La consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, ha apostat aquest dijous a primera hora de la tarda per augmentar de tres a quatre hores setmanals les matèries obligatòries de modalitat a batxillerat, cosa que permetria incrementar la docència en ciències, matemàtiques i literatures. En les últimes setmanes hi ha hagut polèmica per la proposta d’unificar matèries com física i química o biologia i geologia, cosa que reduiria les hores de docència en aquests àmbits. Niubó es reuneix aquests dies amb diversos col·lectius i sembla que la proposta estaria sent ben acollida, segons ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.
La nova proposta apareix després que abans de Nadal el Departament d'Educació comuniqués als centres que a partir del curs 2025-2026 hauran d'introduir canvis en matèries per l'aplicació de la llei estatal LOMLOE. I que les matèries de modalitat de literatura castellana i literatura catalana de segon de la via d'humanitats i ciències socials, passaran a ser optatives. D'altra banda, es fusionaran matèries de modalitat de la via de ciències. En concret, que s'agruparien en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals -fins ara eren dues assignatures separades- i també es fusionarien física i química a primer de batxillerat. Ara, el nou moviment deixa obert el terreny per a una nova definició del currículum escolar que salvi la conselleria de la polseguera aixecada.
Segons ha explicat la conselleria en un comunicat posterior, per assolir les noves fites es planteja incrementar a 1r de batxillerat les hores de les matèries de modalitat, que passaran de 3 a 4 hores setmanals, inclosa la matèria obligatòria de modalitat. També s’elimina una franja de matèries optatives trimestrals; i la franja d’optatives anuals passa de 3 a 4 hores, fet que permet que l’alumne cursi una quarta matèria de modalitat en aquesta franja. Alhora, es preveu crear dues matèries optatives complementàries anuals per compensar la pèrdua d’hores lectives i de sabers en les matèries de modalitat que no s’han pogut cobrir arran de la fusió: Contextos de Biologia, Geologia i Ciències Ambientals i Contextos de Física i química -ambdues amb 4 hores-.