​Josep Pla-Narbona, un florestà universal

«Toca ara a la comissió de l'Ajuntament començar a posar fil a l'agulla per projectar el seu reconeixement i obra»

Publicat el 16 de novembre de 2021 a les 19:14
Actualitzat el 16 de novembre de 2021 a les 21:34
Fer un article sobre Josep Pla-Narbona en un mitjà local és un exercici difícil en tant que sobre ell es pot trobar molts textos de caràcter biogràfic a la xarxa que permeten conèixer abastament l'obra, i en menor mesura, la persona. Dit això, volia recordar que el dia 13 de desembre farà un any del seu traspàs, i pot ser una bona ocasió per recordar el consell de barri de la Floresta que va tenir lloc pocs dies després en què se li va atorgar la declaració d'orgull florestà. Era la manera en què des del seu barri les veïnes i veïns expressaven el reconeixement i la seva estima.

L'any 2019 la Floresta celebrava el seu centenari i en Pla-Narbona oferia generosament el seu talent al barri amb el disseny del cartell i els elements gràfics que acompanyarien aquella efemèride. Des d'aleshores, la Floresta i l'artista restaran sempre units per aquella aportació creativa que ja forma part de la història del barri, essent la paraula orgull la que millor expressava el sentiment de les florestanes i florestans que van tenir la sort de conèixer-lo.

Mesos després l'Ajuntament de Sant Cugat aprovava una moció amb l'objectiu d'homenatjar l'artista mitjançant el reconeixement institucional del ple i la creació d'una comissió on a més de l'ajuntament en formarien part també membres de la família, del Consell de Barri de la Floresta i de la Taula d'Arts Visuals. L'encàrrec d'aquesta comissió és molta clar: treballar per al reconeixement de la figura d'en Pla-Narbona tot posant en valor el fet santcugatenc, o si es vol, el fet florestà.

Si hom mira els textos biogràfics en Pla-Narbona se'l reconeix com a dissenyador gràfic, pintor, dibuixant i escultor i la dimensió de la seva obra en paraules de l'historiador de l'art Francesc Fontbona "trastocarà la història de l'art català dels darrers cinquanta anys".

El dia 21 de maig d'enguany a l'Institut d'Estudis Catalans es feia un acte de reconeixement a l'artista i la seva obra, un acte intitulat "Crear per existir". L'expertesa de persones com el mateix Francesc Fontbona; Francesc Miralles, crític i historiador de l'art; Teresa Costa-Gramunt, escriptora especialista en disseny gràfic; Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i especialista en art; Pilar Vélez, directora del Museu del disseny de Barcelona i historiadora de l'art; Víctor Oliva, dissenyador gràfic de comunicació; desengranaven la dimensió personal i creativa d'en Pla-Narbona i oferien a les persones que assistíem una perspectiva de l'artista que superava amb escreix la mirada que alguns teníem de la seva persona.

Aquell dia, amb la humilitat de qui se sap profà en moltes matèries, vaig veure que l'ombra de l'artista era molt més gran del que mai podia haver arribat a imaginar, i com a florestà aquell sentiment d'orgull que les veïnes i veïns vam manifestar pocs dies després de la seva mort va créixer enormement.

El passat divendres dia 12 va tenir lloc la projecció de l'estrena del documental Pla-Narbona. Crear per existir, un treball fet per la família que deixa el llistó prou alt en la tasca de reconeixement de l'artista. Toca ara a la comissió de l'ajuntament començar a posar fil a l'agulla per projectar el reconeixement de la persona i l'obra del santcugatenc i florestà Josep Pla-Narbona.