543 dies després, aquest dissabte al matí tornarà a haver-hi un eclipsi solar parcial a Catalunya. Això vol dir que l'ombra de la lluna taparà durant uns instants el sol. El fenomen no serà d'alta intensitat (ni el cel es farà fosc ni hi haurà poc llum al carrer), per tant, si no s'observa directament no es podrà apreciar.
Segons les dades de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), l’eclipsi s’iniciarà a les 11.02 h del matí, prenent la ciutat de Barcelona com a referència. El punt àlgid del fenomen es viurà a les 11.48 h, quan un 13,5% de la part superior del Sol quedarà totalment oculta. A partir de llavors, l’ombra lunar anirà marxant, i a les 12.36 h s’haurà acabat del tot. Una durada d'una hora i 34 minuts. Amb pocs minuts de diferència, l’esdeveniment tindrà lloc més o menys alhora a tot el país.
Com mirar l’eclipsi sense fer-se mal als ulls
Tot i que l'eclipsi sigui parcial i, per tant, no d'alta intensitat, això no impedeix que si es vol mirar l'eclipsi directament calgui protegir-se. L'opció més segura és comprar un tipus d’ulleres especials per a eclipsis que tenen filtres homologats per la Comunitat Europea.
S'ha d'evitar mirar l'eclipsi directament o amb ulleres de sol, ja que es poden patir danys oculars. Tampoc es pot observar el fenomen amb aparells com ara càmeres, telescopis convencionals o prismàtics perquè no tenen filtres que protegeixin els ulls.
Preludi del triple eclipsi
L'eclipsi d'aquest matí serveix d'aperitiu dels fenòmens astronòmics que es viuran els pròxims tres anys a Catalunya. El gran esdeveniment tindrà lloc el 12 d'agost de 2026, quan Catalunya viurà un eclipsi total de sol. Serà sobretot al sud del país al vespre d'aquell dia, quan el Sol quedarà completament tapat durant almenys dos minuts.
El 2 d’agost del 2027 tindrà lloc un altre eclipsi que serà total a l’extrem sud de la península i parcial a Catalunya, i el 26 de gener del 2028 hi haurà un eclipsi anular de sol que afectarà de ple gran part de Catalunya.