Les últimes troballes de l'Estudi sobre la Càrrega Global de Malalties (GBD) 2021, tot just publicades a The Lancet, pronostiquen que l'esperança de vida global augmentarà en 4,9 anys en els homes i 4,2 anys en les dones fins al 2050. Així ho asseguren investigadors de l'Institut d'Avaluació i Mesurament de la Salut (IHME), una organització de recerca independent de la Universitat de Washington (Estats Units).
En concret, segons aquest treball, s'espera que els augments siguin més significatius als països on l'esperança de vida és menor, cosa que contribuirà a una convergència de l'augment de l'esperança de vida a totes les geografies. La tendència està impulsada en gran manera per les mesures de salut pública que han previngut i millorat les taxes de supervivència de malalties cardiovasculars, Covid-19 i una varietat de malalties transmissibles, maternes, neonatals i nutricionals (CMNN, per les sigles en anglès).
L'estudi indica que el canvi actual en la càrrega de morbiditat cap a malalties no transmissibles (ENT, per les sigles en anglès) -cardiovasculars, càncer, malaltia pulmonar obstructiva crònica i diabetis- i l'exposició a factors de risc associats -obesitat, pressió arterial alta, una dieta no òptima i el tabaquisme- tindran l'impacte més gran en la càrrega de mortalitat de la pròxima generació.
Per això, s'espera que més persones visquin més temps, però amb més anys amb mala salut. Es preveu que l'esperança de vida mundial mitjana augmenti de 73,6 anys el 2022 a 78,1anys el 2050 (un augment de 4,5 anys). Al seu torn, l'esperança de vida saludable en l'àmbit mundial (HALE, per les sigles en anglès), és a dir, el nombre mitjà d'anys que una persona pot esperar viure amb bona salut, augmentarà de 64,8 anys el 2022 a 67,4 anys en 2050 (un augment de 2,6 anys).