Junts insta a erradicar les okupacions delinqüencials i conflictives

El principal partit de l'oposició presentarà una moció per combatre aquesta "greu problemàtica" que, sovint, amaga "màfies, extorsions i abusos a persones vulnerables"

10 de gener del 2023
 Josep Maria Vallès, flanquejat per l'exconsellera Lourdes Ciuró i la diputada Glòria Freixa
Josep Maria Vallès, flanquejat per l'exconsellera Lourdes Ciuró i la diputada Glòria Freixa | TW

Junts fixa la mirada en les okupacions delinqüencials i conflictives. En un acte a la seu local del partit, l'alcaldable Josep Maria Vallès ha reunit la plana major de la formació santcugatenca i valldoreixenca per presentar, de la mà de l'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró i la diputada al Congrés dels Diputats Glòria Freixa, una moció al pròxim ple de gener per combatre aquesta "greu problemàtica" que sovint amaga "màfies, extorsions i abusos a persones vulnerables". 

Malgrat reconèixer que Sant Cugat no pateix aquesta realitat, els ponents han defensat la necessitat de portar-la a sessió plenària com a mostra de solidaritat amb la resta de municipis del país que sí n'estan afectats. A més, també servirà, asseguren, per "pressionar" les administracions competents perquè entomin les mesures necessàries per fer-hi front.

En aquesta línia, Ciuró i Freixa denuncien que aquesta xacra provoca problemes de convivència, manca de seguretat i, fins i tot, aldarulls a arreu del país. "L'objectiu és donar aixopluc als veïns perquè no se sentin impotents ni pateixin les conseqüències", ha reivindicat l'exconsellera vallesana.

Amb aquesta voluntat, reclamen l'adopció d'eines per als Ajuntaments i comunitats de veïns -amb la pertinent modificació al Codi Civil de Catalunya- perquè puguin iniciar els tràmits i portar aquests casos als tribunals en cas que la propietat -sovint entitats financeres o fons voltors- no se'n faci càrrec de la seva expulsió.

A banda, també aposten per l'expropiació d'aquests immobles desocupats i recuperats perquè siguin destinats a habitatge social. Finalment, amb una modificació a la Llei d'Enjudiciament Criminal, també insten a la introducció d'una mesura que contempli un desallotjament exprés -en el termini màxim de 48 hores des de la petició cautelar- quan els ocupants no siguin capaços d'exhibir el títol jurídic que legitimi la seva permanència a l'immoble. 

"Cal deixar enrere els discursos bonistes i començar a parlar de la qüestió encara que no quedi bé", ha exposat Freixa lamentant que s'acostumi a "confondre" les okupacions delinqüencials amb les d'emergència habitacional. "Nosaltres fem referència a aquells casos on es trenqui la pau veïnal i es faci un ús anòmal de l'immoble", ha remarcat la diputada reclamant unitat i insistint la necessitat primordial de continuar invertint en polítiques d'habitatge per oferir suport a aquelles classes més vulnerables.