Barcelona canvia de plans i mantindrà el pedestal a l'esclavista Antonio López fins a nova ordre

El govern local havia projectat retirar la peanya que homenatja el traficant de persones en el marc de la reforma de la Via Laietana, però el consistori assegura ara que cal trobar una nova ubicació al monument i que el calendari d'obres no ho ha permès

La peanya del monument a Antonio López, el dia de la retirada de l'estàtua
La peanya del monument a Antonio López, el dia de la retirada de l'estàtua | Ajuntament de Barcelona
13 de juny del 2024
Actualitzat el 17 de juny a les 17:37h

L'Ajuntament de Barcelona ja no té previst retirar el pedestal que honora l'esclavista Antonio López de la plaça que antigament portava el seu nom. Aquest espai -actualment plaça Idrissa Diallo- es va ressignificar amb el canvi de nom el 2022. Sis anys enrere, enmig d'un ambient festiu, es va retirar l'estàtua que representava Antonio López. Des de llavors, havia quedat buida la peanya monumental que temps enrere havia suportat un home i un cavall de metall a sobre. Entitats veïnals i contra el racisme fa temps que reclamen que s'acabi de fer net amb la memòria democràtica i es retiri també aquesta peça de la plaça. El consistori es va comprometre a fer-ho aprofitant la reforma de la Via Laietana i els plànols del projecte ja mostraven una nova urbanització sense el pedestal. Ara, en el Consell de Barri del Gòtic celebrat aquesta mateixa setmana, el regidor Albert Batlle va deixar clar que aquesta idea ja no està sobre la taula. "S'ha redefinit la plaça per conservar la peanya que abans sostenia el monument a Antonio López", deia de passada el regidor de Ciutat Vella.

Consultat per aquest moviment, el govern municipal assegura que hi ha una explicació tècnica al darrere d'aquest gir en el disseny d'un espai públic que fa anys que centra les atencions de part de la ciutadania. Fonts municipals exposen que la peanya compta amb una protecció patrimonial de nivell B i que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local pels seus valors artístics i patrimonials. Per aquest motiu, "ha d'estar instal·lada a l'espai públic en bon estat", indiquen des del consistori. 

Ara bé, aquesta catalogació ja existia abans d'anunciar políticament que es trauria, encara durant el mandat compartit entre comuns i socialistes. La clau d'aquest canvi de decisió és que s'ha anat tard i es van deixar els deures a mig fer, manté la versió municipal. "El govern anterior va preveure retirar-la de la plaça però no va definir una ubicació definitiva on recol·locar-la". Així es va arribar al setembre de l'any passat, quan s'havia de tenir enllestit el projecte i encara no hi havia solució al maldecap. "Tenint en compte això, i amb l'objectiu de poder complir amb el calendari d'obres marcat, l'actual govern municipal mantindrà provisionalment al seu lloc la peanya integrada en les obres de reurbanització de la plaça a l'espera de trobar-li una ubicació definitiva".

Així, fins a nova ordre, el record parcial a l'esclavista Antonio López es quedarà sine die a la plaça ja reformada. Mentrestant, es mantenen vigents les reclamacions de més d'una vintena de col·lectius que l'any 2022 ja van lamentar que encara quedés a la plaça la simbologia que havia homenatjat anteriorment el primer marquès de Comillas, qui es va enriquir negociant amb vides humanes al segle XIX fins a obtenir el reconeixement de la reialesa espanyola.

En un comunicat conjunt, que signaven entitats com SOS Racisme o Tanquem els CIE, es criticava que es mantingui una base del monument que encara manté escriptures que lloen la figura de López. "Espanya ha perdut un dels homes que més grans serveis li ha prestat", diu un missatge escolpit en pedra. "La peanya nalteix les activitats de despulla de recursos i humanitat en les colònies" suposa mantenir "no sols el nom de l'esclavista, sinó les "virtuts" que el fan mereixedor del seu lloc de privilegi", protestaven. També recordaven com han haver de recollir més de 18.000 signatures per fer fora l'estàtua que hi havia antigament. De moment, la feina ha quedat a mitges i encara no hi ha cap horitzó clar. El que hi havia s'ha desdibuixat.