Sant Cugat projecta un nou districte amb 3.000 habitatges a l'antic camp de golf de Can Sant Joan

L’ecodistricte multiplicarà per quatre el parc d’habitatge públic de lloguer de la ciutat

Així serà el nou districte de Sant Cugat.
Així serà el nou districte de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
Redacció
18 de febrer de 2025, 16:11

L'Ajuntament de Sant Cugat vol crear un nou districte a l'àmbit de l'antic camp de golf de Can Sant Joan amb criteris d'ecosostenibilitat. El projecte preveu crear fins a 3.000 habitatges, 2.000 dels quals de protecció oficial i el miler restant en règim de cessió d'ús a preu assequible.

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha anunciat que divendres traslladarà la proposta a la consellera de Territori, Sílvia Paneque, donat que es tracta de terrenys de l'Incasòl, i assegura que encaixa perfectament amb el projecte del Govern per crear 50.000 habitatges públics en els pròxims cinc anys. La previsió és que la primera fase del nou districte pugui estar operativa l'any 2030, i que la mobilitat estigui restringida al vehicle privat.

El pla urbanístic busca donar resposta al problema de l'habitatge que té l’àrea metropolitana i concretament Sant Cugat, un fet que suposarà quadruplicar el parc d’habitatge de lloguer protegit que actualment té el municipi. Segons el projecte, els dos milers d'habitatges tindran una mitjana de 60 metres quadrats i un cost aproximat de 600 euros mensual, als quals s’hi ha de sumar un miler més que tindran consideració de cessió d’ús per un termini d’uns 75 o 80 anys i que s’incorporaran al patrimoni públic passat aquest temps.

“Aquest projecte pretén treballar perquè aquesta ciutat sigui realment per la gent de Sant Cugat, principalment, en aquest cas, pels joves, perquè es puguin emancipar en el seu poble”, ha explicat l’alcalde, Josep Maria Vallès. El consistori ha treballat durant un any en aquesta proposta conjuntament amb els dos estudis d’arquitectura Batlleiroig i B720 Fermín Vázquez, quan han dibuixat sobre el terreny com creuen que hauria de ser aquest nou districte de la ciutat.

“És un projecte que tindrà un cost zero per l'Ajuntament, d'una banda, perquè els terrenys són públics de l'Incasòl, i perquè serà un projecte publicoprivat”, ha destacat Vallès. En aquest sentit, ha detallat que es convocarà un concurs perquè es presentin promotores immobiliàries a partir dels requisits, del tipus d’edifici i de preu, entre d’altres, per generar habitatge assequible.

En aquest sentit, s’ha previst edificar-hi els habitatges en la zona on antigament hi havia la zona de joc del camp de golf, preservant així, la zona arbrada situada al nord de l’àmbit. De la mateixa manera, l’accés a l’interior del districte estaria vetat al vehicle particular, amb una mobilitat exclusiva per al transport públic i per als vehicles de mobilitat personal, fet que genera la necessitat de crear aparcaments a l’entorn.

De la mateixa manera, les propostes impliquen crear a partir d'un concepte d’arquitectura bioclimàtica, així com d’obtenció d’energia de manera autosuficient, que permeti crear comunitats energètiques i abastir el districte sencer. També s’ha previst fer un tractament eficient de l’aigua i garantir la biodiversitat en l’entorn, garantint la connexió dels espais verds i fins i tot establint sinergies amb l’actual ronda que connecta algunes de les principals empreses situades en l’entorn del futur districte. Amb tot, també es preveu crear espais comuns i fer servir materials de construcció sostenibles, com fusta.

Proposta de futur

Vallès té previst presentar aquesta proposta a la consellera de Territori, Sílvia Paneque, amb qui es reunirà aquest mateix divendres. L’alcalde ha destacat que la seva proposta encaixa amb l’aposta del Govern de crear 50.000 nous habitatges de lloguer assequible arreu del país amb la mirada posada l'any 2030. De fet, els habitatges previstos en l’Ecodistricte 2030 suposarien un 6% del total previst en el projecte del president de la Generalitat, Salvador Illa. Vallès també ha posat en relleu que el projecte beneficiaria els veïns de Sant Cugat que avui dia tenen 14 o 15 anys, i que podrien trobar en aquest nou entorn la seva llar del futur.

Elevar els topalls d’empadronament

L’alcalde també ha fet referència a la proposta que ha elevat al grup de Junts al Parlament per incrementar els anys mínims de residència per a poder-se empadronar en un municipi fins als deu. “Ho estem treballant ara amb el grup parlamentari, hem fet la proposta, i s'hi està treballant”, ha destacat.

Un model que també s’aplicaria als criteris per accedir a l’habitatge que sorgeixi en el futur districte, que tot i que principalment està orientat als joves també es vol obrir a altres perfils, com gent gran o de mitjana edat. “Al final tothom té problemes per accedir a un habitatge públic, però sí que és cert que els que ho tenen més complicat són els joves, i això sí que ho tenim clar”, ha destacat.