosi rigorosa i fiable que faciliti les dades necessàries per ajudar a una posterior extracció i rehabilitació per part d'equips especialitzats de la Generalitat. Tot i això, la vocal socialista Susanna Casta ha volgut evidenciar que una moció s'havia aprovat en la mateixa línia 

El segle passat l'amiant era un material de construcció molt habitual degut al seu baix cost i s'emprava sovint en canonades, teulades, jardineres, paviments i, sobretot, en entorns educatius. En aquest sentit, cal recordar que l'amiant és un material molt perillós que té una durabilitat d'uns 40 anys, un cop arriba a la seva vida útil i es trenca, pot despendre fibres greument tòxiques que viatgen per l'aire i molt nocives per l'aparell respiratori dels éssers vius. A més, és un element cancerigen de primer nivell, fet que fa que la seva retirada sigui massa perillosa. Les úniques empreses que ho poden fer per llei són les inscrites al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), ja que garanteixen que les activitats que es realitzin amb el material siguin segures. 

Rentat de cara a la plaça Maria Sabater

Objectiu: aconseguir una Vila més neta. Totes les formacions polítiques a demanar a l'EMD que netegi la plaça Maria Sabater i el seu entorn. La moció apunta que l'espai presenta diversos grafitis i pintades, restes d'obres de construcció, arbres en mal estat i, inclús, vehicles en mal estat. En general, que la plaça presenta una imatge "envellida i descuidada". En aquest sentit, es reclama que es posin en marxa mesures correctores de neteja, revisió i recondicionament dels equipaments del parc, amb excepció de l'art urbà. La unanimitat ha causat certa "sorpresa" en la vocal del PSC que considera un "misteri" que el mateix govern aprovi una moció que fa referència a la falta d'una gestió que li pertoca fer. 

Solidarització amb Cuba

Valldoreix es posiciona a favor de l'aixecament del bloqueig econòmic per part dels Estats Units contra Cuba. En aquest sentit, l'EMD trametrà el missatge a l'AMI, l'ACM, la Generalitat i els consolats de Cuba i Estats Units de Barcelona. La moció presentada per la CUP i ERC-MES ha rebut el suport de Junts i PSC; i el vot desfavorable de Cs. No obstant això, el debat no ha estat exempt de certa polèmica.

Ja el president Josep Puig (Junts) i el vocal taronja José Miguel García (Cs) van alertar al cupaire durant la Junta de Portaveus que aquesta moció no "s'avenia" i "transcendien" a l'actuació del ple de Valldoreix. Davant d'aquesta premissa, Ferran Margineda (CUP) ha respost que té la llibertat per presentar el que consideri oportú i ha apuntat que com a representant polític s'ha d'"anar més enllà de fer únicament de gestors i fer d'altaveu d'altres lluites socials més enllà de les veïnals".

El Bicitancat valldoreixenc

Durant el ple també s'ha ratificat el decret pel conveni de col·laboració entre l'EMD i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per a la implantació d'un Bicitancat a tocar de l'estació de Valldoreix

La carretera de la Floresta a Valldoreix, més segur

L'EMD aprova l'"Itinerari de vianants i bicicletes per a la carretera BV-1462" que comprèn el tram entre la Floresta i Valldoreix a través de la rotonda de Can Cadena. El projecte millorarà la seguretat viària, l'accessibilitat i la mobilitat de la zona. Les obres, que costaran un total de 2,1 milions, seran finançades per la Diputació de Barcelona (900.000 euros), l'Ajuntament de Sant Cugat (725.000 euros) i l'EMD (490.000 euros).

Llum verda a l'estudi de mobilitat de l'entorn de Can Cadena

La Junta de Veïns de Valldoreix també ha aprovat definitivament l'estudi d'ordenació de la mobilitat a l'entorn de Can Cadena -que inclou la plaça de Can Cadena, l’accés a l’Estació de FGC de Valldoreix, la plaça de Joan Majó, el passeig de Valldoreix, el carrer Cervantes, el passeig d’Olabarria i el parc de l’avinguda Bilbao-; desestimant així les al·legacions presentades. 

Hi haurà ampliació sobre la Nova Centralitat i altres punts polèmics del ple.