Sacrificis i blindatges: les concessions de Junts i ERC per governar plegats

Els projectes més polèmics com el Ragull Centre o l'Anella Verda es replantejaran durant les pròximes setmanes

Josep Maria Vallès i Bernat Picornell a la roda de premsa del pacte de govern.
Josep Maria Vallès i Bernat Picornell a la roda de premsa del pacte de govern. | Aj. Sant Cugat.
Sergi Baixas / Anna Mira
27 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:51h

"No ha estat complex posar-nos d'acord perquè, en definitiva, no hi havia grans diferències en els programes electorals". Amb aquesta declaració, el nou alcalde de Junts, Josep Maria Vallès, resumia el tarannà de les converses de les últimes setmanes amb ERC per integrar-los en el govern de la ciutat i garantir-se així l'estabilitat del mandat 2023-27. Unes negociacions fructíferes, marcades per la marxa i conseqüent relleu de Mireia Ingla, que s'han acabat materialitzant amb l'acord de govern anunciat aquest matí des de la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat.

A falta d'acabar de conèixer tots els detalls que se'n derivaran del futur Pla de Govern i pressupost, la presentació del nou cartipàs municipal deixa entreveure certes intencions que feia mesos que sobrevolaven pels terrats de les seus locals d'ambdós partits respecte a la visió i model de ciutat, fins ara, aparentment contraris.

Per una banda, ERC aconsegueix blindar les polítiques empreses pel tripartit en matèria de Drets Socials i Habitatge assumint totes dues àrees; així com les d'Igualtat, Feminisme, Cicle de Vida -que inclou Infància, Joventut i Gent Gran- i Participació. Una premissa fonamental des de les files republicanes per evitar que es pogués fer "marxa enrere" en polítiques socials impulsades durant el mandat anterior i salvaguardar-ne els seus fonaments.

En aquesta línia, el nou portaveu d'ERC, Bernat Picornell, celebrant que el Pla d'Habitatge Assequible 2030es mantindrà com a "full de ruta", ha reivindicat la prioritat de garantir l'accés habitacional a la ciutadania mentre es continuen estudiant tots els espais disponibles del municipi on fer créixer el parc d'habitatge públic des d'una "mirada global". "Sant Cugat arribarà aviat als 100.000 habitants i no podem defugir aquesta qüestió", ha remarcat l'exsenador. Això sí, la proposta original del Ragull Centre no se'n salva i, a priori, quedaria enterrada. "En el marc de la necessària revisió del planejament del territori que uneix Sant Cugat amb el municipi de Cerdanyola, i la zona de Can Magí, reestudiarem el projecte Ragull Centre", es llegeix en un inconcret punt de les 13 pàgines de l'acord.

Per contra, Junts, molt crítica amb els projectes de mobilitat que s'han impulsat durant els darrers quatre anys, assevera que, amb el suport d'"experts", buscaran "alternatives temporals" per posar remei a certs indrets conflictius -com el cas del carrer Francesc de Moragas- mentre resten a l'espera de les directrius que s'acabin derivant del nou Pla de Mobilitat pendent de ser aprovat. "És cert que s'han de treure els vehicles del centre, però per fer-ho cal cercar alternatives i millorar abans la xarxa de transport públic", ha apuntat Vallès amb la intenció compartida de "millorar" l'Anella Verda i la Zona de Baixes Emissions per "fer-les compatibles" amb la resta d'usos de la ciutat.

Tanmateix, qui ja ha posat el crit al cel davant del nou organigrama ha estat l'actual portaveu del PSC i extinenta de Promoció Econòmica, Elena Vila. "Un cartipàs que no està a l'alçada del que mereix la ciutat. Acabar amb la tinència d'alcaldia de Promoció Econòmica i separar les competències de Comerç, Empresa i Ocupació és no entendre que defensar l’economia productiva en el seu conjunt és generar oportunitats i progrés social per Sant Cugat", ha reblat la socialista en una piulada.