Barcelona ja havia rebut el juliol 417 creuers, pràcticament tants com el mateix període del 2019, abans de la pandèmia de Covid. Malgrat tot, el nombre de passatgers que hi anaven és un 30% inferior que en aquestes dates precedents, fins al punt que, exceptuant els anys de coronavirus, la ràtio de creueristes per vaixell no era tan baixa des del 2008. Unes dades que arriben en un moment en què l'Ajuntament de Barcelona reclama limitar aquesta activitat pel seu elevat impacte mediambiental.
Són dades que Ports de l'Estat, organisme públic depenent del Ministeri de Transports, ha difós aquest dilluns en motiu de la celebració aquesta setmana a Màlaga de la fira Seatrade Cruise Med, el principal esdeveniment de creuers que té lloc a Europa. En total, fins a 2.384 creuers havien arribat fins al juliol a ports d'arreu de l'Estat, una xifra rècord que supera els 2.231 del 2019 en els mateixos mesos. Tal com ocorre a Barcelona, però, els quasi 3,5 milions de passatgers que hi viatjaven són una xifra un 38,5% inferior a la d'abans de la pandèmia, un fet que Ports de l'Estat creu que s'explica perquè les mateixes companyies han "preferit ser prudents" i no cobrir la seva capacitat màxima.
Pel que fa a la capital catalana, l'any que més creuers va rebre va ser el 2018, amb 429 els set primers mesos, lleugerament per damunt dels 420 de l'any següent. El 2019, però, aquests bucs anaven més plens, amb 3.900 persones a cadascun, sumant en total més d'1,6 milions turistes arribats per aquesta via. Els 417 vaixells d'aquest 2022, en canvi, han portat poc més d'un milió de turistes, és a dir, 2.442 per creuer, un 30% menys que tres anys abans i la ràtio més baixa des del 2008. A l'espera de si aquesta xifra es matisa amb dades de tot l'any o a mesura que es deixi enrere la pandèmia, per ara es trenca la tendència a transportar cada cop més turistes per buc.
En tot cas, el de Barcelona segueix sent el port preferit de l'Estat pels creueristes, ja que ha rebut un 29,2% del total de turistes. Si se li sumen els 758.735 a les Illes Balears, els 291.704 a les tres capitals provincials del País Valencià i 18.827 a Tarragona, un 60% de creueristes arribats a l'Estat fins al juliol han desembarcat als Països Catalans. Són percentatges molt similars als de tot el 2019, quan el port de Barcelona va rebre 3,1 milions de creueristes i tots els dels Països Catalans en conjunt, 6,4 milions.
Aquestes xifres es podran complementar aviat amb una actualització de les dades sobre l'activitat creuerística i l'impacte derivat, ja que l'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol van acordar actualitzar-les aquest setembre en la primera reunió d'estudi de la regulació d'aquesta activitat que va tenir lloc al juliol. Segons un informe del consistori local, arriben 10.000 creueristes a la ciutat el 40% dels dies, mentre la Generalitat ultima un impost específic que gravarà progressivament en funció del nivell de contaminació del vaixell. L'oposició social als creuers també s'està activant a Tarragona.
Barcelona ja rep tants creuers com abans de la Covid però un 30% més buits
El 29% de creueristes que arriben a l'Estat desembarquen a la ciutat comtal i, si se sumen tots els ports dels Països Catalans, acumulen el 60% d'aquests turistes

ARA A PORTADA
Publicat el 12 de setembre de 2022 a les 16:03
Et pot interessar
-
Societat Collboni adverteix al Comitè de les Regions que Europa s'enfronta a una crisi de l’habitatge «mai viscuda»
-
Societat El temps d'aquest dijous 15 de maig: els ruixats van minvant sense desaparèixer del tot
-
Societat Un incendi en una planta química de Sevilla obliga a confinar 77.000 persones per risc d'intoxicació
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya: 17 i 18 de maig
-
Societat Els ajuntaments de la Catalunya Nord i Òmnium recorren la prohibició del català als plens
-
Societat Un estudi determina que la telemedicina redueix a un 54% la mortalitat en insuficiència cardíaca crònica