Tothom sap que alcohol i feina són incompatibles. No podem beure abans d'anar a treballar o durant la jornada laboral, ja que el nostre rendiment podria baixar. A més, si tenim una feina de risc, l'alcohol el pot incrementar el risc. Sembla lògic pensar que l'embriaguesa durant l'horari laboral és un motiu de pes com per acomiadar algú. La llei, però, no diu el mateix. Segons l'Estatut dels Treballadors d'Espanya, estar begut a la feina només és una causa d'acomiadament si és de forma reiterada i afecta negativament el rendiment del treballador. Així doncs, si un treballador es presenta begut a la feina no se'l pot fer fora.
Això ho ha descobert de mala manera una companyia d'instal·lacions elèctriques que va acomiadar un dels seus treballadors per beure's tres cerveses en horari laboral. Creient que era un acte inacceptable, van decidir fer-lo fora. La sorpresa de la companyia va arribar quan el treballador els va denunciar i va guanyar el judici. Amb l'Estatut dels Treballadors en mà, es va veure que havia estat un acomiadament improcedent i l'empresa havia d'escollir entre readmetre'l o pagar-li una indemnització de 47.000 euros.
El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia va assenyalar que el consum s'havia fet durant les pauses per menjar i que no va afectar ni a l'empresa ni al treballador. A més, també es feia al·lusió el fet que no existien proves documentals ni pericials que sostinguessin la versió de l'empresa ni d'una baixada de rendiment del treballador.