Les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) s'han desplaçat fins al Parlament per reclamar millores i poder-se adaptar a les noves realitats. En aquesta línia, el secretari de l'Agrupació d'EMD de Catalunya, Juanjo Cortés, ha verbalitzat una llista de deures pendents de l'administració per abordar les necessitats d'aquestes institucions amb lleis pròpies que regulin les seves competències, el finançament i el sistema electoral.
Respecte a aquest darrer punt, Cortés, també president de l'EMD de Valldoreix, ha reivindicat la importància de dissenyar un sistema electoral directe perquè la ciutadania sàpiga ben bé que està votant. Cal recordar que a dia d'avui, només l'elecció de la presidència es fa a partir d'un sufragi universal directe. La resta de vocals de la Junta de Veïns són nomenats pels partits polítics en funció dels resultats de les urnes a eleccions a regidors de l'ajuntament del municipi dins l'àmbit de l'EMD.
Finalment, pel que fa al marc competencial i al finançament, Cortés branda que caldria aterrar-los segons les realitats de cada EMD tant en clau d'extensió territorial com demogràfica. En aquest sentit, la mitjana poblacional d'una entitat municipal descentralitzada a Catalunya se situa en els 410 habitants. Ara bé són ben poques les entitats municipals descentralitzades que se situen entorn aquesta xifra, ja que es dona una forta disparitat demogràfica entre elles, que va des d'entitats com Arestui o Sellui (al Pallars Sobirà), que no superen els 20 habitants, fins als prop de 9.000 de Valldoreix. En concret, més de la meitat de les entitats municipals descentralitzades (32) no superen els 100 habitants, unes altres 14 tenen entre 101 i 250 habitants; en 9 hi viuen entre 250 i 750 habitants i, finalment, tres d'elles (Valldoreix, Bellaterra i Jesús) superen amb escreix els 3.500 habitants.
A dia d'avui, les competències mínimes de les EMD -recollides en la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL)- són: la vigilància dels béns d'ús públic i dels comunals; la conservació i l'administració del seu patrimoni, inclòs el forestal, i la regulació de l'aprofitament dels seus béns comunals; l'enllumenat públic i la neteja viària; l'execució d'obres i la prestació de serveis de competència municipal d'interès exclusiu de l'entitat, quan no són a càrrec del municipi respectiu o la comarca; l'ordenació del trànsit de vehicles i de persones en el seu àmbit; la conservació i el manteniment dels parcs i els jardins i del patrimoni històric i artístic; i la gestió de les activitats culturals i esportives.
Les EMD passen la llista de deures pendents al Parlament
Reclamen lleis pròpies que regulin les seves competències i un sistema de finançament aterrat a les seves necessitats particulars

- Imatge de la taula de l'Agrupació d'EMD de Catalunya al Parlament | Cedida -
- | Cedida
Ara a portada
Publicat el 02 de novembre de 2023 a les 18:39
Actualitzat el 02 de novembre de 2023 a les 19:21