02
de juliol
de
2021
Actualitzat:
19
de desembre
de
2023,
13:47h
"El curs escolar 2023 la nova escola de la Mirada començarà el seu projecte educatiu". Aquest matí, en una roda de premsa a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat, el govern local, acompanyat del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i de la comunitat educativa de La Mirada, han presentat el projecte arquitectònic del nou edifici que s'ubicarà al bosc de Volpelleres.
La futura escola s'ha dissenyat sota el criteri d'"unió" entre l'arquitectura i la pedagogia amb espais polivalents, flexibles i adaptats per acollir un projecte educatiu basat en la "convivència amb la natura i la consciència ambiental". Un edifici "pioner i ambiciós" que pretén fomentar una "mirada transformadora, sostenible i natural" que esdevingui un model referent de país i de Catalunya.
Així doncs, l'escola es construirà amb l'objectiu de fer-la el màxim de sostenible i autosuficient possible. Concretament, s'ha dissenyat per aconseguir una reducció energètica del 50% amb sistemes d'estalvi d'aigua i d'energia lumínica, ventilacions creuades, espais bioclimàtics i producció sostenible d'energia.
El conseller Josep Gonzàlez Cambray defensant el projecte de La Mirada de la mà de l'alcaldessa Ingla Foto: Aj. de Sant Cugat
L'alcaldessa Mireia Ingla ha recordat que aquest tema és "la prioritat" del govern local i ha avançat que el projecte executiu s'aprovarà el proper ple de juliol per poder continuar endavant amb l'aixecament d'un centre "tan esperat i desitjat" pel barri. Una vegada aprovats els tràmits urbanístics, l'Ajuntament licitarà les obres amb la previsió que aquesta entri en funcionament l'any 2023.
Malgrat que en un primer moment es va anunciar que el cost de la inversió seria d'un 80% a càrrec del Departament d'Educació i un 20% a càrrec de l'administració local, finalment les xifres s'apropen més a un 60% - 40%. Això es deu al fet que el cost previst del nou centre s'ha vist incrementat a gairebé 9 milions d'euros mentre que l'aportació de la Generalitat era "fixa" (aprox. cinc milions); per tant la resta, haurà de ser assumida per l'Ajuntament.
El nou edifici, per dins
Els alumnes d'infantil i primària de La Mirada (tres línies per curs) -actualment ubicats en mòduls al parc de la Guineu-, disposaran de 27 aules, una sala polivalent de 300 metres quadrats, una biblioteca, un espai de psicomotrocitat, una pista poliesportiva coberta, vestuaris, un menjador de 300 metres quadrats i una cuina de 300 metres quadrats, porxos i un espai de fòrum de 500 metres quadrats.
Degut a la seva ubicació ben connectada amb els FGC i l'autobús urbà, també comptarà amb un camí escolar segur amb carrils bici. En aquest sentit, també s'aprofitarà el circuit de passeig del parc del bosc que es mantindrà i millorarà.
Preguntats per si temen que el calendari es pugui veure ajornat arran de la presentació d'un anunciat contenciós-administratiu per part de les entitats ecologistes que reclamen protegir l'entorn natural del bosc de Volpelleres, expliquen que de moment no tenen notificació que s'hagi presentat res i que, en tot cas, continuaran "superant tots els obstacles que s'han anat trobant pel camí com hem fet fins ara".
Per la seva banda, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha reiterat que l'escola es construirà en aquesta ubicació perquè la resta d'opcions al barri eren "inviables" i subratlla que el govern es compromet a recuperar el verd perdut d'una "arbrada jove" pel nou edifici. "Amb el trasplantament i restitució de l'arbrat, el nombre d'exemplars serà inclús superior als que hi havia en un primer moment", ha assegurat, mentre que el conseller Gonzàlez-Cambray remarca que el projecte "dona resposta" a tots els criteris ambientals de la normativa vigent.