A Europa ens trobem en un moment de transició on conviuen visions, tecnologies, maneres de fer... tant del segle XX com també de l’actual. En aquests últims quatre anys hem treballat perquè Sant Cugat fes aquesta transició cap a la modernitat i el futur, un pas inajornable per garantir i millorar el que més valorem la ciutadania: la qualitat de vida de què gaudim.
Les fórmules dels anys 90 i principis del 2000 que van servir per construir una gran ciutat ja no són vàlides avui dia. Cal adaptar la ciutat als nous estàndards de qualitat de vida de la ciutadania. El municipi, per tant, s’ha d’adequar als reptes que tenen les àrees urbanes de les societats més modernes.
Aquest és el meu propòsit: renovar la fórmula que ens identifica com a Sant Cugat, actualitzant-ne constantment els ingredients i sabent-los combinar en la seva justa mesura. Parlem de l’accés a un habitatge assequible; d’espais verds; de qualitat de l’aire; de mobilitat saludable i segura; de sentir-nos segurs; d’equipaments culturals, esportius, educatius, administratius i sanitaris de proximitat; de l’ús de la tecnologia... I tot plegat en el marc del consens i les aliances amb els agents socials i econòmics, i la ciutadania en general. Això també és essencial per seguir avançant.
Un dels aspectes que posa en perill el benestar que tant valorem és l’accés a l’habitatge assequible per part del jovent i d’aquelles famílies que no es poden permetre el preu del m2 de lloguer i de compra més elevats del país. Marxar de la ciutat per aquesta raó no hauria de ser una qüestió normalitzada pel Govern ni pel conjunt de la societat santcugatenca. Per mi no ho és i sé que preocupa molta gent. És per aquesta raó que hem aprovat el Pla d’Habitatge Assequible 2030, que té com a gran objectiu que el 10% dels habitatges de la ciutat siguin de lloguer assequible en els propers 10 anys.
És un objectiu molt ambiciós, certament. No s’assoleix d’un dia per l’altre ni aplicant solucions simplistes. S’aconsegueix fent propostes concretes, plantejant projectes, teixint complicitats amb altres administracions, destinant-hi recursos econòmics i arribant a acords amb empreses del tercer sector, cooperatives i promotors privats.
En aquest sentit, la planificació i disseny del nou barri de Ca n’Ametller és el projecte més ambiciós que té la ciutat per situar-se de ple en el segle XXI. Un barri amb el 50% d’habitatge assequible, amb àmplies avingudes, espais verds, comerç de proximitat, equipaments i espais per acollir noves empreses que generin més oportunitats laborals. En definitiva, un barri que ha de ser el paradigma de la qualitat de vida del segle XXI a Sant Cugat i també un referent per altres ciutats d’arreu.
Els propers anys seran clau per donar resposta a tots els reptes que tenim com a ciutat. Cal gestionar amb eficiència el present i alhora planificar la ciutat del futur. Per garantir un Sant Cugat que avanci amb tots els santcugatencs i totes les santcugatenques i no deixi ningú enrere. Un Sant Cugat més preparat per als nous temps.
Sant Cugat: més força, més futur
«Cal gestionar amb eficiència el present i alhora planificar la ciutat del futur. Per garantir un Sant Cugat que avanci amb tots els santcugatencs i totes les santcugatenques i no deixi ningú enrere»
Ara a portada
Publicat el 11 d’abril de 2023 a les 11:42
Actualitzat el 11 d’abril de 2023 a les 11:57
Et pot interessar
-
Societat Sant Cugat és la tercera ciutat que més ha crescut al Vallès Occidental
-
Societat Sant Cugat celebra la 25a edició de la Cursa d’Orientació Escolar
-
Societat Presenten mig miler de propostes als Pressupostos Participatius de Sant Cugat
-
Societat El Pi d’en Xandri, declarat Arbre Monumental de Catalunya