Com detectar un bon oli i quins beneficis té per a la salut

El preu de l'oli ha augmentat molt l'últim any però segueix sent un producte bàsic de la cuina mediterrània

Oli d'oliva
Oli d'oliva | Arxiu
Redacció
11 de maig de 2024, 12:29

L'oli és un dels productes que més han augmentat el preu els últims mesos. De fet, en l'últim any ha augmentat un 69% el seu preu. Aquest aliment, però, se segueix consumint a moltes cases en ser una de les bases de la cuina mediterrània. De totes maneres, ha guanyat força la venda d'olis de menys qualitat o derivats per abaratir el preu final al consumidor. Com podem detectar quin oli és bo?

El gust és la clau

La manera com s'extreu l'oli modifica el gust i, a través d'aquest podem saber-ne la qualitat. De totes maneres, el mètode sempre està explicitat a l'envàs. De fet, hi ha maneres d'extracció que són millors i pitjors per la salut. El científic titular del CSIC Javier Sánchez Perona va explicar al mitjà 20 minutos que existeixen quatre categories comercials de l'oli d'oliva que hem de tenir clares per saber què consumim. 

  • Oli d'oliva verge extra
  • Oli d'oliva verge
  • Oli d'orujo d'oliva
  • Oli d'oliva continent

L'oli d'oliva verge extra i l'oli d'oliva verge són aquells els quals són tractats sense processos de refinació, és a dir, només amb processos mecànics. Podríem considerar aquest oli com a suc d'oliva. La diferència entre verge i verge extra és l'elevada qualitat organolèptica del segon, és a dir, aquell oli que el noten més enllà del gust (olor, textura...). De fet, els criteris apunten que per ser considerat verge extra no ha de tenir cap defecte -com la sensació de ranci o avinat- sinó tot el contrari, ha de ser afruitat amb una forta aroma a fruita i verdures fresques. El gust en boca ha de ser net, amarg i ha de picar una mica a la gola. 

Molts beneficis per a la salut

L'oli és un aliment que conserva una gran quantitat d'elements amb activitat biològica extremadament favorables per a la salut. L'àcid oleic té un gran efecte cardiosaludable i antioxidant. A més, manté el sistema immunitari actiu, quelcom essencial per generar defenses davant qualsevol mena d'infecció. També s'ha demostrat que l'oli d'oliva pot ajudar a reduir l'envelliment per l'elevada composició de polifenols en la seva composició.

A més, l'oli també ajuda a:

  • Protegir la mucosa de l'esòfag de l'acidesa existent en l'estómac i afavorir la digestió i absorció de nutrients
  • Reduir el risc de malaltia coronària en mantenir el colesterol "bo"
  • Millorar el control metabòlic de la diabetis