Eric Mateu, santcugatenc de l'INS Fortat del Vent de Cerdanyola, millor nota de la selectivitat 2024

Amb un 9,9 sobre 10 a la part obligatòria de les PAU, estudiarà el doble grau de Matemàtiques i Física a la UAB

L'Eric Mateu ha tret un 9,90 a la selectivitat
L'Eric Mateu ha tret un 9,90 a la selectivitat | ACN
Redacció
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:50h

La millor nota de la selectivitat de 2024 a Catalunya viu al barri de La Floresta de Sant Cugat del Vallès i estudia a l'Institut Forat del Vent de Cerdanyola. És Eric Mateu Lanero, que ha empatat amb Pau Palomar de Castellnou de Bages amb un 9,9 a l'apartat comú de les PAU. Quatre "10" de cinc possibles que, sumats a dos "9,5" i un "9" comptant també les assignatures específiques, li permetran accedir al doble grau de Matemàtiques i Física a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), segons ha explicat a diversos mitjans.

Sempre havia volgut estudiar el doble grau de Matemàtiques i Física, si bé temia no obtenir una nota prou alta per accedir-hi. Ara celebra tenir la plaça assegurada per formar-se com a investigador. “Vull fer recerca en astrofísica o astrobiologia per analitzar la possibilitat que existeixi vida fora de la Terra”, explica. Assegura que haver aconseguit un 9,9 de mitjana ha estat “un cop de sort i una recompensa a tot l’esforç dels últims anys”.

Amb les vacances d’estiu tot just iniciades, l’Eric espera ara la data per matricular-se a la UAB, amb la intenció d’obtenir el doble títol de Matemàtiques i Física en cinc anys. Quan acabi la carrera, la seva intenció és estudiar un màster a la Universitat de la Laguna, a Tenerife, “on tenen un dels millors observatoris de parla hispana”. El següent pas que la planifica és fer un doctorat, el qual li agradaria desplegar a l’estranger, si bé no es marca encara un destí concret.

Molt esforç i molta constància” han estat la recepta de l’Eric els últims dos cursos. Mirant enrere, recorda que a la primària va haver de repetir segon curs, ja que va canviar d’escola fruit de la mala maror que tenia amb els companys. “No sé si allò era assetjament, però tenia bastants problemes i sortia molt nerviós cada dia, així que els meus pares van canviar-me a un altre centre”, relata. Explica que, tot i repetir curs per recuperar l’aprenentatge perdut, la resta de la primària va ser un alumne “normal, amb algun notable però sense destacar especialment”.

I és que l'opció que ha triat és la menys accessible del sistema, amb la nota de tall més alta l'any passat, de 13,5 sobre 14. No serà problema per a Mateu i tampoc ho seria per a Palomar, que ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que ja es coneixien, ja que han coincidit en diverses ocasions en competicions científiques.

Les altres notes més altes de la selectivitat

A la resta de demarcacions, la qualificació més alta ha estat de 9,8. A Tarragona, l’han obtinguda igualment dos alumnes: una estudiant de l’Institut Torredembarra i un estudiant de l’Escola Pare Manyanet de Reus. A la demarcació de Girona, la nota més alta correspon a dues estudiants, de Salt i de Girona, respectivament, i ambdues estudiants de La Salle Girona. A la demarcació de Lleida, la millor nota correspon a una alumna de l’Institut Samuel Gili i Gaya. A la demarcació de Barcelona, hi ha altres 10 estudiants que han obtingut un 9,8.

En aquest sentit, el 97% dels estudiants han superat la fase obligatòria de les proves d'accés a la universitat (PAU) d'enguany, un percentatge que es manté per quart any consecutiu. En les proves fetes a principis de mes es van matricular 42.550 estudiants, dels quals, finalment, es van presentar 41.736. Del total de presentats, 33.960 es van examinar de les cinc matèries de la fase general, que és obligatòria i que, un cop superada, permet accedir a la universitat. D'aquests, 32.946 l'han superat, que equivalen al 97,01% -97,15% l'any passat-.