L'EMD deixa "sense efectes" l'aprovació inicial del projecte d'urbanització del tram 3 de l'avinguda del Baixador que va rebre la llum verda durant la sessió ordinària del passat ple de desembre i aprovar-ne un de nou. Una passa enrere ve motivada després de no haver inclòs l'annex d'afeccions a les parcel·les ni recollir els informes tècnics i jurídics pertinents.
Davant d'aquesta situació ja alertada aleshores pels partits de l'oposició, i la interposició d'una trentena d'al·legacions per part del veïnat afectat, l'arquitecte municipal de la Casa ha sol·licitat deixar "obsoleta" l'aprovació anterior i aprovar un nou projecte "redissenyat" amb les mateixes aquest ple de maig. Una decisió que, sobretot pel tema de les alineacions, permetrà oferir una "millor seguretat jurídica" a la futura tramitació de les llicències d'obra de nova construcció.
"Això és un cúmul de despropòsits i d'incompetència", han carregat a l'uníson els partits d'esquerres (ERC, PSC i la CUP) davant d'un projecte "mal fet". "La Diputació els va dir que s'havien fet les coses malament i ara han hagut de fer marxa enrere. No podem fer el ridícul, està en joc la seriositat de la institució", ha reblat la vocal socialista, Susanna Casta. "Acabarem un segon mandat sense haver avançat", ha lamentat el cupaire, Ferran Margineda, criticant que últimament s'havia tirat pel dret amb "massa pressa i poca precisió". En aquesta línia, el vocal republicà Jaume Santmartí ha avisat que continuen faltant documents. Tots tres han considerat que el president Josep Puig va equivocar-se a l'hora de cedir la gestió del projecte a la vicepresidenta Susana Herrada.
"La Diputació no ens va dir que estàvem fent les coses molt malament, sinó que ens van recomanar que el tornéssim a aprovar amb un nou informe per "seguretat jurídica" davant l'amenaça d'un contenciós-administratiu per part d'un assessor d'ERC", ha contestat Herrada, assegurant que no es penedeix de res i que "tornaria a fer el mateix". "Demanaré disculpes als veïns per la gestió feta des de l'Ajuntament de Sant Cugat. El nostre error més important va ser que no tinguéssim un acord per escrit amb l'anterior govern del consistori", ha sentenciat la responsable d'Urbanisme reconeixent que "no ho hem fet del tot bé".
Ara, amb l'únic vot a favor del govern (Junts), torna a obrir-se un nou període d'informació pública de 30 dies on es podran presentar noves al·legacions. L'oposició s'ha abstingut en bloc.
Els detalls del nou projecte
El nou projecte redactat per BAC Engineering Consultancy, promogut col·laborativament per l'Ajuntament i l'EMD, incideix en convertir el Baixador en un "nou eix cívic, pacificat i verd, amb trànsit rodat exclusiu dels veïns". Així doncs, es considera que "no queda justificada la necessitat d'urbanitzar aquesta avinguda com una via d'alta ocupació de vehicles" com es preveia inicialment segons el Servei de Mobilitat. Una obra de 1.400 metres de longitud -entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota amb una superfície de 22.500 m2- en un format de plataforma única d'uns 14 metres d'amplada.La urbanització, valorada en 4,5 milions d'euros, a banda de les contribucions especials dels veïns també comptarà amb la col·laboració econòmica i de gestió de l'Ajuntament de Sant Cugat per la seva connexió amb Mira-sol. Les obres estan previstes que s'allarguin prop de 20 mesos.